Gura Humorului
Dimensiune font:
Una dintre cele mai reprezentative zone ale Bucovinei, în care se regăsesc cele mai multe şi mai importante obiective turistice, este Gura Humorului. Ajunşi aici, puteţi vizita Mănăstirea Voroneţ, Mănăstirea Humorului, rezervaţiile naturale „Piatra Pinului” şi „Piatra Şoimului”, Parcul Dendrologic „Ariniş” , Pârtia Şoimul etc.
Singurul Muzeu al Obiceiurilor Populare se află chiar în inima oraşului Gura Humorului. Unic în ţară, muzeul introduce vizitatorul în atmosfera specială a satului bucovinean aflat la ceas de sărbătoare: Sf. Andrei, Crăciunul, Anul Nou şi Boboteaza, Sărbătorile de Paşte, Sf. Petru, Sf. Ilie, Sf. Paraschiva şi Sf. Dumitru. Muzeul este organizat în 16 săli, pe diverse tematici: agricultura, pescuitul şi albinăritul, culesul şi vânătoarea, păstoritul, fierăritul şi prelucrarea lemnului, porturi populare din diferite zone şi interioare ţărăneşti, ştergare, ceramică. Colecţia a fost organizată în anul 1958 ca muzeu etnografic reprezentativ pentru zona etnografica Humor.
Atestarea documentară a aşezării datează din vremea lui Ştefan cel Mare, când într-un document emis la 26 noiembrie 1490 era pomenită Seliştea Poiana de la Gura Homorului, ce era dăruită de voievod Mănăstirii Voroneţ, ridicată cu doi ani înainte, la 1488. Importanţa localităţii Gura Humorului creşte în timpul ocupaţiei austriece, devenind târguşor şi centru administrativ–teritorial (1820), apoi târg (1880) şi capitală de district (1893). În anul 1904, a primit statutul de oraş, iar din 2005 localitatea este atestată ca staţiune turistică.
Gura Humorului este un frumos oraş de munte din judeţul Suceava, situat la o altitudine de circa 470 m, la poalele Obcinelor bucovinene (Obcina Humorului, Obcina Voroneţului şi Obcina Mare), scăldat de apa limpede şi domoală a râului Moldova. Datorită climatului cu proprietăţi sedative, locul a fost căutat, încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca staţiune climaterică.
Staţiunea turistică are, pe lângă o structură hotelieră de invidiat, numeroase oferte de agrement: Complexul de agrement „Ariniş”, care oferă posibilităţi nelimitate de petrecere a timpului liber, în toate cele patru anotimpuri, dispunând de pârtia de schi Şoimul cu 1478 m lungime, dotată cu un telescaun şi cinci tunuri de zăpadă; două săli polivalente de sport; o piscină acoperită, de dimensiuni olimpice, prevăzută cu saună şi jacuzzi, în care funcţionează o şcoală de înot şi o şcoală de iniţiere în scufundări; un ştrand cu piscină în aer liber şi bazin de înot pentru copii; un patinoar natural care funcţionează, în timpul verii, ca spaţiu pentru role şi skateboard. De asemenea, se poate merge la Piatra Pinului, una dintre cele mai importante rezervaţii paleo-oligocene din România, sau la Piatra Şoimului, unde Daniil Sihastrul, ajuns egumen al Mănăstirii Voroneţ, după plecarea sa de la Putna, şi-a săpat o chilie ca loc de refugiu şi meditaţie.
La Gura Humorului veţi găsi numeroase pensiuni care oferă condiţii de cazare excelente, dar şi posibilităţi variate de petrecere a timpului liber.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3047.
Sursa foto: www.inbucovina.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau