Wroclaw, orasul polonez renascut din propria cenusa
Dimensiune font:
Wroclaw, capitala Sileziei Inferioare, cunoscut sub numele de Dolny Slask in limba poloneza, este un oras mare, care surprinde orice turist, probabil si pe cei care vor veni sa urmareasca pe viu meciurile de la Campionatul European de fotbal 2012. Desi a fost distrus aproape in totalitate in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar dezvoltarea sa a stagnat in perioada comunista, a reusit in scurt timp sa revina la ceea ce a fost initial. Acest lucru s-a intamplat gratie localizarii sale occidentale, langa granita cu Germania. Apropierea de aceasta tara a determinat ca el sa fie usor accesibil pentru turistii prosperi nemti, care treceau granita fie dar si pentru a bea o cafea si a manca un strudel. Este si o destinatie care a intrat in atentia investitorilor, mai ales a celor japonezi, dornici sa ajunga pe piata occidentala, cu produse fabricate la costuri reduse in Polonia.
Wroclaw, orasul polonez renascut din propria cenusa
In inima orasului se afla o piata restaurata intr-un mod absolut incantator, Rynek, impanzita de case in stil baroc si renascentist, care se aliniaza pe toate cele patru laturi ale pietei. In serile calde de vara, acest loc devine unul plin de forfota, dand impresia ca intreg orasul se aduna aici pentru un pahar de bere sau o cafea. Aceasta zona era o ruina in anul 1945, atunci cand nemtii au rezistat luni intregi in fata rusilor. Dar acum totul pare dat uitarii. Numai prezenta bisericilor in stil gotic din caramida rosie mai evoca intrucatva dimensiunile distrugerilor.
Un oras care a indurat distrugerile razboiului
Orasul Wroclaw a fost infiintat acum circa 1000 de ani, de catre slavi, dar populatia sa a fost intens germanizata de-a lungul secolelor. Pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Wroclaw era cunoscut ca un oras german, care se numea Breslau. Orasul a intrat sub control polonez odata cu infrangerea nemtilor si cu deplasarea granitelor Poloniei sute de kilometri catre vest. Nemtii care au supravietuit razboiului au fost alungati din oras, iar Wroclaw a fost repopulat de catre polonezi – multi provenind din estul tarii, in principal din orasul Lwów, intrat sub dominatie sovietica. Desi orasul a fost cotropit de nemti cu numai o generatie in urma, in zilele noastre, limba acestora se aude numai din gura excursionistilor de o zi care isi comanda cafeaua.
In ciuda schimbarii granitelor si a populatiei, orasul a pastrat acel sentiment al unui orasel german de provincie, mai ales in Rynek, iar pe strazile din orasul vechi se mentine inca o atmosfera incantatoare. Fa-ti putin timp si pentru a te plimba de-a lungul fluviului Odra, care trece prin partea de nord a pietii Rynek, pe langa Ostrów Tumski, “Catedrala de pe insula”, unde se afla concentrate locatiile cu caracter religios din oras.
Raul Odra strabate orasul
Panorama luptei de la Raclawice (Panorama Raclawicka)
Aceasta pictura panoramica imensa, avand o lungime de 140 metri, dateaza de la sfarsitul secolului 19 si descrie batalia de la Raclawice, din 4 aprilie 1794, atunci cand polonezii in frunte cu eroul national Tadeusz Kosciuszko au infrant armata rusa. Batalia a avut loc intr-un moment in care Polonia era amenintata din toate directiile, dar in sufletele locuitorilor acestei tari exista inca speranta ca ar putea supravietui ca natiune. Aceasta speranta a avut insa viata scurta. Cateva luni mai tarziu, in noiembrie 1794, revolta poloneza a fost inabusita, iar tara a fost impartita intr-un mod marsav, intre Prusia, Rusia si Austria. Pictura in sine, realizata in vremea cand Polonia era inca o natiune divizata, a reprezentat o adevarata dovada de curaj si inca evoca sentimentul puternic de patriotism. In anii ce au urmat celui de-al doilea razboi mondial, pictura a fost ascunsa privitorilor, intrucat sentimentele puternice anti-sovietice care razbateau din ea ii ofensau pe bogatasii rusi. In anul 1985, dupa aparitia miscarii „Solidaritatea”, pictura a fost expusa din nou publicului larg.
Panorama Raclawicka
Muzeul National (Muzeum Narodowe)
Muzeul National se afla putin mai jos de Panorama Raclawicka si le poti vedea pe amandoua cu acelasi bilet de intrare. Muzeul este interesant in primul rand deoarece combina colectii de arta din ambele orase – Wroclaw si Lwów, punand accent mai ales pe pictura si sculptura medievala, atat din estul cat si din vestul Poloniei. Acestea fiind spuse, daca nu esti foarte interesat de Polonia sau daca nu ai niste cunostinte foarte solide de istorie, e putin probabil sa afli prea multe din operele expuse aici.
Primaria (Ratusz)
Este una dintre cele mai mari si mai impunatoare primarii din Polonia. A fost construita initial la sfarsitul secolului 13, dar de-a lungul timpului i s-au adus modificari si a fost renovata de mai multe ori. In prezent nu mai indeplineste o functie administrativa, ci are un rol mai mult decorativ – este un loc in care este amplasat un turn imens si unde este atarnat un ceas astronomic. Muzeul din interior merita vizitat, dar si mai interesant este interiorul in sine al cladirii.
Superba primarie din Wroclaw
Aula Leopoldina (Auditorium Academicum) – este o sala reprezentativa, in stil baroc, aflata in principala cladire a Universitatii din Wroclaw. A fost conceputa drept cea mai importanta sala din incinta cladirii construite intre anii 1728-1732. Aula Leopoldina este in prezent parte integranta a muzeului universitatii, dar si un loc in care sunt organizate principalele evenimente universitare (cum ar fi examenul de admitere). Interiorul sculptural de o bogatie si o frumusete rare, confera o atmosfera unica acestui loc si fac ca ceremoniile de aici sa se bucure de o solemnitate iesita din comun.
Zoo we Wroclawiu
Gradina zoologica din Wroclaw se afla pe strada Wroblewski nr. 1-5 si a fost infiintata in anul 1865. Ea este cea mai veche si mare (dupa numarul de animale) gradina zoologica din Polonia. Se intinde pe o suprafata de 30 de hectare, iar infrastructura gradinii contine cateva obiecte de valoare, simboluri ale istoriei secolului 19, cum ar fi turnul ursilor, pavilionul maimutelor, adapostul elefantilor sau restaurantul din incinta. Este un loc minunat in care poti face o plimbare in weekend cu prietenii sau poti petrece timpul impreuna cu familia.
Wroclaw
Centrul orasului, cu atmosfera sa romantica si unica, impanzit de baruri, pub-uri si restaurante, este un loc pentru toata lumea. Orasul vechi este absolut incantator, cu strazile sale inguste, iluminate de felinare vechi, astfel incat o plimbare seara de-a lungul fluviului Odra se transforma intr-o experienta de neuitat. In Wroclaw exista numeroase hoteluri, hosteluri si un camping, iar orasul este inconjurat de paduri, la numai 30 de kilometri distanta aflandu-se muntele sfant Sleza. Atmosfera de aici este una foarte prietenoasa si asta gratie miilor de tineri din toata lumea, care invata in cele peste 10 universitati si academii din oras. Tot timpul anului, viata de noapte este la cote maxime si nu lipsesc nici concertele care au loc in tot orasul. In Wroclaw se afla si sinagoga White Stork, piscine, parcuri si gradini japoneze in care primavara, magnoliile alcatuiesc o adevarata explozie de culoare.
Pe stadionul Municipal se vor desfasura meciuri de la Euro 2012
Bezsennosc este un club faimos, care se adreseaza celor care vor sa petreaca o noapte impreuna cu prietenii, sau doar sa bea si sa se distreze, pana la primele ore ale diminetii. Locul este recunoscut in Polonia pentru petrecerile care au loc aici, iar alta locatie in care merita sa mergi este cafeneaua Niepolda, aflata aproape de centrul orasului, Rynek.
Ogród Japonski we Wroclawiu (Gradina japoneza din Wroclaw)
Gradina japoneza din Wroclaw se afla in parcul Szczytnicki. Este un loc japonez, nu numai cu numele, ci chiar reprezinta o parte unica si plina de viata a culturii japoneze. Forma acestei gradini se datoreaza muncii specialistilor polonezi si japonezi, care in numai doi ani au creat acest colt special cu specific asiatic. Expertii japonezi au creat elemente extrem de detaliate si care fac ca aceasta gradina sa semene la perfectie cu cele originale.
Sursa: tuktuk.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau