Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”
Dimensiune font:
Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” se află pe strada Nicolae Grigorescu nr. 1, în cartierul care în secolul al XVIII-lea se numea „Cartierul Morăreştilor" iar în veacul al XIX-lea, al „Rotărenilor”.
În anul 1750, în partea de sus a acestui cartier, a început construcţia unei biserici din lemn, acoperită cu şindrilă şi având formă de corabie. Biserica din lemn a fost ctitorită de către Aniţa Chiricesa logogeteasa şi avea hramul „Tăierea Sfântului şi Cinstitului Cap Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan”.
În cartea de judecată Arhivele Statului Botoşani - Mapa XIII, ni se precizează astfel: „Această sfântă biserică fiind începută din temelie de Aniţa Chiricesa şi până unde a putut cu a sa cheltuială au făcut-o şi de la o vreme văzând că nu mai are putere de a mai cheltui ca s-o isprăvească cu toate cele trebuincioase şi pentru ca să nu mai rămână această biserică neisprăvită, au găsit pe Hagi Ivanciu şi l-au chemat în agiutor spre săvârşirea sfintei biserici."
Astfel tragem concluzia că Hagi Ivanciu a terminat biserica în anul 1777. Astăzi din această biserică a mai rămas doar catapeteasma care a fost donată satului Mândreşti din comuna Vlădeni un se află şi în prezent.
Biserica începută de Aniţa Chiriceasa şi terminată Hagi Ivanciu nu a rezistat pentru mult timp, astfel că în anul 1832 a fost ridicată o nouă biserică, care o puteţi vedea şi astăzi, din zid, care are pereţii groşi, având formă de navă şi cu un turn care serveşte de clopotniţă. La intrarea în biserică veţi putea vedea o inscripţie cu litere chilirice în care se precizează anul în care biserica a fost refăcută.
Picturile din interiorul bisericii sunt realizate în ulei de către pictorii Victor Galin şi Petru Livescu, iar pe pereţi se află şase icoane mari în care sunt prezentaţi: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Spiridon, Sfântul Nicolae, Sfânta Parascheva şi Sfânta Ecaterina.
Ajunşi la Botoşani, nu ezitaţi să vizitaţi Muzeul Judeţean. Clădirea în care se află muzeul este cea a fostului Palat al Prefecturii, construit înainte de primul război mondial, după proiectul arhitectului Petre Antonescu.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 4600.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau