Conacul Bratienilor de la Florica
Dimensiune font:
Situat in comuna Stefanesti, judetul Arges, conacul familiei Bratianu, numit, ca si satul in care se afla, Florica, in amintirea primei fiice a lui Ion C. Bratianu, este unul dintre cele mai frumoase domenii boieresti din Romania.
Acesta este conacul in care s-a nascut si a trait cea mai importanta familie de oameni politici romani, o adevarata dinastie civila care a dat tarii nu mai putin de trei prim-ministri, dintre care primii doi – Ion si Ionel Bratianu – au avut un rol covarsitor in formarea Romaniei moderne.
Domeniul Florica este format din conac, ferma, capela, crama, gara si un observator astronomic, toate inconjurate de minunatele podgorii ale Ştefanestiului. Acest conac este opera primilor doi Bratieni, Ion si Ionel, tata si fiu, care au transformat cocheta casa intr-o resedinta boiereasca, in care s-au luat importante decizii privind istoria noastra.
In vecinatatea casei, in parcul “Florica” se afla grupul statuar “La Vulturi” (sculptor Iosef Mestrovic), coloana de piatra de factura antica, greco-romana si crucea de altar a bisericii de lemn din Albac (1746). Parcul dendrologic de la Florica pastreaza exemplarele deosebite a patru specii de arbori-monument al naturii si peste trei sute de asociatii florale si arhitecturi dendrologice. Din punct de vedere muzeologic, acest parc reprezinta zona de protectie a ansamblului arhitectural de stil neoromanesc, ridicat de arhitectul Petre Antonescu si de familia Bratianu la poalele acestui deal din Piemontul Candestilor.
In imediata vecinatate a conacului de la Florica se afla Capela familiei Bratianu, ctitorita in anul 1898 cu hramul „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”. De-a lungul timpului au fost inmormantati aici I.C. Bratianu, Ionel Bratianu, Vintila Bratianu. Dinu si Gheorghe Bratianu, morti in inchisoarea comunista de la Sighetul Marmatiei, au fost si ei adusi peste ani in capela de la Florica.
Domeniul de la Florica este inconjurat de sute de hectare de vita de vie, de cultura careia s-a ocupat mai ales I.C. Bratianu. Via constituia o importanta sursa de venit pentru familie. De asemenea, vila Florica mai producea pentru piata unt, branza si smantana de calitate superioara, apreciate chiar de regele Carol I care spunea: “cu toate insistentele mele, la fermele regale nu pot obtine untul de la Florica“.
In vila se afla Biblioteca suspendata, cea mai importanta biblioteca particulara din Romania.
„Mecca liberalilor”, conacul de la Florica a intrat in istorie si merita vizitat de orice iubitor al trecutului poporului roman; o vizita aici este o intalnire cu istoria insasi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau