Curtea Domneasca din Targoviste
Dimensiune font:
Edificat intre secolele XIV-XVII, Complexul aulic a reprezentat locul de unde domnii care au rezidat aici au condus Tara Romaneasca, centrul de concepere a luptei pentru neatarnare si focar de cultura si civilizatie. Reprezentative pentru arhitectura si arta romaneasca, monumentele Curtii Domnesti cuprind elemente novatoare si solutii ce au influentat puternic in epoca. Organizatorii muzeului s-au straduit sa realizeze o legatura organica intre monumente si activitatea expozitionala. In Turnul Chindiei a fost organizata expozitia "Vlad Tepes - Dracula. Legenda si adevar istoric", iar in Biserica Domneasca a fost amenajata "Colectia de arta brancoveneasca". In pivnitile Casei domnesti a lui Petru Cercel se afla o interesanta colectie lapidariu si un scurt istoric al Curtii Domnesti.
Dezvoltarea impresionanta a constructiilor si a arhitecturii din timpul domniei lui Constantin Brancoveanu a atins si Curtea Domneasca din Targoviste. Cu incuviintarea otomanilor, marele voievod, reface partial fortificatiile, dar, in special, se reconstruiesc si dezvolta palatul voievodal (1695), bisericile (1699) si cladirile utilitare sau decorative (foisorul de piatra din interiorul gradinilor domnesti). Cu aceasta ocazie sunt construite in afara zidurilor doua dependinte ale palatului: Casa iazagiului si Casa coconilor (1701).
Ultima perioada de inflorire a vechii resedinte a domnitorilor munteni se deruleaza intre anii de domnie ai marelui Constantin Brancoveanu. Acesta renoveaza palatul, adaugand incaperilor picturi si stucaturi dupa moda epocii. Pe fatada dinspre rasarit a palatului lui Petru Cercel adauga o loja prevazuta cu scara de acces spre gradina, iar pe latura de vest o alta loja de acces spre Biserica Mare. Dupa Constantin Brancoveanu, palatul de la Targoviste este aproape parasit ajungand la mijlocul secolului XVIII o ruina. Cateva reparatii sumare si de proasta calitate le face Grigore al II-lea Ghica (1748-1752) iar in timpul primei domnii a lui Mihail Sutu (1791-1793), Enachita Vacarescu l-a convins pe acesta sa repare biserica domneasca. In urma cutremurului din 1803 si a incendiului din acelasi an, fosta curte domneasca devine o ruina. Aspectul actual il capata dupa campania de lucrari de restaurare si conservare din anul 1961, cand o parte a cetatii Targoviste, palatul domnesc si cladirile ce tineau de acesta, este organizata ca muzeu si data circuitului turistic.
Monument emblematic pentru municipiul Targoviste, Turnul Chindiei a fost construit de catre domnitorul Vlad Tepes in jurul anului 1460. Rolul acestui turn era probabil acela de donjon al cetatii. Din pacate astazi nu admiram decat forma sa modificata in urma lucrarilor de refacere de la mijlocul secolului XIX. Baia Domneasca, descrisa de catre Paul de Alep, este construita, dupa moda turceasca, de catre Matei Basarab pe latura de nord-est a zidului de incinta, in apropierea palatului. Constructia dreptunghiulara cu dimensiunile de 5,50×14,7m era formata din trei incaperi dispuse in sir. Prima, dinspre nord, prin care se facea accesul, avea inclus si un mic vestiar; a doua era baia propriu-zisa. Ultima incapere, ce nu comunica cu celelalte doua, era destinata cazanului de incalzire a apei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau