Parcurile nationale din Tanzania
Dimensiune font:
unoscutul explorator scotian David Livingstone a fost primul care avea sa descopere intinderile centrafircane, la mijlocul sec 17. De atunci, milioane de oameni au fost captivati de romantismul explorarii Africii. Fiind unul din putinele locuri de pe terra, unde animalele salbatice mai pot fi vazute in habitatele lor natural neatinse, decizia de a pleca intr-un safari african este mai usor de luat ca niciodata. Din fericire, cu toate ca vremea a trecut, atractia, frumusetea si misterul Africii au ramas inca intacte.
In aceasta era a calatoriilor, cand este din ce in ce mai la moda sa ajungi in locuri cat mai indepartate si exotice, un safari in Africa ii permite spiritului tau de aventura sa iasa cu adevarat in prim plan. Acesta este concediul de vis, cel din care te vei intoarce cu povestiri incitante si amintiri pe care le vei pretui o viata intreaga. Foarte putine alte destinatii capteaza imaginatia in aceeasi masura precum aceasta, permitandu-ti sa-ti redescoperi, si apoi sa te lasi in seama instinctului tau, innabusit de civilizatie, de a descoperi si a explora.
Un safari in apropierea masivului Kilimanjaro ar putea fi exact ceea ce medicul ti-ar recomanda sa faci, dupa un urcus solicitant. Datorita faptului ca locurile Tanzaniei sunt, intr-adevar, pe cat de diversificate pe atat de frumoase, multi din cei care urca pe Kilimanjaro aleg sa-si prelungeasca concediul si sa continue explorarea incredibilelor parcuri nationale ale tarii. Ca o curiozitate, in dialectul local Kiswahili, cuvantul “safari” inseamna, “calatorie”. Si intr-adevar, nicio calatorie intreprinsa in interiorul granitelor Tanzaniei nu prea are sanse de a fi vreodata uitata, nici macar de catre cei mai umblati calatori.
Pentru inceput, parcurile nationale din Tanzania sunt considerate de catre iubitorii naturii ca fiind probabil cele mai frumoase din lume. Turme de zebre, antilope Gnu si alte copitate cutreiera cu milioanele campiile valurite, in timp ce feline mari, precum leopardul, leul si ghepardul, observa cireadele din camuflajul ierbii inalte. Parcul National Lake Manyara este renumit pentru abundenta de flamingo roz si pentru leii sai, care obisnuiesc sa se catere in copaci, in timp ce vestitul crater Ngorongoro gazduieste, printre multe alte specii, rinocerul negru si elefantul African. Craterul Ngorongoro a fost declarant, in 1978, ca facand parte din patrimonial mondial UNESCO, unii considerandu-l chiar cea de-a opta minune a lumii.
SERENGETI
Ecosistemul Serengeti se afla in nordul Tanzaniei (circuitul de nord) si se intinde pana in sud-vestul Keniei. Cuprinde o arie de circa 30,000 km2.
In Serengeti se desfasoara cea mai mare migratie de mamifere din lume, care reprezinta una din cele zece minuni ale naturii.
In aceeasi perioada a fiecarui an, migratia copitatelor incepe din arealul Ngorongoro, in sudul campiilor Serengeti. Fenomenul natural este determinat de cautarea hranei. In perioada cuprinsa intre ianuarie si martie incepe sezonul de fatare. Atunci, dupa sezonul ploios, exista iarba din belsug pentru cele 500.000 de zebre ce merg inaintea celor 1,8 milioane de antilope Gnu, precum si a celorlalte 100.000 de alte specii de antilope.
Februarie marcheaza startul marii migratii, chiar inainte de inceperea marelui sezon ploios, cand mamiferele isi petrec tot timpul pascand. Acum, pe parcursul a 2-3 saptamani, ele dau nastere la aproximativ 500.000 de pui, un proces ce incepe brusc si este remarcabil de bine sincronizat.
In octombrie, aproape 2 milioane de ierbivore calatoresc dinspre dealurile din nord catre campiile din sud, traversand raul Mara, in cautarea ploii. Apoi, in aprilie, se reintorc in nord ocolind prin vest, traversand din nou raul Mara. Acest fenomen poarta numele de migratie circulara.
Arealul de Conservare NGORONGORO (NCA)
face parte din patrimoniul mondial al UNESCO. Este situat la 180 km vest de Arusha, Tanzania. Elementul principal al arealului este craterul Ngorongoro, o caldare vulcanica de mari dimensiuni, neintrerupta si niciodata inundata. Craterul s-a format atunci cand un vulcan gigantic a erupt si s-a prabusit, acum circa doua sau trei milioane de ani. Craterul are o adancime de 610 m, iar baza se intinde pe aproximativ 260 km2. Conform estimarilor, inaltimea initiala a vulcanului se situa intre 4500 – 5800 metri.
Craterul, un soi de “cusca naturala”, din care animalele nu pot pleca, gazduieste in permanenta in jur de 25.000 de animale mari, in principal copitate, dar si – se presupune – cea mai densa populatie de pradatoare din Africa. Printre animalele mari din crater se numara rinocerii negri, ai caror numar a scazut la 14, de la 108 cati erau in 1965, precum si hipopotamul, foarte neobisnuit in aceasta regiune. Si alte copitate traiesc aici: antilopa Gnu (estimare 1994: 7,000), zebra (4,000), alte specii de antilope si gazele(3,000).
Craterul are cea mai densa populatie de lei, in numar de 62 in 2001. La marginea craterului traiesc leoparzi, elefanti – 42 in 1987 insa doar 29 in 1992 – antilope reedbuck, si bivoli (4,000 in 1994).
Parcul National LAKE MANYARA
este un parc in zona Arusha. Suprafata parcului este reprezentata de o fasie ingusta de teren, situata intre Ruptura Gregory (Gregory Rift) la vest si lacul Manyara, un lac alcalin, la est.
Parcul consta din 330 km2 de pamant arid, suprafete impadurite si un lac ce ocupa circa 200 km2 dion suprafata in sezonul ploios, dar este aproape inexistent in sezonul secetos.
Parcul National Lake Manyara este cunoscut pentru numarul mare de flamingo roz, care traiesc pe lac. In sezonul ploios, ei stau pe marginile lacului cu miile, nefiind insa prea prezenti in perioada secetoasa.
In parc traiesc si peste 400 de specii de pasari, multe dintre acestea fiind locuitori permanenti. Datorita acestora, Lake Manyara este o destinatie favorita si printre iubitorii de pasari. Vizitatorii pot observa peste 100 de specii intr-o singura zi, in orice perioada a anului.
Leoparzi, lei, elefanti, maimute, gazele, hipopotami, girafe, impala, zebre si multe alte animale traiesc in parc, iar multe dintre acesta pot fi vazute pe tot parcursul anului. Aici vizitatorii pot observa bine hipopotamul, de la o distanta totusi sigura. In parcul Lake Manyara, atunci cand nu vaneaza, leoparzii si leii stau cocotati in copaci, la odihna.
Parcul National TARANGIRE
Tarangire este, raportat la dimensiune, al saselea parc national din Tanzania. Numele parcului provine de la raul Tarangire, care strabate parcul, fiind si singura sursa de apa pentru animalele salbatice, pe perioada secetoasa. In sezonul secetos, mii de animale migreaza catre Tarangire dinspre Parcul National Manyara.
Parcul este situat la sud-est de lacul Manyara, acoperind o suprafata de aproximativ 2,850 km2. Peisajul si vegetatia sunt incredibil de diversificate, un mix ce nu poate fi gasit nicaieri altundeva in circuitul de nord. Colinele si dealurile sunt presarate de o multitudine de arbori Baobab, padure deasa si ierburi inalte.
Parcul este vestit pentru numarul impresionant de elefanti, arbori Baobab si leii care se catara in copaci. Vizitatorii se pot astepta sa mai vada zebre, antilope, gazele, impala, girafe, babuini si alte maimute etc. Si pentru ornitologi, acest parc este raiul pe pamant. Aici traiesc peste 550 de specii diferite de pasari.
Parcul este vestit si pentru imensele musuroaie de termite, pe care le intalnim la tot pasul. Cele care sunt parasite de furnici, sunt adeseori transformate in casa de catre mangustele pitice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau