Muzeul Municipal Mediaş
Dimensiune font:
Mediaş este municipiu şi al doilea oraş ca mărime din judeţul Sibiu. Oraşul este localizat în inima Ardealului, la 55 de kilometri de reşedinţa de judeţ Sibiu, pe valea râului Târnava Mare. A fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1267 şi este unul dintre cele şapte oraşe săseşti. Mediaş a devenit centru administrativ pentru satele săseşti din împrejurimi în anul 1552. Localitatea încă mai are o populaţie săsească numărând peste 1.000 de suflete şi din anul 2004 la fel ca Sibiul are un primar de origine săsească.
Un obiectiv turistic ce trebuie vizitat în municipiul Mediaş este Muzeul Municipal. Muzeul este cea mai veche dintre instituţiile de cultură din oraş, avându-şi începuturile documentare în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
La început, muzeul era în administrarea Bisericii evanghelice, dar aceasta din lipsă de fonduri şi mai ales din lipsa unui spaţiu adecvat, a renunţat la activitatea de colectare şi cumpărare de obiecte, muzeul fiind preluat în 1906 de liceul german.
La jumătatea secolului al XX-lea, la iniţiativa autorităţilor, muzeul se mută în clădirea Ateneului Popular, devenind cu timpul cunoscut sub denumirea de Muzeul Municipal din Mediaş.
În anii '70, odată cu mutarea muzeului în mănăstirea din cadrul complexului franciscan, lucrurile încep să intre pe un făgaş normal atât din punct de vedere a depozitării obiectelor, cât şi din punctul de vedere al activităţii cu publicul.
Muzeul Municipal din Mediaş găzduieşte aproximativ 30.000 de piese culturale, unele dintre ele fiind clasificate la categoria tezaur, din cadrul patrimoniului cultural naţional. Aceste piese sunt expuse în trei secţii: etnografie - artă, istorie – arheologie şi ştiinţe ale naturii.
Secţia de etnografie şi artă este organizată la parterul muzeului fiind structurată astfel: ocupaţiile tradiţionale ocupă primele trei săli de expoziţie, fiind expuse obiecte ce ţin de păstorit şi agricultură. Dintre piesele expuse de o mare importanţă sunt: tiparele pentru caş, bătătorul pentru unt şi vasele de lemn ciobăneşti. Ultima sală a expoziţiei este destinată portului popular românesc, săsesc şi maghiar. Piesele expuse sunt de o mare valoare din punct de vedere etnografic şi patrimonial. Expoziţia de artă din cadrul secţiei cuprinde lucrări sub forma unor copii foto ale renumiţilor artişti renascentişti germani din sec al XV-lea.
Secţia de istorie şi arheologie are un caracter permanent şi prezintă o serie de aspecte legate de viaţa comunităţilor umane din această zonă, de-a lungul timpului. Expoziţia este structurată în ordine cronologică cuprinzând următoarele tematici: arheologie preistorică, civilizaţie clasică, medievală şi modernă.
Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Municipal Mediaş a fost înfiinţată în anul 1961 şi are la bază colecţii formate şi donate de personalităţi ale oraşului, la începutul secolului al XIX-lea. Prima colecţie donată de medicul Daniel Gotlieb Scheindt, în anul 1835, a fost cea de roci şi minerale. Interesul localnicilor pentru ştiinţele naturii s-a manifestat apoi în anul 1843 prin iniţiativa dascălului Andreas Gräser de a înfiinţa un Cabinet de ştiinţele naturii.
Primele colecţii au fost destinate, în principal elevilor gimnaziului local, făcând parte din Museum Alt-Mediasch, care funcţiona pe lângă liceul german. Datorită spaţiului restrâns de care dispune muzeul, valorificarea expoziţională a patrimoniului secţiei se face prin intermediul expoziţiilor temporare.
Mediaşul este un adevărat muzeu în aer liber, aici puteţi vizita monumente istorice şi de artă medievală, distribuite pe întreaga suprafaţă cuprinsă între zidurile cetăţii.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 4305.
Sursa foto: wikimedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau