Biserica Grecească „Sf. Nicolae” din Sulina
Dimensiune font:
* Sulina este una dintre principalele atracţiile turistice din judeţul Tulcea, aici unde apele reci şi învolburate ale Dunării întâlnesc albastrul apelor din Marea Neagră
Nu demult, în Sulina, la Biserica „Sfântul Nicolae” credincioşii se adunau să vadă cu ochii lor o minune: este vorba despre două dintre frescele de aici, despre care se spune că s-au acoperit cu mir fără nicio explicaţie.
Legendele vorbesc despre cum Sfântul Nicolae, în vreme ce se afla într-o călătorie pe mare, a fost prins de o furtună puternică. Văzându-se pus într-o situaţie dificilă, acesta a început să se roage şi deodată furtuna s-a oprit pe neaşteptate. Se crede că de atunci Sfântul Nicolae a devenit patronul călătorilor pe mare şi al marinarilor.
Având în vedere că Sulina este un oraş situat la ţărmurile Mării Negre, fiecare lăcaş de cult a primit ca patron spiritual pe Sfântul Nicolae. Astfel că în cel mai estic oraş al României există două biserici care poartă acest hram.
Biserica „Sfântul Nicolae” de pe strada numărul 1, pe care o aducem în centrul atenţiei astăzi, este lăcaş de cult grecesc, fiind cunoscută şi ca „Biserica Grecească”. Aceasta a fost sfinţită pe 14 octombrie 1866 şi este construită din cărămidă, zidul acesteia măsurând circa un metru grosime.
Cu toate că anii au trecut, vitregiile timpului nu au afectat foarte mult sfântul lăcaş, deoarece acesta nu a necesitat reparaţii capitale, ci doar câteva mici renovări. Aici puteţi observa numeroase obiecte religioase valoroase, obiecte ce au fost donate de-a lungul timpului de marinarii greci care poposeau în Sulina.
Este important să ştiţi că aici puteţi admira o icoană unică în ţară. Această icoană o înfăţişează pe Sfânta Fecioară cu Pruncul în braţe, dar feţele lor sunt acoperite de smoală.
Sfânta Biserică Grecească a fost donată românilor de către greci de îndată ce Al Doilea Război Mondial a luat sfârşit, pentru că au ales să emigreze în Grecia.
Dacă tot sunteţi în Sulina vă recomandăm să vizitaţi şi Cimitirul Maritim. Cu siguranţă, majoritatea dintre dumneavoastră vă veţi întreba de ce un cimitir pe lista de obiective turistice ce trebuie vizitate. Cimitirul Maritim din Sulina este un altfel de cimitir. Cei peste 300 de ani de istorie şi poveştile piraţilor, marinarilor viteji şi dramele îndrăgostiţilor aşteaptă să se facă auzite. Probabil aţi citit următoarele versuri scrise de Jean Beart: „Printre stropii albi, ridicaţi de valuri/, licăreşte poleiala crucilor înşirate la rând/ E cimitirul maritim”. Impresionant, sobru şi poate uşor înfricoşător, Cimitirul Maritim este amplasat la marginea oraşului Sulina, exact în drumul ce duce spre plaja Mării Negre.
În speranţa că v-am trezit interesul, vă invităm să vizitaţi Biserica „Sfântul Nicolae”. Aveţi ocazia să admiraţi măreţia unui lăcaş sfânt, ce se înalţă semeţ pe acest tărâm dobrogean.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 6660.
Sursa foto: tulcea.djc.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau