Biserica „Sfântul Nicolae” Popăuţi
Dimensiune font:
Dacă aţi ajuns în oraşul Botoşani trebuie să profitaţi de acest lucru şi să vizitaţi şi Biserica „Sfântul Nicolae” Popăuţi, aflată în partea de nord a oraşului, lângă gară.
Biserica a fost ctitorită de către Ştefan cel Mare şi este considerată lăcaşul de cult al curţii domneşti de aici.
Ansamblul datează, conform pisaniei bisericii, din anul 1496. Săpăturile arheologice au scos la lumină faptul ca în vecinătatea bisericii, în trecut, au existat casele domneşti.
În prezent se păstrează biserica şi un turn clopotniţă care vrea să amintească de turnul curţii din Piatra Neamţ. Despre casa domnească, cercetătorii spun că a fost de factură gotică, precum este şi acest lăcaş sfânt.
Exteriorul bisericii a fost restaurat între anii 1920 - 1930. Aceasta păstrează substanţa originală, planul şi bolţile, precum şi pietrăria gotica de buna calitate.
Ca toate bisericile de curte, şi Biserica „Sfântul Nicolae” Popăuţi are plan triconc şi doar altar, naos şi pronaos. În secolul al XIX-lea, a fost desfiinţat peretele despărţitor dintre naos şi pronaos. Ceea ce oferă o valoare deosebită bisericii, sunt frumoasele picturi murale pe care recenta restaurare le-a scos de sub depunerile de săruri şi fum.
Deoarece biserica este mai înaltă decât mănăstirea Voroneţ şi are o turlă cu diametru mic şi zveltă, a fost necesară o schimbare în structura registrelor de pictură. Acestea se reduc la un singur registru, mult mai înalt, însoţit de medalioane cu sfinţi. Astfel, picura dobândeşte un plus de valoare prin această adecvare la dimensiunile arhitecturii. Pictura este dominată de două modalităţi de expresie stilistică.
Marile sărbători au fost realizate după scheme consacrate, cu grijă pentru compoziţii statice, personaje cu atitudini solemne şi grave. Acestea înfăţişează scene detaliate din Patimile Mântuitorului, având scenografii viu colorate, iar personajele fiind realizate cu o deosebită grijă. Sfinţii din medalioane sau cei din turlă prezintă talentul zugravului, fiind realizate într-un mod clar şi plăcut. Prin detalii sunt evidenţiate desene fine şi expresive, care parcă oferă viaţă chipurilor, dându-le forţă, dar în acelaşi timp şi delicateţe, fiindu-le caracterizate foarte bine atitudinile corporale.
Se observă o preferinţă pentru o gamă cromatică deschisă, luminoasă, prin faptul că deschiderile sunt mici şi turla este îngustă şi astfel lumina nu poate să pătrundă suficient.
După ce vizitaţi această biserică, nu uitaţi că sunt şi alte obiective interesante în acest oraş, cum ar fi Muzeul Judeţean Botoşani, Muzeul de Etnografie, Casa Memorială „Nicolae Iorga”, precum şi mănăstiri şi biserici.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 4601.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau