Cetatea Siria - Arad
Dimensiune font:
Cetatea Siria este zidita pe Dealul Cetatii (496 m), dominand regiunea. Rolul indeplinit de cetate era strategic, de aparare si economic avand arondate 110 sate. Cetatea este formata din corpul central cladit pe o stanca de forma neregulata ovoidala cu diferente de nivel. La vest peretele este lung de 24m, inalt si cu gauri, iar spre nord se vad ramasitele unui donjon (turn). In fata corpului central este un zid protector la o distanta de 2,5m, inchizand o curte mica de refugiu. Zidul inconjurator are lungimea de 28m, cu intrare doar din partea de vest. Santul cetatii situat in fata curtii exterioare avea in unele portiuni adancimea de 10m si o latime de 14m dar pe unele portiuni a fost mai putin abrupt.
Cetatea a fost detinuta in secolul al XV-lea de Matei Corvin, fiind aici inchis si unchiul sau Mihail Salajanul. Pe la 1461-1464 cetatea ajunge in posesiunea familiei Bathory, devenind centru vestit al anarhiei feudale. Spre mijlocul secolului al XVI-lea ea cade sub stapanirea otomana, fiind eliberata doar in 1595. In 1599-1600 fortareata gazduieste garnizoana lui Mihai Viteazul. In 1607 ajunge din nou sub stapanire otomana si ramane ocupata pana la 1693. Cetatea se mentine aproape intacta pana in 1784, cand va fi distrusa de trupele habsburgice, pentru a nu ajunge pe mana rasculatilor.
Cetatea are patru porti, una principala pe latura nord-est de 2,9m, una pe latura verticala a zidului protector, poarta pe zidul laturii vestice si una in corpul central. Tunelurile subterane au inaltime de 1,9m si o latime la baza de 1,8m.
Constructia are un stil romantic, existand un donjon masiv, locuibil prevazut cu 2-3 etaje iar la partea superioara dispune de creneluri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau