Top 5 manastiri de vizitat in Bucuresti
Dimensiune font:
Manastirile din Bucuresti sunt adevarate capodopere arhitecturale. Oaze de liniste si reculegere, ele adapostesc si muzee cu obiecte vechi si valoroase.
Iata un top 5 manastiri pe care trebuie sa le vizitezi in Bucuresti:
1. Manastirea Antim
Locul pe care s-a cladit manastirea se chema Mahalaua popii lui Ivascu, in apropierea Dealului Mitropoliei. In prezent se afla str. Antim dupa numele manastirii. Se ajunge aici mergand din fata magazinului Unirea prin parc, se intra pe bulevardul Unirii pana in apropierea Parlamentului (fosta Casa Poporului), dupa care, in stanga, pe langa Ministerul Transporturilor ajungem in strada Antim si in fata manastirii. Se mai poate veni pe bulevardul Regina Mari pana la biserica Sf. Nicolae din piata 11 Iunie, de unde se intra in dreapta pe str. Justitiei pana la manastire, circa 250m. Pana la Piata 11 Iunie se poate veni cu tramvaiele 32 si 23.
Pictura originala a bisericii a fost opera zugravului Preda adus la Bucuresti de mitropolitul Antim. Actuala pictura este executata in fresca de profesorul Petre Alexandrescu in anii 1860-1863. Peste tot se observa tendintele naturiste ale pictorului. Intreaga pictura a bisericii pastreaza elemente de imitatie a marilor artisti ai Renasterii atat in compozitie cat si tratarea personajelor.
Pictura paraclisului vechi, care se afla pe latura de sud in corpul cladirilor, este executata in ulei de Gh. Tattarescu, dar in 1951 decorul mural a fost inlocuit de pictorul Nicolaide. Din fresca lui Tattarescu se pastreaza numai tabloul votiv pictat deasupra usii de la intrare, executat in stilul artei Renasterii. Pictura paraclisului nou a fost realizata de Pompilian in anii 1880-1881. Este executata in stilul Renasterii italiene si germane. Impresioneaza suprafata imensa a unor scene, de ex: Rastignirea lui Iisus executata pe un panou de 30 m. (foto: basilica.ro)
2. Manastirea Plumbuita
Este situata in parcul Ion Ghica din cartierul Colentina, sector 2, Bucuresti. Se poate ajunge la manastire cu tramvaiele 1 si 21 sau cu troleibuzele 66 si 96 pana la statia Doamna Ghica, a doua dupa Bucur Obor. De la statia Doamna Ghica se merge in directia Voluntari circa 150 m, dupa care se intra in parc pe o strada larga betonata, se trece pe langa monumentul Eroilor si gradinita 137 si se intra in dreapta pe strada Plumbuita (fosta Matei Basarab) si dupa mai putin de 700 m ajungem la clopotnita manastirii care este incadrata de cladiri din caramida atat pe dreapta cat si pe stanga.
Pe zidul din stanga clopotnitei observam imediat o placa memoriala cu urmatoarea inscriptie: in anul 1573 ia fiinta in acest loc cea dintai tiparnita din Bucuresti. Prima carte tiparita aici cunoscuta astazi este un Tetraevangheliar din anul 1582. Poarta de intrare in gangul clopotnitei este din lemn sculptat. Sculptura reprezinta de la stanga la dreapta pe Matei Basarab, Constantin Brancoveanu, Stefan cel Mare si Petru cel Tanar.
Biserica a fost pictata in secolul XVI de zugravi anonimi. A fost restaurata pana in decembrie 1989 de profesorul Ioan Toflan (azi decedat), ajutat de un colectiv al manastirii condus de staretul Simeon Tatu, care a practicat si pictura. Retinem in pridvor tabloul Sinodul icoanelor deasupra usii la intrare, pe peretele dinspre pronaos in stanga usii tabloul cu raiul, iar pe dreapta iadul. In pronaos, tabloul votiv are pe perete in dreapta usii pe Elena Doamna si Matei Basarab, in stanga usii pe Ecaterina Doamna si Alexandru al III-lea, iar pe peretele din nord pe imparatii Sf. Constantin si Elena. Deasupra usii sunt pictati Prea Fericitul Patriarh Teoctist si Patriarhul Justinian. (foto: infopensiuni.ro)
3. Manastirea Radu Voda
Din bulevardul Dimitrie Cantemir, daca se vine dinspre statia de metrou Unirea (unde este si magazinul Unirea), se merge la stanga (unde este restaurantul Budapesta) pe bulevardul Marasesti si dupa circa 300 m, cand se trece de statia Pasajul Marasesti (a tramvaielor 15, 23 si 30) pe ramificatia stanga 80 m. Vizavi de intrarea in incinta manastirii este bisericuta din lemn ctitorita de ciobanul Bucur. Se intra in biserica tacerii (asa i se spune azi pentru ca in interiorul ei nu se vorbeste nici in soapta) ridicata pe o magura, dupa ce se urca cele 31 trepte ale scarii din beton. Nu este pictata biserica lui Bucur, dar peretii sunt impodobiti cu peste 100 icoane de lemn. In incinta manastirii Radu Voda functioneaza Seminarul Ortodox al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Pictura actuala din biserica si pridvor a fost realizata in tehnica fresca, atunci cand au fost savarsite lucrarile de reparatii din perioada 1969-1979. Lucrarea din biserica si pridvor a fost facuta de arhimadritul Sofian Boghiu (actualul staret al manastirii Antim din Bucuresti) si de Vasile Caraman. Restaurarea catapetesmei si a portretelor ctitorilor apartine pictorului Gh. Ciobanu. In partea inferioara a zidurilor sunt pictati sfintii, iar in partea superioara si pe bolti s-au pictat scene biblice. (sursa foto: manastirea-radu-voda.ro)
4. Schitul Darvari
Este situat aproximativ in centrul capitalei Bucuresti pe strada Schitul Darvari nr. 3 la circa 600 m est de cinematograful Scala de pe bulevardul Magheru (mergand pe strada C.A. Rosetti si in continuare pe str. Maria Rosetti, a V-a strada pe stanga) si la circa 300 m sud-est de cunoscuta gradina a Icoanei la care se poate ajunge si din piata Rosetti sau Vasile Lascar (fosta Cosmonautilor). Din gradina Icoanei se traverseaza str. Jean Louis Calderon, se intra pe strada Icoanei, se trece pe langa Scoala Centrala care-i pe stanga, apoi pe langa biserica Icoanei care este pe dreapta la nr. 12 si in continuare pana la prima strada pe dreapta care-i Schitul Darvari. Se poate veni si din Stefan cel Mare pe str. Icoanei, sau cu tramvaiele 5 si 16 pana la statia Maria Rosetti, apoi pe strada Maria Rosetti circa 200m prima strada la dreapta e schitul Darvari.
Pictura a fost executata in fresca in anul 1934 de pictorul Keber. In anul 1967, prin donatiile credinciosilor, a fost spalata si restaurata. Clopotnita este la 15 m sud de altar, din zid, cu etaj, avand la parter o chilie folosita pentru vanzarea de obiecte bisericesti. Are un brau torsionat la circa 80 cm sub cornise, acesta ca si restul fatadelor fiind varuite in alb. In curte, la nord de biserica, este o cladire din zid parter, lunga de 35m, acoperita cu tabla. Este orientata vest-est si adaposteste chiliile.
Mai exista o alta, la sud de biserica, cuprinzand egumenia, chiliile si trapeza. Cladirea este in forma de L, cu latura lunga (vest-est) de 25m si latura scurta (sud-nord) de l0m. Este construita din zid de caramida acoperita cu tabla de cupru. Trapeza este la demisol, in capatul vestic are un salon de primire, in cel estic un mic paraclis. Jumatatea vestica are etaj cu cerdac, sustinut de stalpi din lemn si o mansarda cu 3 chilii. Aceasta cladire a fost construita in perioada 2000-2001. (foto: schituldarvari.ro)
5. Manastirea Stavropoleos
Fie ca esti locuitor, fie ca esti un simplu calator prin Bucuresti, daca ai ajuns prin centrul orasului, pe strada Stavropoleos, nu ai cum sa nu fi remarcat complexul monahal care se inalta ca o oaza de lumina in marea de cladiri ce o inconjoara. Acesta este un loc de liniste in care pana si pietrele sunt incarcate cu o energie de negasit pe nici o alta strada din clocotitorul centru istoric.
Totusi, multi au vazut, putini au intrat. Cei care au intrat, probabil isi vor aminti de caldura speciala din biserica Manastirii si din curtea acesteia unde se pogoara arhanghelii Mihail si Gavriil, cei care le aduc lumina in suflete. Pentru toti ceilalti, si nu numai, aceasta lista este menita sa ii (re)aduca in unul din locurile cele mai pure care exista in acest oras.
Biserica Stravropoleos a fost ridicata in 1724, in timpul celei de-a doua domnii in Tara Romaneasca a lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730) de catre arhimandritul Ioanichie.
Ansamblul Stavropoleos apartine stilistic epocii brancovenesti, fiind prin decoratia in piatra, mobilier, pictura murala interioara si exterioara, expresia unitara a acestei perioade din istoria artei romanesti. Desi de dimensiuni reduse biserica are monumentalitate, fiind un spatiu arhitectural specific traditiei bizantine. Prin decoratia sculptata si prin motivele ornamentale exprima deopotriva o sensibilitate baroca si un gust oriental. Pictura interioara impresioneaza prin amploarea si totodata concentrarea programului iconografic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau