Fluviul Nil
Dimensiune font:
Raul Nil este situat pe continentul Africa. Isi are izvoarele in Burundi, la sud de ecuator, si curge spre nord pana in nord-estul Africii, trecand prin Egipt si varsandu-se in Marea Mediterana.
Se crede ca Nilul curge din Lacul Victoria, cel mai mare lac al Africii. Pe malul nordic al lacului, apa curge dintr-o cascada, cunoscuta sub numele de Cascada Ripon, intr-o deschidere ingusta ce se crede a fi inceputul Nilului.
Cascada Ripon poate fi locul de inceput al raului, dar alte izvoare ce curg in Lacul Victoria pot fi considerate ca fiind adevarata sursa. Cea mai mare parte a Lacului Victoria este imprejmuita de munti din care curg aceste izvoare. Cel mai mare debit de apa al Lacului Victoria este adus de Raul Kagera. Kagera is afluentul sau, Ruvubu, cu izvoarele in Burundi, sunt astazi considerate adevarata sursa a Nilului. De aici incepe masuratoarea Nilului si din aceasta cauza este considerat cel mai lung rau al planetei.
Fluviul Nil - Origini
Raul Nil este format din Nilul Alb, ce isi are originile in Lacul Victoria, si Nilul Albastru, ce curge din Lacul Tana din Etiopia. Aceste rauri se intalnesc in Sudan de unde isi incep lunga calatorie spre mare.
Nilul Alb este cu mult mai mare decat Nilul Albastru, dar din cauza pierderilor de pe drum, participa numai cu 15% la debitul Nilului. Nilul Albastru, contribuie cu restul de 85% din debit.
Nilul - sursa de hrana a vechilor egipteni
Cei mai multi egipteni traiau in apropierea Nilului, ce le asigura apa, hrana, transportul si un sol excelent pentru recolte. Egiptul Antic nu ar fi existat fara fluviull Nil. Deoarece ploile sunt aproape inexistente in Egipt, inundatiile sunt singura sursa ce sustine cresterea recoltelor.
Fluviul Nil
In fiecare an, ploile dese de vara in regiunile inalte ale Etiopiei, precum si zapezile ce se topesc, trimit torente de apa ce se revarsa pe malurile Nilului. Aceste inundatii au loc intre lunile iunie si septembrie, sezon numit de egipteni akhet – inundatie.Cand inundatiile se opresc, lasa in urma un namol negru, ce este un sol folositor semintelor plantate. Vechii egipteni au putut creste recolte numai in namolul adus de inundatii, asa ca toti aveau plantatii pe malurile Nilului. Aceasta zona, aflata in apropierea Nilului era numita Pamantul Negru. Zona desertica, aflata mai departe de rau, din cauza culorii a primit si ea numele de Pamantul Rosu. Astazi, nu mai au loc inundatii, in urma constructiei barajului de la Aswan.
Stuful, numir si papirus, creste pe malurile Nilului. Egiptenii isi faceau hartie si barci din acest stuf. Nilul ii ajuta pe egipteni si la procurarea hranii. Ei foloseau sulite si plase pentru a prinde pesti. Aceste plase mai erau folosite pentru a prinde pasarile ce zburau aproape de apa. Un alt mod prin care Nilul ajuta Egiptul era in comert. Raul Nil era cea mai rapida si usoara metoda de a calatori in diferite orase.
Egiptenii aveau si un zeu al Nilului, numit Hapi, la care se inchinau ca la un zeu important. Atunci cand incepeau inundatiile, egiptenii ii multumeau lui Hapi pentru ca le fertiliza pamantul.
Generalitati despre fluviul Nil:
- este cel mai lung fluviu din lume
- se varsa in Marea Mediterana
- cea mai mare sursa a Nilului este Lacul Victoria
- are o lungime de 6,695 km
- are un debit mediu 3.1 milioane de litri de apa pe secunda
- bazinul Nilului este imens si include parti din Tanzania, Burundi, Rwanda, Congo (Kinshasa), Kenya
- numele fluviului vine din cuvantul grecesc "neilos" ce inseamna vale
- vechii egipteni numeau raul Ar sau Aur ( ce insemna negfru) din cauza sedimentelor lasate de inundatiile anuale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau