Oraşul Roman
Dimensiune font:
Dacă vă aflaţi în trecere prin oraşul Roman sau dacă aţi plecat cu gândul de a vizita şi a vedea ceva frumos, trebuie să ştiţi că în acest oraş veţi descoperi lucruri frumoase şi merită să vă opriţi pentru ceva timp aici.
Oraşul Roman este al doilea ca mărime dintre localităţile judeţului Neamţ, având aproximativ 69.000 de locuitori. Despre acesta, Dimitrie Cantemir a afirmat că a fost întemeiat pe vremea împăratului Traian şi că prima atestare documentară datează din secolul al XIV- lea. Acest oraş se bucură de un trecut istoric şi cultural bogat.
Oraşul este cunoscut ca un centru comercial industrial, datorită combinatului de ţevi laminate Arcelor Mittal, căruia i se mai zice şi Petrotub. În acest oraş puteţi vizita mai multe obiective turistice deosebit de interesante.
Unul dintre ele este muzeul de Artă. Aici veţi descoperi o colecţie impresionantă ce pune în valoarea creaţia artiştilor care au avut legătură cu acest oraş sau care au locuit în împrejurimi. Veţi vedea lucrări de pictură, sculptură, artă decorativă şi grafică.
De aici vă puteţi îndrepta spre Muzeul de ştiinţe ale Naturii, a cărei expoziţii prezintă cadrul geografic, pedologia şi paleontologia zonei Roman.
Dacă treceţi pe la Muzeul de Istorie, veţi descoperi ornamentaţia plafonului ce a fost realizată de Ludwig Branner în anul 1884. Acest muzeul a fost declarat monument de arhitectură barocă în secolul al XIX-lea şi acum funcţionează în Palatul Negruzzi.
Catedrala Arhiepiscopală cu hramul Sfânta Parascheva vă aşteaptă să îi treceţi pragul. Aceasta a fost ridicată în secolul XVI şi a reuşit să atragă mulţi vizitatori prin frumuseţea deosebită a picturilor interioare. Aceste picturi au fost realizate în trei etape: secolul al XVI, secolul XVIII şi începutul secolului al XIX lea.
Chiar în centrul oraşului puteţi vedea Biserica Albă cu hramul „Sfinţii Voievozi” care reuşeşte să impresioneze prin masivitatea sa. Aceasta a fost ridicată în anul 1615 de către domnitorul Ştefan II Tomşa. După o perioadă, în anul 1695, biserica fost refăcută cu sprijinul spătarului Vasile Cantacuzino.
La ieşirea din oraş se află o altă biserică, Precista Mare. Aceasta deţine un important şi valoros patrimoniu cultural care provine din secolele XVIII- XIX.
Bisericile prezentate mai sus sunt toate de religie ortodoxă dar desigur că trebuie să vizitaţi şi biserica Catolică cu hramul Inima Neprihănită a Mariei care se află pe strada Bogdan Dragoş. Construcţia acestei biserici este de-a dreptul impresionantă, semănând cu o navă imensă... arca lui Noe. Această biserică este construită în stil modern, piatra de temelie fiind pusă în anul 1995. Deoarece construcţia este mare, a fost şi costisitoare şi ridicarea acestei biserici a avut loc pe parcursul mai multor ani. Prima slujbă religioasă în interiorul bisericii a avut loc în anul 2003, iar până atunci slujbele s-au ţinut în subsolul clădirii.
Plecând de aici puteţi face o plimbare în Parcul din oraş, unde veţi găsi o atmosferă plăcută şi relaxantă.
Dacă vi s-a făcut foame, vă puteţi îndrepta spre Hanul Ancuţei, care se află la doar 30 de kilometri de oraş. Acest han a fost un loc de popas pentru negustorii ce călătoreau spre Roman, Iaşi sau Suceava.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 2800.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau