Capsa, dulce amintire
Dimensiune font:
Ce vremuri dom'le, ce vremuri! Cata efervescenta spirituala si intelectuala se simtea in acest loc al Bucurestiului interbelic! Ce nu as da sa mai existe unul la fel, cu un farmec asemanator Casei Capsa din Bucuresti.
Cladirea construita in 1852, apartinand vornicului Slatineanu, ajunge in anul 1854 in proprietatea fratilor Grigore si Constantin Capsa, elevi ai unui cofetar francez cunoscut, Belissaire Boissier.
Cum a luat nastere Casa Capsa
Familia Capsa, de origine macedo-romana a sosit in Tara Romaneasca dupa ce orasul Moscopole a fost distrus din temelii, in anul 1788, de artileria otomana; povestea acestei familii pe ale noastre meleaguri incepe cu Dumitru Capsa, cojocar de meserie, care s-a refugiat la Brasov, s-a casatorit si s-a mutat la Bucuresti, a avut patru baieti dintre care doar mezinul familiei, Constantin, a imbratisat meseria tatalui.
Acesta s-a casatorit cu o tanara ploiesteanca si a avut doisprezece copii; patru dintre ei au infiintat pe la mijlocul secolului al-XIX-lea Casa Capsa, remarcabila prin interiorul elegant, tapiseria din catifea rosie, masutele placate cu marmura importata din Italia, oglinzile venetiene, dar si pentru discutiile care se incingeau acolo, pe diverse teme, de la arta la politica, de la politica la cancan.
In timp, aceasta cladire a fost compartimentata de Grigore Capsa in hotel, restaurant si cafenea. La inceputul secolului XX, hotelul Capsa era descris drept unul din cele mai bune hoteluri din Europa. Grigore Capsa a reusit sa instaureze o noua moda vestimentara, comportamentala, a mancarurilor fine, a ciocolatei si bomboanelor fondante si a altor preparate din crema de ciocolata, dar si a ambalajelor atractive – hartii aurite si argintate, panglici, staniol, hartie dantelata-care iti faceau pofta sa cumperi si sa daruiesti bunatati.
Casa Capsa si prajitura Joffre
Acest loc a trait momente importante, renumele sau a ajuns la urechile personalitatilor vremii, dar a si fost intarit de diverse medalii primite la expozitii in strainatate si in tara. O poveste de retinut este cea legata de vizita Generalului Joffre, in anul 1920, ocazie cu care fratii Capsa lanseaza o noua prajitura din ciocolata servita in restaurantul Capsa, prajitura in forma cilindrica de petit-four, care a fost numita Joffre, in cinstea generalului, denumire purtata si in prezent. Astfel, daca nu stiati de unde pana unde prajitura Joffre, aflati acum. E interesant de stiut si faptul ca fratii Capsa au fost si primii care au introdus fabricarea inghetatei in Romania, la Bucuresti.
Schimbari la Casa Capsa
Dupa 1948 a venit vremea schimbarilor, destinul acestui loc fiind marcat si de schimbarea numelui sau in “Restaurant si Hotel Bucuresti”, revenind la numele de “botez” abia dupa 1990. Acest lucru nu i-a adus si spiritul de odinioara, luxul, insa, da. Cladirea, care adaposteste atat hotelul Capsa, cat si restaurantul Capsa, pastreaza inca urmele Bucurestiului de odinioara prin lucrarile de restaurare care au reusit sa respecte decorurile de demult. Ceea ce trebuie adaugat este ca nu oricine isi permite sa-i treaca pragul, cercul “vizitatorilor” fiind, dupa spusele unora, exclusivist. Ceea ce trebuie remarcat este ca, pana la urma, Capsa a rezistat in timp, a devenit cumva un brand mereu actual. Unele semne de intrebare in ceea ce priveste autenticitatea locului, le-ar putea ridica afirmatia lui Tudor Arghezi:"Daca esti prost la Capsa, e imposibil sa fii destept altundeva, macar in scris".
Sursa: skytrip.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau