CULINARIA

Cum poți prepara mese delicioase pentru întreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc în cantități mari

  Cum poti prepara mese delicioase pentru intreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc in cantităti mari Poză de Omar Mahmood pe Pexels.com O familie mare este un dar divin, dar vine la pachet cu o grămadă de responsabilităti, mai ales din punct de vedere culinar. Bucură-te de mesele alături de cei dragi asa cum se cuvine si invată cum să prepari cele mai delicioase alimente pentru acestia, fără a compromite calitatea din cauza cantitătii. O să-ti prezentăm in randurile de mai jos cateva sfaturi pentru a reusi să faci fată cantitătilor mari de mancare. I ...

Chiftele de ovăz
21/04/2024 10:40

Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: 150 g fulgi de ovaz 400 ml apa 2 cepe 2 cartofi rasi pe razatoarea mica 4 catei de usturoi 3 lg ulei marar tocat 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu 1 lingurita otet sare, piper Mod de preparare Punem la fiert fulgii de ovaz in apa cu putina sare si ii fierbem cca 5-6 minute de cand incep sa fiarba. Stingem focul si ii lasam sa se raceasca, apoi ii amestecam intr-un b ...

Călătoria vafei prin timp și gust
21/04/2024 09:02

  Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereastră către istoria culinară, un simbol al inovatiei in gastronomie si o incantare pentru simturi. Delicioase, versatile si mereu surprinzătoare, vafele imbină traditia cu inovatia, indulcind momentele noastre de zi cu zi. Istoria vafei este veche de secole, rădăcinile sale pierzandu-se in negura timpurilor. Se spune că primele vafe au fost făcute in Evul Mediu, cand bucătarii ex ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază al bucătăriei moderne. Primul indiciu al existentei sandvisului datează de peste două milenii in urmă, in timpul Imperiului Roman. În acea perioadă, romanii obisnuiau să servească carne intre bucăti de paine, intr-o formă rudimentară a ceea ce cunoastem astăzi ca sandvis. Cu toate acestea, termenul „sandvis” nu a apărut in mod oficial in limba englez ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am avut insă noroc că am găsit la piată, asa că m-am gandit să fac un pilaf cu urzici, de post!   INGREDIENTE 1 grămăjoară de urzici (cca 150-200g) 1 cană cu orez (cca 150-200g) 1-2 cepe medii 3-4 cătei de usturoi 1 rădăcină de morcov 1 rădăcină de pătrunjel (optional) 2-3 linguri ulei de floarea soarelui, pentru prăjit 1 legătură de mărar sau pătrunjel ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o călătorie lungă de mii de ani, incepand cu primele seminte de grau si cu oamenii care au descoperit secretul transformării lor. Cu ajutorul unor pietre simple, ei striveau boabele, amestecau făina cu apă si o coceau pe pietre incinse. Asa a apărut painea primitivă, simplă si hrănitoare. Odată cu inaintarea timpului, omul a domesticit cerealele si a inceput să experimenteze t ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot felul de arome. Această retetă se face de generatii intregi, gustul fiind unul delicios care te trimite cu gandul la copilărie. Pe vremuri aceste turte se făceau direct pe plita de la sobă, avand denumiri diferite in functie de regiunea in care se pregătesc. Practic turtele sunt niste paini mici si pufoase, in Oltenia fiind numite cocoace, in timp ce in alte zone poartă denumire ...

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ce mâncau bucureștenii în postul din anul 1869: melci, stridii, halva cu miros de trandafir, nuga și unt-de-lemn de Toscana
12/04/2024 14:10

În secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a postat pe pagina de Facebook o pagină din ziarele vremii in care un magazin de profil anunta că a primit o mare varietate de produse de post. Conform anuntului publicitar, aflăm că de la magazinul Filianu&Ionescu de pe Strada germană se puteau cumpăra o seamă de produse de lux. Printre altele, magazinul avea „stridii proaspete de Malta”, „melci mari de Transilva ...

Rețete de post. Curry de linte
12/04/2024 10:50

  Originar din Asia de Sud, curry-ul de linte este o mancare de post apreciată pentru aroma sa bogată si textura sa cremoasă. Această retetă combina linte proteică cu condimente exotice si legume aromate, rezultand un preparat cu adevărat delicios si satisfăcător. Curry-ul de linte este o mancare de post apreciată in intreaga lume pentru aroma sa bogată si textura sa cremoasă, fiind unul dintre cele mai reprezentative preparate culinare din Asia de Sud. Reteta aduce impreună linte proteică, condimente exotice si legume aromate, rezultand intr-un preparat cu adevărat delic ...

Detoxifiere cu smoothie cu pătrunjel
08/04/2024 07:45

Sucul de pătrunjel este, de fapt, un smoothie verde care devine un factor potent in eliminarea kilogramelor in plus. Practic, poti combina zilnic o legătură de pătrunjel intr-un smoothie cu legumele si fructele tale favorite verzi: * kiwi * mere * avocado * frunze de spanac, telină, kale * castraveti * lime * mentă Acest smoothie poate inlocui micul dejun, si te va ajuta să mentii starea de satietate si să elimini pofta de mancare de-a lungul zilei. Poti să adaugi in smoothie putină miere, dacă il vrei dulce sau iaurt, dacă vrei un gust mai bogat. Poti folosi atat frunzele ...

 Povestea ciocolatei. De la zeii azteci la deliciul modern
01/04/2024 15:18

O călătorie in lumea ciocolatei este mai mult decat o explorare a evolutiei unui produs culinar; este o incursiune in istoria, cultura si inovatia. În ciuda formei si formulei sale actuale, ciocolata isi incepe povestea cu mult timp in urmă, in civilizatiile antice ale Americii Latine. Începuturi divine Povestea ciocolatei debutează in epoca precolumbiană, cu mai bine de 3000 de ani in urmă, in culturile Maya si Aztec. Aici, boabele de cacao erau atat de valoroase, incat erau utilizate ca mijloc de plată si chiar oferite in ofrande zeilor. Ciocolata era preparată sub form ...

Rețete de Ramadan. Mâncare de bame
01/04/2024 14:12

Mancarea de bame este una dintre cele mai cunoscute retete din timpsul Ramadanului. Ingrediente: 800 g bame; 3-4 ardei; 500 g roşii; Sare, piper; 50 ml ulei de măsline, zeama de la o lămaie; un litru borş; 3 cepe; o legătură pătrunjel. Mod de preparare Se curăţă bamele de codiţe, se spală in apă călduţă şi apoi se opăresc intr-un litru de borş, in cateva clocote. Separat, se curăţă ceapa, se toacă solzişori şi se căleşte in uleiul de măsline cat să devină sticloasă, apoi se adaugă ardeiul tăiat cubuleţe şi puţină apă. Bamele se scot din borş, se lasă ...

Kapsalon, shaorma olandeză
01/04/2024 13:03

Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scortisoara pudra ghimbir pudra cuisoare pudra sare piper Pentru servit: 50 grame branza galbena sau cascaval (eu am folosit branza Gouda) 2-3 frunze de salata Iceberg 1 rosie 1/3 castravete 1/2 ceapa rosie Pentru sosul de usturoi: 125 grame iaur grecesc putina maioneza o lingurita mustar putina miere 2 catei de usturoi, pisati ierburi proaspete (patrunjel si/sau chives), tocate marunt sare S ...

O călătorie aromatică și culturală
30/03/2024 14:45

Condimentele sunt mai mult decat simple ingrediente care adaugă gust mancărurilor noastre; ele sunt o fereastră spre istoria si cultura lumii. De la vechile rute comerciale care traversau continentele pană la mesele noastre moderne, condimentele au jucat un rol esential in formarea gastronomiei si a relatiilor internationale. Sarea. Cristalul vietii Sarea, probabil cel mai comun condiment, este vitală pentru viată. Folosită incă din preistorie, sarea a fost atat un conservant alimentar, cat si o monedă de schimb. Varietătile de sare, cum ar fi sarea de mare, sarea de Himalaya ...

Mâncăruri de post. Supa de năut
30/03/2024 09:20

  Supa de legume cu năut este una dintre mancărurile de post preferate, apreciată nu doar pentru gustul său revigorant si valoarea sa nutritivă, ci si pentru simplitatea si versatilitatea sa. Această retetă imbină armonios legumele proaspete si năutul bogat in proteine, oferind o masă echilibrată si delicioasă, perfectă pentru orice ocazie. Unul dintre aspectele cheie care face această supă atat de populară este combinatia sa de ingrediente sănătoase si gustoase. Legumele proaspete, cum ar fi morcovii, cartofii, ceapa, ardeiul gras si varza, sunt bogate in nutrienti es ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
28/03/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 g zahăr vanilat Bourbon 1 lingurită coajă rasă de lămaie un praf de sare 320 ml apă minerală 150 ml ulei Umplutura 1.5 kg mere 100-150 g zahăr (după gust sau depinde cat de dulci sunt merele) scortisoară după gust optional - 50 ml de ulei, dacă doriti să căliti merele in plus zahăr vanilat pentru pudrat inainte de servire Instructiuni de preparare Aprindeti ...

Dadar Gulung sau clătite indoneziene cu cocos
26/03/2024 15:45

Dadar Gulung sau clătite indoneziene cu cocos este un desert foarte apreciat.  Ingrediente pentru aluatul clătitelor: 300 ml de lapte de cocos 100 ml de apă 250 gr de făină 2 ouă esentă de rom un praf de sare colorant vegetal de culoare verde (sub formă de pudră, pe bază de spirulină) În mod normal aceste clătite se fac cu pudră de frunze de pandan, o plantă exotică apreciată pentru mirosul floral dulce si pentru versatilitatea ei. Frunzele acesteia sunt de obicei zdrobite pentru a produce un extract de culoare verde smarald. Pudra de frunze de pandan este f ...

FOTO - Rețete de post - ciulama de praz
25/03/2024 16:30

Una dintre primele autoare de cărti de bucate din Romania a fost Maria General Dobrescu, lucrarea „Bucătăria sătencei" fiind publicată in 1941. “Se fierbe prazul taiat feliute. Apoi se infierbanta uleiul intr-o cratita, se pune cate o lingura de faină de persoana, se prajeste bine si se umple cratita cu prazul fiert si zeama lui.” Ingrediente 2-3 fire praz 1/4 pahar ulei 5 linguri faina putin marar putina sare Instructiuni Se curata, se spala prazul si partea tare a acestuia se taie rondele Intr-o oala, se pun la fiert rondelele de praz cu apa cat sa le ...

FOTO - Rețete de post - Borș rusesc
25/03/2024 16:15

Borsul rusesc este mereu o alege foarte buna fie că este post, fie că nu. Ingrediente 2 cartofi medii 2 sfecle rosii medii coapte/fierte 1 ceapa rosie 2 morcovi (mov in cazul meu, dar puteti folosi si morcovi obisnuiti) 1/4 varza (alba sau rosie) 1 frunza dafin 2 l supa de legume 2 linguri ulei masline 250 ml suc de rosii (al meu este preparat in casa) sare (piper dupa gust) otet de mere/ bors /zeama de lamaie dupa gust smantana pentru servit (optional) Mod de preparare Sfecla rosie (cruda sau gatita) se rade pe razatoarea mare si se lasa deoparte cartofii se curata, se spala ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei