Manastirea Predeal - Muntenia
Dimensiune font:
Zidita in secolul al XVIII-lea, Manastire Predeal este o manastire mai putin cunoscuta si frecventata decat celelalte mari manastiri din tara. Lacasul are hramul Nasterea Maicii Domnului.
La jumatatea secolului al XVIII-lea, Curtea austriaca din Viena (catolici) a poruncit daramarea manastirilor romanesti ortodoxe de zid si arderea celor de lemn. Astfel, multi dintre vietuitorii acestor zone s-au vazut nevoiti sa isi paraseasca pamanturile si sa se retraga in alte zone ale tarii. La poalele impadurite ale Muntelui Clabucet a luat fiinta Schitul Predeal, avand drept ocrotitor pe Sfantul Ierarh Nicolae. Acest schit a ajuns, in cele din urma, manastire.
Schitul este distrus in anul 1788, insa mila lui Dumnezeu se arata din nou, dupa cum citim din vechile documente: "Fiind razmerita in vremea lui Mavrogheni, s-au ars de turci si dupa ce s-au linistit razmerita, iar s-au apucat tot acel parinte Ioanichie si au facut alt schit si chiliile, insa cu ajutorul dumnealui Ion Buzatu de la Bacifalu, care a facut a doua biserica din lemnarie la schit". Parintele Gherman este cel care a zidit biserica cea mica, din piatra, cu hramul Sfantului Nicolae.
Arhitectura este de factura bizantina, cu micute abside si turla pe naos. Turla bisericutei nu are legatura cu naosul, fiind asezata peste tavanul acestuia. Pe turla citim data zidirii: "Anul 1774, luna iunie 20." Un detaliu particular al acestei bisericute este faptul ca pe catapeteasma se afla doar doua usi, in loc de trei: Usile Imparatesti, in centru, si o singura usa diaconeasca.
Biserica cea mare, inchinata Nasterii Maicii Domnului, construita din piatra intre anii 1835-1844, este si ea deosebit de frumoasa. Aceasta a fost ridicata "de catre staretul Ghermano, cu ajutorul calugarilor si a unor dreptcredinciosi din Sacele, Transilvania".
Intre anii 1891 si 1909, Manastirea Predeal a fost ingrijita de catre parintele Dionisie Simionescu. In vremea acestuia, manastirea avea o latime de 30 de metri si o lungime de 50 de metri. Pana la data de 1 septembrie 1926, slujbele pentru localnici se tineau in cadrul manastirii. Dupa aceasta data, Predealul a ridicat o biserica in centrul lui.
Intre anii 1933-1935 in manastire se mai construiesc inca doua corpuri de chilii, iar in biserica cea veche se spala pictura. Ostenelile au fost ale staretului Antonie Naescu. Intre anii 1960-1961, Biserica Maicii Domnului a fost pictata in intregime de catre pictorul Iosif Vasu. In anul 1993 se reinfiinteaza manastirea, fiind data in grija a sase maici. Manastirea Predeal ramane peste vreme un loc binecuvantat, unde dreapta credinta si dragostea de tara se imbratiseaza si dainuiesc.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau