Mănăstirea Giurgeni
Dimensiune font:
Dacă vă aflaţi în ţinutul Neamţului, vă invit să treceţi prin comuna Valea Ursului, satul Giurgeni, unde veţi descoperi o mănăstire deosebită, Mănăstirea Giurgeni. Aceasta este situată la 28 km sud-est de oraşul Roman.
Aşezământul monahal de aici datează de la începutul secolul al XVII-lea, după cum este menţionat într-un document. Aici este scris că în anul 1721 câţiva călugări greci au ridicat un schit.
În anul 1738, călugărul Ghedeon a început construcţia, pe locul aşezământului monahal mai vechi. Mănăstirea a primit hramul „Naşterea Maicii Domnului” şi se sărbătoreşte în fiecare an, pe 8 septembrie. În secolul al XIX-lea, aşezământul a fost transformat în schit de maici şi mai apoi în mănăstire de maici.
Ridicate din lemn, clădirile de la Mănăstirea Giurgeni s-au deteriorat, odată cu trecerea timpului. În perioada 1833 - 1849, au fost înlocuite cu alte clădiri, mai rezistente, realizate din piatră şi cărămidă. În acea perioadă, în biserică se păstrau obiecte valoroase printre care două icoane realizate de zugravul Nectarie. Una dintre icoane era din anul 1796, iar cealaltă din anul anul 1831.
Biserica pe care o puteţi vedea astăzi este cea ridicată în anul 1833, având un plan treflat. Veţi putea vedea pe bolta din naos picturi în care sunt reprezentate chipurile celor patru evanghelişti. De-a lungul timpului, biserica a primit multe daruri, printre care trei clopote de mărimi diferite.
În anul 1928, biserica a avut nevoie de noi reparaţii şi a funcţionat ca mănăstire până în anul 1959, când comuniştii au desfiinţat-o. Atunci clădirile au fost dărâmate, dar din fericire biserica a rămas intactă. Aici, totul a stat în paragină până în anul 1989, când regimul comunist a căzut şi apoi a fost redeschisă biserica şi redată închinăciunii. Călugării s-au ocupat de aceasta şi au încercat să îi redea frumuseţea de altă dată. În anul 1995 au fost ridicate clădirile anexe.
Mănăstirea Giurgeni este vizitată de mulţi credincioşi, deoarece aici se păstrează o icoană veche cu o valoare deosebită, recunoscută pentru miracolele pe care le înfăptuieşte. Icoana o veţi vedea în faţa altarului şi este înfăţişată Preasfânta Maică a Domnului având trei ochi şi două guri. Aceasta icoană a fost dăruită mănăstirii în anul 1831, la data de 6 august şi este îmbrăcată în argint curat.
Despre această icoană se spune că era deja pictată, iar că peste noapte au apărut al treilea ochi şi a doua gură. O dată la două săptămâni, în noaptea de joi spre vineri, aici se adună zeci de credincioşi şi se celebrează sfintele slujbe de maslu menite să aline sufletele celor năpăstuiţi de boli, ce au căutat sprijin în faţa icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2771
Sursa foto: bibliotecavaleaursului.blogspot.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
costel
May 10, 2013
sfintul maslu vineri seara dar nu stiu sigur ma itereseazite
butiuc mihaela
Mar 06, 2013
as dori sa aflu programul a slujbei sfintului maslu de la manastirea giugeni pe anul 2013
Adauga comentariul tau