Zapodeanu a cumpărat vila lui Vlasov și o transformă în clădire de birouri. „Eu știu să negociez”

0000  bomba (1)

Dimensiune font:

| 08-06-2024 11:58

 

 Zapodeanu a cumpărat vila lui Vlasov și o transformă în clădire de birouri. „Eu știu să negociez”

Impunătoarea vilă din Copou a lui Mihail Vlasov a fost vândută și se va transforma în clădire de birouri. Casa cu zece camere, șase băi, cinci terase, patru șemineuri, patru bucătării, cramă la demisol, piscină la interior cu terasa proprie şi saună și garaj subteran și-a căutat cumpărător timp pe câțiva ani pe paginile de internet dedicate tranzacțiilor imobiliare. 

Dacă în urmă cu doi ani cel mai mare preț pentru clădire afișat pe unul dintre aceste site-uri era de 2,9 milioane de euro, anul trecut vila era oferită la vânzare contra sumei de 1.190.000 euro. Cel care a devenit noul proprietar al vilei familiei Vlasov este Ioan Zapodeanu, un cunoscut om de afaceri din Iași.

„A trecut prin multe necazuri”

“Știu să negociez”, a declarat Ioan Zapodeanu pentru Ziarul de Iași, dar a refuzat să spună suma finală pe care i-a oferit-o lui Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț a României. În lumea imobiliarelor se vorbește de o tranzacție încheiată contra sumei de 700.000 de euro, însă Zapodeanu spune că, de fapt, nici nu a vrut inițial să cumpere vila. 

 
 

Mihail Vlasov a insistat însă pe lângă potențialul cumpărător și l-a convins în cele din urmă. “Eu mă cunosc de foarte mult timp cu dl Vlasov, îmi este chiar prieten. A trecut prin multe necazuri, pentru el casa păstrează niște amintiri dureroase. Mi-a făcut o ofertă pe care am acceptat-o. Casa e degradată, nelocuită de ceva ani. Urmează un proces de reconsolidare și reamenajare, scopul final fiind acela de a o transforma în birouri. E o oportunitate de care am profitat, mai ales ca este în apropierea locuinței mele”.

“Imobilul are deschiderea la strada Sărărie cu acces rapid către Centru, deţine spaţii generoase şi este ideală pentru locuit pentru mai multe familii, întrucât la etaj există apartamente cu intrări separate, centru SPA, restaurant, clinică, locație pentru evenimente, pensiune, sediu bancă, sediu birouri, şcoală/grădiniţă privată, hotel boutique, showroom” – așa era descrisă vila lui Vlasov anul trecut pe site-urile de imobiliare.

Statul vrea să recupereze 12 milioane de euro de la Vlasov

Vila era nelocuită și se degrada în timp ce Mihail Vlasov se afla în penitenciar după mai multe condamnări penale. Potrivit DNA, „în perioada 2008-2014, inculpatul Vlasov Mihail, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României – C.C.I.R., abuzând de funcţia deţinută şi de influenţa dobândită în această calitate, a întreprins demersuri pentru obţinerea unor foloase materiale personale şi pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituţiei pe care o reprezenta. Astfel, a adus grave prejudicii atât Camerei de Comerţ şi Industrie a României cât şi S.C. Romexpo S.A. la care C.C.I.R. este acţionar majoritar”.

Ion Zapodeanu

Ca urmare a acestor fapte, Mihail Vlasov i s-a impus obligația de a plăti peste aproximativ 60 de milioane de lei daune materiale. Urmare a deciziilor judecătorești, i s-a pus poprire pe jumătate din pensie. În ianuarie 2022 a fost liberat condiționat, sub supravegherea Serviciului de probațiune Iași. În același timp, i s-a impus obligaţia de a nu părăsi teritoriul României pe toată perioada termenului de supraveghere, adică până la data de 19.07.2025.

Vlasov cere să fie lăsat să se trateze în străinătate

Odată vândută vila, Mihail Vlasov ar vrea să părăsească țara. Fostul avocat, acum în vârstă de 81 de ani și suferind de cinci boli cronice, vrea să se trateze la o clinică din străinătate, iar la finalul lunii aprilie Judecătoria Vaslui i-a și dat o sentință favorabilă în acest sens.

“În ceea ce priveşte afecţiunile medicale de care suferă intimatul, acesta a fost diagnosticat cu diabet zaharat, adenom prostată, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică cronică şi discopatie lombară cronică, problemele de adenom de prostată agravându-se pe perioada de detenţie, împrejurare în care a fost nevoit să fie supus unei intervenții chirurgicale”, au notat magistrații vasluieni.

De partea cealaltă, reprezentantul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași le-a atras atenția judecătorilor că la dosar nu au fost depuse dovezi din care să rezulte că Mihail Vlasov va urma un tratament în străinătate, nici înscrisuri care să dovedească perioada tratamentului sau clinica unde va fi evaluat. Totuși, au notat magistrații, “se constată faptul că persoana condamnată a fost în evidența unor clinici din străinătate care au monitorizat situaţia lui medicală, dar datorită problemelor de natură penală acesta nu a mai putut face deplasarea (…) în vederea internării şi aplicării tratamentului medical ce se impune”. Așa că i-au acceptat cererea.

Mihail Vlasov

În această săptămână (miercuri, 5 iunie), DNA a depus o contestație în acest dosar la Tribunalul Vaslui, iar instanța superioară urmează să se pronunțe pe 19 iunie dacă Vlasov scapă de obligația de a nu părăsi teritoriul țării. Deocamdată, nu poate răsufla ușurat: tot o instanță din Vaslui i-a refuzat în noiembrie 2021 eliberarea condiționată, subliniind că deși a fost susținut material de către familie pe toată durata detenției, având un rulaj de bani, Vlasov nu a depus niciun efort de a achita într-o măsură mai mare o parte din prejudiciul adus Camerei de Comerț a României și Romexpo. În perioada analizata de judecători, de aproape jumatate de an: “Se remarcă, în afara plăţii prin executarea silită a pensiei, în perioada supusă analizei, (…) o singură plată efectuată de bunăvoie de petent, în cuantum de 85  de lei, la data de 11.11.2021, cu titlu de achitare a prejudiciului”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Leonardo Badea (BNR): Raportul Draghi - câteva concluzii de interes și oportunități de dezvoltare pentru România
27/09/2024 10:25

Ultimii ani au reprezentat o perioadă complicată, in multe privinte, iar acest lucru a fost si continuă să fie resimtit la toate nivelurile societătii. Din punct de vedere economic, am parcurs multe transf ...

Cerere uriașă de dolari
26/09/2024 20:02

Respingerea planului de armistitiu propus Israelului si Hezbollah, aliatul Iranului, de către mai multe state occidentale, a ridicat nivelul aversiunii fată de risc pe plan international. Cresterea cererii de ...

Dunărea tot crește, iar localnicii se tem de inundații
25/09/2024 14:10

Debitul Dunării creste văzand cu ochii, iar localnicii stau cu frica-n san pentru că isi amintesc de inundatiile din 2006. Situatia ar putea fi critică la sfarsitul acestei săptămani, după cum arată pro ...

Toamna vine cu scumpiri în lanț: pe lângă inflație bubuie și efectele secetei
25/09/2024 11:30

Toamna anului 2024 nu vine numai cu temperaturi record, ci si cu scumpiri in lant, după cum anuntă analistii economici. Inflatia destul de ridicată din zona euro afectează si Romania, care de altfel e pe pr ...

România se îndatorează din ce în ce mai mult
24/09/2024 19:31

Pentru a putea sustine super-ofertele electorale, guvernul indatorează tot mai mult Romania si o pune intr-o pozitie delicată fată de marile agentii de rating, ceea ce ar putea majora costurile imprumuturilo ...

Marcel Boloș anunță că deficitul poate urca la 8%: Amnistia fiscală nu garantează încasarea restanțelor
24/09/2024 06:55

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni, despre riscul ca deficitul să ajungă anul acesta la peste 8% că există acest risc din perspectiva veniturilor pe care le-au cuprins pe componenta de di ...

Impozitul progresiv iese din calcul. Explicația lui Marcel Boloș: 'Se potriveşte doar în perioadele în care statele sunt dezvoltate/ Continuăm cu cota unică'
24/09/2024 06:45

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat luni că nu s-a pus problema ca să lucrăm la impozitul progresiv, el arătand că este nevoie in continuare să apărăm cota unică, aşa cum este ea ...

Afacerile românești se prăbușesc: Insolvențele cresc accelerat, facturile se plătesc mai greu și se deschid tot mai puține firme
23/09/2024 15:24

Afacerile romanesti o iau la vale. Numărul insolventelor a crescut in prima jumătate a acestui an cu 8,32% fată de aceeasi perioadă a anului trecut, relevă un studiu Coface Romania. Facturile se plătesc m ...

 Angajații consideră că training-urile nu le sunt de folos în activitatea de zi cu zi
23/09/2024 13:48

Majoritatea angajatilor se inrolează in programe de training pentru dezvoltarea personală, si nu pentru avansarea in carieră, arată un studiu realizat de EY Romania, punand sub semnul intrebării eficacitat ...

Uniunea Europeană a importat, în trimestrul al doilea din 2024, produse energetice în valoare de 94,9 miliarde de euro
23/09/2024 13:40

Uniunea Europeană a importat, in trimestrul al doilea din 2024, produse energetice in valoare de 94,9 miliarde de euro, ajungand la o cantitate totală de 117,9 milioane de tone, iar comparativ cu perioada sim ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei