Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava
Dimensiune font:
Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, situată pe strada Ioan Vodă cel Cumplit nr. 2, în oraşul Suceava, a fost ridicată în perioada 1514-1522. Biserica mănăstirii are hramurile Sfântul Gheorghe (sărbătorit pe 23 aprilie) şi Sfântul Ioan cel Nou (sărbătorit pe 24 iunie).
Mănăstirea a îndeplinit rolul de reşedinţă mitropolitană a Moldovei (1522-1677), fiind în prezent reşedinţă a arhiepiscopilor Sucevei şi Rădăuţilor. Aici se află moaştele Sfântului Ioan cel Nou, aduse de la Biserica Mirăuţi, fosta catedrală mitropolitană a Moldovei, de către Petru Şchiopul, în anul 1589. Acestea sunt cele mai vechi de pe teritoriul ţării noastre. De-a lungul celor şase secole de când sunt păstrate aici, acestea sfinte moaşte au avut un important rol duhovnicesc pentru Ţara Moldovei, în special pentru domni şi domniţe, pentru călugări şi simpli credincioşi.
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut la începutul secolului al XIV-lea, în Asia Mică, oraşul Trapezunt. După Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este unul dintre sfinţii cei mai veneraţi în Moldova.
Biserica fost ridicată în anul 1514, de către Bogdan cel Orb, fiul lui Ştefan, şi a fost apoi continuată de către Ştefăniţă, care a şi finalizat construcţia în anul 1522. Decorul mural interior şi exterior datează cel mai probabil, din epoca lui Petru Rareş.
În anul 1970 au fost scoase la iveală picturile exterioare, care multă vreme au fost acoperite de zugrăveli şi tencuieli. Astăzi se lucrează la restaurarea picturilor din interior.
Decorul mural exterior se păstrează parţial, pe faţada de sud fiind pictate Viaţa Sfântului Ioan de Suceava, Acatistul Maicii Domnului şi Arborele lui Ieseu, iar pe cea de la vest, Judecata de apoi. Aspectul exterior deosebit de frumos se datorează în mare parte restaurărilor care au fost executate de către Karl Romstorfer între 1904 – 1910, la comanda Comisiei Monumentelor de la Viena.
În mânăstire se află depozitul de carte veche românească al judeţului Suceava.
Nu ezitaţi să vizitaţi această mănăstire! Veţi râmâne plăcut surprinşi de liniştea acestui loc, deşi mănăstirea este situată în apropiere de centrul oraşului.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic
0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3055
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau