Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un sos proaspăt si aromat, cu un amestec distinct de ierburi si condimente. Este o retetă foarte simplă dar foarte aromată, care se prepară la rece. Ingrediente Sos chimichurri – retetă simplissimă, aromată si rapidă 2 legături mari de pătrunjel proaspăt 3-4 cătei de usturoi (sau mai mult, dacă vă place usturoiul foarte tare) 10 grame (2 linguri cu varf) de ...
Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru că este una dintre cele mai apreciate retete de primăvară, la stufat se pot adăuga si alte verdeturi de primăvară, cum ar fi leurda sau spanac. Ingrediente: 1 kg cotlete de miel cu os 10 legături de ceapă verde 10 de usturoi verde o cană mare de borş o lingură de pastă de tomate cinci linguri de ulei sare piper rozmarin. Mod de preparare Carnea de miel se spală şi se pune ...
Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel prajite si invaluite de un sos acrisor de smantana cu ciuperci si mustar. Prima mentionare scrisa a acestui preparat, “File de vita Stroganoff” (sau Stroganov), s-a facut de catre Jelena Molochowetz in editia din 1871 a cartii ei de bucate rusesti Podarok molodym chosajkam (“Cadou pentru tinerele gospodine”). Acolo preparatul este descris ca fiind un ragu cu sos ...
În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. Mănăstirile sunt locuri unde credinta si spiritualitatea se intalnesc cu traditia culinară. Postul este o parte esentială a vietii monahale, iar mănăstirile din intreaga lume au dezvoltat o gamă variată de retete delicioase de post pentru a se hrăni in timpul perioadelor de abstinentă de la produsele de origine animală. Una dintre cele mai iubite mancăruri de post este ...
În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest preparat emblematic al sărbătorii este in centrul mesei de Paste in multe culturi din intreaga lume. Istoria si semnificatia drobului de miel Originea drobului de miel este adesea atribuită culturii mediteraneene antice, unde mielul si alte produse lactate erau alimente comune. În multe culturi, mielul a fost considerat un animal sacru, oferit drept ofrandă zeilor in ritualuril ...
Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin prăjirea unui aluat de paine in grăsime animală. De-a lungul secolelor, gogosile au evoluat, imbogătindu-se cu diverse ingrediente precum zahăr, lapte, unt si condimente. Colonizatorii olandezi au adus gogosile in America de Nord in secolul al XVII-lea. În Statele Unite, gogosile au devenit rapid populare, mai ales in timpul Primului Război Mondial, cand soldatii americani s ...
Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de fericire” sunt pregătite in mod traditional din foi de varză sau foi de vită-de-vie, umplute cu un amestec magic de carne de porc, orez si condimente. Dar ceea ce face ca sarmalele să fie atat de speciale nu este doar reteta lor, ci si povestea lor. Spusă oricand, povestea capătă valente magice mai ales in preajma sărbătorilor ori a zilelor de duminică fiindcă ...
Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, şi drojdie proaspătă... Trebuie să faci plămădeala cum trebuie, apoi trebuie să frămanţi bine. O oră, o oră jumătate. În tot timpul ăsta nu trebuie să se faţaie nimeni pe uşă, că dacă vine frig se lasă aluatul. Şi cand dai cozonacii in cuptor trebuie să ai grijă să fie temperatura constantă. Nu deschizi cuptorul decat după jumătate de oră şi atunci doa ...
Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care este pusă, iar după ce este gătită este mult mai suculentă. În plus, carnea va fi gata mult mai rapid. Ingrediente: Vin alb Ulei de masline Usturoi (de preferat verde) Menta Cimbru Un pic de busuioc Foi de dafin Piper Boia dulce Sare Usturoiul, menta si busuiocul se toacă marunt. Toate ingredientele se adaugă in vin, amestecandu-se pentru omogenizare. Sarea s ...
Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci in perioada Sărbătorilor Pascale, in scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de perioada sărbătorilor de iarnă, pe fondul erodării puterii de cumpărare a populaţiei, deşi preţurile la unii producători au fost reduse şi cu 10% in acest an. „Apreciem că vom manca ceva mai puţini cozonaci decat anul trecut şi decat in perioada sărbătorilor de iarnă şi nu din cauza preţurilor, care chiar au dat in jos la cozonac. Noi vrem să ofertăm acum 7,2 milioane de cozonaci, faţă de 7,5 milio ...
Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni din intreaga lume. Conform unei legende urbane, primul mic a fost savurat in Centrul Vechi al Capitalei, apartia sa fiind rezultatul unei intamplări fericite. Începuturile micului se regăsesc in Bucuresti, acum mai bine de un secol, cand Iordache Ionescu, un bucătar vestit din capitală, servea clientilor săi diverse mancăruri la grătar. Iordache, cunoscut si sub numele de ...
O mancare de post foarte gustoasă si usor de preparat. 500 g Cartofi 1 bucată Ou 2 linguri Amidon 1 lingură Ceapă verde 1 lingură Pătrunjel 1 lingură Mărar 3 bucăti Cătei usturoi 0,25 lingurită Nucsoară ...
Pasca fara aluat cu branza dulce este desertul perfect pentru Paste. Este un desert usor de preparat, din ingrediente accesibile si e foarte gustoasa. O puteti personaliza dupa cum va doriti si obtineti de fiecare data cea mai buna pasca fara aluat cu branza dulce.
Una dintre cele mai „scandaloase” este poate cea a „cozonacului cu 150 de ouă”, publicată acum aproape o sută de ani, in 1933, in revista „Adevărul Literar si Artistic” si care avea la bază o „veche retetă rusească” provenită din familia scriitorului si gastronomului Păstorel Teodoreanu. Pentru realizarea unui mega-cozonac cu 150 de ouă, „trebuie socotite 12 ore, iar autorul retetei, Păstorel Teodoreanu, care semna in acea vreme o „Cronică gastronomică” in revista „Adevărul literar si artistic”, ...
Gospodinele pot prepara o retetă gustoasă de cozonaci fără frămantare. Vă puteti răsfăta familia cu acest desert de Paste. „Fără să frămanti ore intregi, fără să arunci cu ei de la un metru inăltime, fără febră la maini si la degete, fără mixer sau robot de bucătărie. Atat de buni, atat de usor de făcut, acesti cozonaci fără frămantare”, au scris bucătăresele blogului culinar. Aveti nevoie de următoarele ingrediente: Aluat: – 1 kg făină 000; – 14 g de drojdie uscată; – 4 gălbenusuri; – 500 ml lapte; – 100 g ...
Cand inovaţia se imbină firesc cu tradiţia ies lucruri surprinzătoare. Acest lucru e valabil şi in bucătărie sau mai ales aici, iar in bucătăria Mănăstirii "Movila lui Burcel" din Vaslui din mainile părintelui stareţ Alexie ies o sumedenie de preparate in care vechiul şi noul se impletesc. Pentru tochitura sa inedită, stareţul a incercat mai multe tipuri de peşte şi a ajuns la concluzia că cea mai bună carne, savuroasă şi cu textura potrivită, este cea de ton. Preparatul face deliciul meselor de Florii, cand credincioşii au dezlegare la peşte. Mulţi dintre ...
În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic folosesc doar treiingrediente: paine, ulei si rosii. Este vorba despre o pastă făcută din rosii care se intinde direct peste painea prajită, peste care se picură ulei de măsline si, după gust, se presaără si sare.
Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face aceste clătite de post pufoase si fragede. Dacă nu aveti apă minerală puteti folosi apă simplă in care să dizolvati o jumătate de lingurită de bicarbonat de sodiu. Acesta va face acelasi lucru pe care-l face si apa minerală: va frăgezi clătitele. O alternativă interesantă (desi nu tocmai conformă postului ortodox) este să se folosească bere in loc de apă, ies niste clăti ...