Cetatea Oradea
Dimensiune font:
Cetatea Oradea din judetul Bihor face parte din suita de fortificatii monumentale ale Romaniei.
Cetatea dateaza din secolulul XI, intemeietorul sau fiind regele Ladislau I (1077-1095). Dupa moartea si canonizarea fondatorului sau, fortificatia Oradei a devenit loc de pelerinaj.
Cu toate acestea, in secolul XIII a suferit mari avarii din cauza atacurilor mongole si ale voievodului Roland.
Cetatea Oradea - scurt istoric
Secolele XIV - XV au constituit o perioada mai infloritoare pentru cetatea Oradei. A fost reconstruita in forma heptagonala, avand doua turnuri ce protejau poarta. S-au ridicat statui in cinstea celor trei regi maghiari sanctificati, s-au construit un palat episcopal si o catedrala mare, in stil gotic, care a fost ridicata la rangul bisericilor San Marco din Venetia si Santa Maria Portiuncula din Assisi, devenind loc de pelerinaj catolic pe plan european.
Secolul XVI a fost mai zbuciumat din cauza revoltelor si invaziei otomane. A fost disputata de regele Ungariei, Ferdinand de Habsburg si regele de drept, Ioan Zapolya. Aici s-a semnat si primul tratat intenational - „Pacea de la Oradea" - ce avea in vedere separarea Transilvaniei de Ungaria (1538). Episcopia a fost desfiintata si exilata in Ungaria, iar catedrala si mormantul regelui Ladislau I distruse (1557 - 1565).
La inceputul secolului XVII s-a decis refacerea cetatii, de data aceasta de forma pentagonala, cu bastioane pe colturi si sant de aparare cu apa. Pana in secolul XVIII, cetatea Oradea a mai fost atacata de cateva ori si a tinut loc de pasalac pentru otomani timp de 32 de ani. Intre anii 1775-1777 s-au intreprins ultimele reparatii si reconstituiri, rezultatul observandu-se si astazi.
In secolul XX, a indeplinit numeroase roluri, precum baza militara a revolutionarilor, obiectiv militar auxiliar, scoala de jandarmi, lagar de tranzit. Degradarea sa a inceput o data cu transformarea in depozit en-gros, iar pentru reconsolidarea ei nu exista suficiente fonduri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau