Muzeul Satului Brănean
Dimensiune font:
Bran, localitate din judeţul Braşov aflată la aproximativ 30 de km de oraşul Braşov, era mai demult cunoscut sub denumirea de Bran Poarta. Este aşezat în nord –estul culoarului depresionar Rucăr – Bran, la poalele Munţilor Bucegi şi ale Masivului Piatra Craiului.
O primă atestare documentară apare în anul 1367, când printr-un act, magistratului Iacob, unul dintre marii boieri din ţara Bârsei, îi revine ca moştenire Branul sub numele de Terch. Şase ani mai târziu, un sfert din satul Bran, menţionat sub numele de Turcz, este donat de către Regele Ungariei, nepotului său Matei.
Pe la începutul secolului al XIII-lea, în această zonă ordinul teutonilor începe construcţia unui fort din lemn, cunoscut mai târziu sub denumirea de Castelul Bran.
Cetatea trece mai apoi, pe rând, în posesia mai multor regi şi voievozi. În 1419, Sigismund preia de la fiul lui Mircea cetatea şi o încredinţează secuilor. Astfel Iancu de Hunedoara repară şi întăreşte cetatea Branului, iar mai târziu îl însărcinează pe Vlad Ţepeş, care pierduse tronul Ţării Româneşti, cu apărarea Sudului. Atunci se presupune ca Ţepeş ar fi poposit pe la Castelul care mai târziu avea să fie cea mai vie şi controversată amintire a voievodului. Mai trece şi prin posesia braşovenilor, şi rămâne în proprietatea acestora până în 1920, când este donat de către Consiliul orăşenesc reginei Maria.
Din 1948, Castelul Bran devine Muzeu de Istorie şi Artă. În prezent este una din cele mai vizitate construcţii din România, datorită stilului renascentist, celui gotic, dar şi elementelor arhitecturii rustice transilvănene. Dar să nu omitem adevăratul motiv pentru care turiştii aleg această destinaţie: legenda Contelui Dracula.
În parcul castelului a fost amenajat un muzeu, cunoscut ca Muzeul Satului Brănean, unde sunt prezentate diverse tipuri de gospodării ţărăneşti şi instalaţii de tehnică populară - de prelucrare a lemnului şi a lânii. Expoziţia cuprinde 18 monumente de arhitectură care reflectă stilul de viaţă şi vechile ocupaţii ale ţăranilor braşoveni din zona Branului. Armonizată perfect cu peisajul montan, arhitectura populară este reprezentată de pereţii din bârne lipite la capete cu lut, de temeliile de piatră sau de acoperişurile din şindrilă de brad.
În interiorul caselor pot fi văzute diverse piese de mobilier, icoane, tapiserii sau piese de ceramică şi unelte tradiţionale. În cadrul muzeului în aer liber este reprezentată pe lângă celelalte tipuri de locuinţă, şi o anexă adusă din satul Moeciu de Sus şi o locuinţă temporară din satul Podul Dâmboviţei.
Muzeul a fost înfiinţat în anul 1960, fiind pe lângă Castelul Bran o adevărată atracţie turistică pentru iubitorii de istorie şi legendă. De Halloween, sărbătoare importantă la americani, Castelul Bran şi Muzeul Satului din curtea acestuia sunt destinaţia preferată a turiştilor străini, când castelul este deschis publicului până în zori.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3422.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau