Muzeul Naţional Brukenthal
Dimensiune font:
Sibiul, atestat documentar în 1191, este un oraș modern, dar care mai păstrează urme ale înfloritorului burg de altădată şi clădiri cu elemente arhitecturale specifice barocului vienez, înălțate după ce Translivania a intrat sub administrație habsburgică, în anul 1699. În prezent, Sibiul are un aspect pronunțat săsesc, asemănându-se cu orașele din sudul Germaniei sau cu cele din Austria.
Un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat atunci când ne aflăm în Sibiu este Muzeul Brukenthal. Acesta este cel mai mare muzeu din sud-estul Europei, datorită colecțiilor vaste aflate în patrimoniul instituției. Muzeul Brukenthal este o marcă aparte, deorece este primul muzeu din România și din centrul Europei, deschis public în anul 1817, datorându-și existența uneia dintre cele mai importante personalități ale Sibiului, baronul Samuel von Brukenthal. Guvernator al acestei provincii, singurul cetățean sas căruia i s-au oferit funcții importante publice în cadrul statului austriac condus de împărăteasa Maria Teresa.
Numit guvernator al marelui Principat al Transilvaniei, funcție pe care baronul o ocupă timp de 10 ani, între 1777 și 1787, Samuel Von Brukenthal construiește la Sibiu, un palat în stilul barocului târziu, după modelul palatelor vieneze. Clădirea palatului și colecțiile acestuia au reprezentat baza viitorului Muzeu Național Brukenthal, care a avut porțile deschise publicului încă de la înființare, prin dispoziția testamentară lăsată de fondatorul său.
În secolul al XIX-lea, principala misiune a muzeului era să-și conserve patrimoniul existent și să-l diversifice prin diverse achiziții și donații. În perioada comunistă, muzeul a fost naționalizat, devenind proprietatea statului român. În anul 1948, Societeatea Transilvăneană pentru Științe ale Naturii încetează activitatea, colecțiile muzeului trecând în proprietatea statului, pentru ca peste nouă ani, muzeul de istorie naturală să devină parte a muzeului Brukenthal. În anul 1966, se deschide muzeul de vânătoare „August von Spiess”, primul muzeu cu acest profil din România. Iar în anul 1972, este înfiinţat muzeul Farmaciei. Ambele muzee au devenit parte din Muzeul Brukenthal. Secția de istorie a muzeului a fost înființată la finele anilor ’80, astăzi având sediul în Casa Altemberger. În ultimii cinci - șase ani, clădirile muzeului au fost renovate și 85% din colecțiile muzeului au fost extinse. Spațiile exterioare ale muzeului au fost dotate cu spații de relaxare pentru turiști.
Palatul Brukenthal este unul dintre cele mai importante monumente în stil baroc din România. Structura palatului se înalță pe două etaje, având un plan dreptunghiular și include două curți interioare. Deoarece construcția clădirii s-a încheiat la sfârșitul secolulul al XVIII-lea, se poate observa atât în exterior cât și în interior o combinație a barocului târziu cu elemente de rococo și neoclasicism.
Muzeul Național Brukenthal nu este doar primul muzeu deschis pe teritoriile românești, dar și primul muzeu din țară care a primit premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural Europa Noastră.
Sibiul, capitala culturală a Europei în anul 2007, este unul dintre cele mai frumoase orașe din România.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3895
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau