Turnul Pulberăriei din Sibiu
Dimensiune font:
Atestat documentar pentru prima dată în 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale înfloritorului burg medieval de altădată, clădiri cu elemente arhitecturale specifice barocului vienez, înălţate după ce Transilvania a intrat sub administraţie habsburgică în anul 1699.
Un monument care merită vizitat în municipiul Sibiu este Turnul Pulberăriei. Acest turn este situat pe strada Ocnei numărul 33 şi a fost ridicat odată cu a patra centură de fortificaţii. Turnul Pulberăriei este cunoscut şi sub denumirea de „Turnul cu pulbere cel mare” pentru a-l diferenţia de fratele mai mic cunoscut sub denumirea de „Turnul cu pulbere cel mic” sau „Turnul Pielarilor”.
Acest turn se află în curtea Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini „Independenţa”. El fiind o bucăţică din marele complex de fortificaţii al Porţii Ocnei din cea de-a patra centură de apărare a oraşului care conţinea bastioane, turnuri de apărare, ziduri, turnuri de poartă, şanţuri de apă şi iazuri. Destinaţia pentru care a fost ridicat a fost pentru a depozita pulberea necesară funcţionării armelor de foc grele şi uşoare şi, evident, de a apăra această zonă a oraşului. Turnul a fost construit în cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea, fiind vizibil şi în planul realizat de Giovanni Morando în anul 1699, în colţul vestic al bastionului.
Turnul Puberăriei are o formă circulară şi se impune prin masivitate, fiind ridicat, se pare, pe locul unui turn mai vechi, al fierarilor. Chiar dacă locul unde se găseşte în ziua de azi ne obturează vederea pentru a observa structura defensivă, putem să remarcăm faptul că Turnul cu Pulbere avea un rol important în protejarea sistemului de fortificaţii de la Poarta Ocnei.
Astfel, gurile de foc de mici dimensiuni, acoperişul cu ziduri groase şi forma circulară îi confereau turnului rezistenţa necesară pentru a face faţă artileriei grele folosite de invadatori. În plus, doar o mică porţiune din turn se afla în afara zidurilor de apărare. Având patru niveluri de tragere, primele trei pentru muschete, la nivelul superior turnul era prevăzut cu metereze pentru tunuri de calibru mic.
Accesul în interiorul turnului se făcea cu ajutorul unei rampe cu trepte, care ducea la intrarea aflată astăzi pe actuala stradă a Zidului, intrare vizibilă şi acum, dar transformată în fereastră.
Turnul a fost restaurat în perioada 1974 - 1975, ultimul eveniment care s-a ţinut în interiorul acestuia fiind expoziţia atelierelor de creaţie ale Uniunii Artiştilor Plastici.
Turnul cu pulbere poate fi vizitat ce către turişti, chiar dacă se află într-o instituţie de învăţământ. Astfel, veţi putea vizita un turn cu o construcţie aparte, total diferit de turnurile de pe strada Cetăţii.
Turnurile de apărare din Cetatea Sibiului fac parte din zestrea istorică şi arhitecturală, unele dintre ele fiind impunătoare, altele romantice.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 4341
Sursa foto: patrimoniu.sibiu.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau