Rezervatia Biosferei Delta Dunarii
Dimensiune font:
Delta Dunarii constituie locul cel mai propice pentru dezvoltarea unei flore si faune unice in Europa. In interiorul Deltei se disting cateva ecosisteme principale: apele curgatoare, apele stagnate, suprafetele mlastinoase si inundabile, grindurile fluviale si maritime. Zonele de contact dintre apele fluviale si cele maritime constituie un ecosistem special numit avandelta.
Aria totala a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este de aproape 580.000 ha din care mai mult de jumatate (338.100 ha) apartine a ceea ce este denumita in mod obisnuit "Delta Dunarii" in timp ce aria ramasa este impartita intre zona inundabila din susul Dunarii (sectorul Isaccea - Tulcea 9.100 ha), complexul lagunar Razim - Sinoe (101.500 ha), fasia invecinata de la Marea Neagra (130.000 ha) pana la izobata de 20m, si Dunarea maritima intre Cotul Pisicii si Isaccea (1.300 ha).
Ihtiofauna este reprezentata prin peste 100 specii de peste dintre care: crap, somn, morun, sturioni de apa dulce, pesti migratori, scrumbia de Dunare, nisetru, pastruga. Tot aici gasim peste 1.200 specii de arbusti si plante si locul preferat a 280 specii de pasari, 133 fiind migratoare. Aici vietuieste 98% din fauna acvatica europeana, intreaga fauna de odonate, de lepidoptere acvatice si de moluste gasteropode de Europa si tot aici isi gasesc refugiul mamifere rare cum sunt Mustela lutreola, Lutra lutra si Felis silvestris. Amfibienii sunt reprezentati prin 2 specii de caudate si 6 specii de anure, iar reptilele prin 8 specii, majoritatea serpi (4 specii). Pasarile sunt cele care au creat faima deltei, cunoscuta, inca de la inceputul secolului ca un paradis avian. Renumele se datoreaza celor 327 specii pe care le putem intalni in delta si care reprezinta 81% din avifauna Romaniei.
Nucleul avifaunei este format din 75 specii a caror viata este legata de prezenta apei. Acestea se grupeaza in 5 tipuri ecologice principale: specii strans legate de apa, strict stenotope (cufundari, corcodei, furtunari, pelicani, cormorani, unele anatide), specii de stufarii (toate speciile de paseriforme acvatice), specii de tarmuri (starci, lopatari, tiganusi, unele anatide), specii de pajisti hidrofile cu vegetatie bogata continuate cu stufarii (ralide), specii de tarmuri marine (unele laride). Multe specii, mai ales dintre rate, gaste, pescarusi, apar frecvent in diferiti biotopi.
In padurile de pe campurile marine Letea si Caraorman cuibaresc 64 specii tipice avifaunei padurilor nemorale (silvii, mierle, ciocanitori, macaleandru, pitigoi, graur, precum si codalbul (Haliaetus albicilla), gaia bruna, acvila pitica, vulturul pescar etc. Fazanul a fost introdus prin colonizare populatia dezvoltandu-se rapid. In pajistile de stepa nisipoasa sunt specifice potarnichea, prepelita, ciocarliile, pasarea ogorului. In satele deltei, pe langa gospodarii, sunt frecvente gugustiucul, vrabia de casa, randunica, barza, lastunul, coloniile de cuibarit.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau