Parisul, cel mai vizitat oraş din lume (Galerie Foto)
Dimensiune font:
* „A respira Parisul conservă sufletul”, spunea Victor Hugo * Crăciunul are un farmec deosebit în oraşul iubirii, când te plimbi pe celebrul bulevard Champs-Elysees, unde arborii sunt împodobiţi de sărbătoare, instalaţiile fiind montate de la Place de l'Etoile şi Arcul de Triumf până la Place de la Concorde * rafinament, strălucire, cultură * asta înseamnă pe scurt Parisul, acolo unde atmosfera boemă se îmbină cu tot ce e la modă în toate domeniile
Parisul este capitala Franţei. Fiind traversat de fluviul Sena, oraşul este în mare parte neschimbat din anul 1860, având o populaţie de 2.211.297 locuitori. Parisul a fost unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani, înainte de secolul al XIX-lea, şi cel mai mare oraş din lume între secolele XVI-XIX. Parisul este astăzi unul dintre cele mai mari centre economice şi culturale din lume, iar influenţa sa în majoritatea domeniilor precum ştiinţă, modă, cultură fac din acesta unul dintre cele mai importante oraşe din lume. Acesta găzduieşte sediul mai multor organizaţii internaţionale, cum ar fi UNESCO. Parisul este considerat ca fiind unul dintre cele mai verzi oraşe din Europa. De asemenea, este şi unul dintre cele mai scumpe. Chiar şi aşa, capitala Franţei şi-a adjudecat titlul de cel mai viztat oraș din lume. Parisul și regiunea sa conțin 3.800 de monumente istorice și patru locuri din patrimoniul UNESCO. Numele Paris derivă de la primii săi locuitori, tribul galic cunoscut ca Parisii, şi care înseamnă „oamenii muncitori”. În timpul domniei lui Iulian Apostatu (360-363), oraşul a fost redenumit în Paris. Capitala Franţei are multe porecle, fiind cunoscut mai ales ca „Oraşul Luminilor”, nume care se datorează, în primul rând, faptului că Parisul era un centru al educaţiei în epoca iluminismului şi, mai târziu, datorită adoptării iluminatului stradal.
Parisul fascinează pentru totdeauna
Turnul Eiffel, simbolul oraşului, are 300 m înălţime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, şi o greutate de peste 10.000 de tone. Structura a fost construită între anii 1887-1889 sub atenta coordonare a lui Gustave Eiffel. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Întreţinerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. La început, turnul a fost considerat inestetic de locuitori, iar acum a devenit este una dintre cele mai cunoscute piese de arhitectură din lume. De altfel, nu îţi poţi imagina Parisul fără Turnul Eiffel. Are 3 nivele: accesul publicului la primul şi al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât şi cu liftul, în schimb, accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.
Arcul de Triumf, monumentul din centrul Parisului ridicat pentru a comemora victoriile Franţei. Comandat de Napoleon Bonaparte în 1806 a fost înălţat în secolul XIX şi terminat în1836. Inspirat de arhitetura romană şi înalt de cincizeci de metri, poartă patru statui, câte una pe fiecare stâlp. Pe zidurile interioare sunt trecuţi cei 558 de generali ai Imperiului. Numele celor care au murit în luptă sunt subliniate.
Champs Elysees, faimoasă stradă cu cinematografe, cafenelele şi magazine de lux ce este vizitată de milioane de turişti anual.
Fostul Palat regal de la Versailles este situat în sud-estul Parisului şi este vizitat de toţi cei care vor să facă o incursiune în istorie. A fost reşedinţa regilor Franţei, Ludovic al -XIV- lea, Ludovic al -XV- lea şi Ludovic al -XVI- lea. Acest castel se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franţa, nu numai prin frumuseţe, ci şi prin prisma evenimentelor petrecute aici. În acest castel, în Galeria Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles. În 1837, palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franţei.
Catedrala Notre-Dame, finalizată la sfârşitul secolului al-XIII- lea, este prima capodoperă a stilului gotic timpuriu. Notre-Dame este considerată cea mai întunecată catedrală dintre marile catedrale gotice, lumina care se filtrează prin rozetele colorate conferă sentimente mistice în penumbra severă, potrivit impresiilor turiştilor. Este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni. Vorbind despre vitralii, trebuie să amintim de cele trei roze ale catedralei, care reprezintă una din marile opere de artă ale creştinătăţii.
Statuia Libertăţii, o versiune mai mică a statuii din portul din New York pe care Franţa a dăruit-o Statelor Unite în 1886, are înălţimea de 11,50 metri şi este amplasată la capătul din aval al insulei Île des Cygnes de pe Sena.
Muzeul Luvru este cel mai mare muzeu de istorie şi artă din Franţa şi unul dintre cele mai importante la nivel mondial. Muzeul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizaţiei. Printre piesele celebre expuse la Luvru se numără: Gioconda lui Leonardo da Vinci, Codul lui Hammurabi, Libertatea conducând poporul de Eugene Delacroix. Muzeul Luvru este ,de asemenea, unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori în 2008.
Place de la Bastille, actuală piaţă, este locul unde se afla Bastilia până la Revoluţia Franceză, Cartierul Latin, acolo unde se găsesc Pantheonul, biserică şi mormânt al celor mai mari personalităţi naţionale, şi vestita universitate Sorbonne, fondată în Evul Mediu, şi Montmartre, zonă istorică pe o colină, unde se află şi Basilique de Sacre-Coeur, sunt, de asemenea , atracţii turistice care nu pot fi ratate odată ce ajungi în oraşul iubirii.
DisneyLand Paris, în schimb, situat în apropierea capitalei Franţei, este locul unde monotonia dispare, cuprinde două parcuri tematice, un centru comercial şi şapte hoteluri. De la deschiderea sa din 12 aprilie 1992, acesta a fost al doilea parc Disney inaugurat în afara Statelor Unite.
Cât costă un sejur de Crăciun în capitala Franţei
Parisul îşi menţine reputaţia de oraş scump, mai ales dacă optezi pentru un hotel aproape de centru. Spre exemplu, la hotelul Bristol Republique, aflat într-un cartier din centrul Parisului, 3 nopţi de cazare, între 23 si 26 decembrie, costă 295 de euro, preţ ce include şi biletul de avion. Suma de 319 euro îţi asigură cazarea în apropierea Turnului Eiffel, la hotelul Mercure Xv, tot în perioada Crăciunului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau