CULINARIA

FOTO - Rețete de post. Pilaf sârbesc

O mancare gătită rapid in timpul postului, o retetă foarte simplă si usor de preparat este pilaful sarbesc. Reteta este gata in maximum o jumătate de oră, iar pentru patru portii sunt necesare următoarele ingrediente: -250g orez cu bobul rotund -750ml apă  -4 ardei gras -1 ceapa normală  -3 linguri ulei -1 lingura pastă de tomate -sare si piper macinat dupa gust -4 crengute mărar verde Mod de preparare  -ceapa se curata si se taie marunt, -ardeii se curata de cotor, se spala si se taie cubulete, -se invinge putin ulei si se caleste ceapa la foc tare ...

FOTO/VIDEO - Smoothie, un mic dejun rapid și sănătos
25/03/2024 07:30

     Nu ai timp de micul dejun? Nu-i nicio problemă. Poti apela oricand la un smoothie, care se prepară foarte repede si este foarte sătios.  

Manevra-brutăria din supermarketuri îi păcălește pe români. Abia acum s-a aflat de ce produsele de panificație sunt la intrarea în magazin
17/03/2024 14:58

Marii retaileri prezenti pe piata romanească duc o adevărată bătălie pentru a avea cat mai multi clienti. In ciuda faptului că preturile cat mai avantajoase sunt extrem de importante in ecuatia succesului, supermarketurile au strategii foarte bine gandite pentru a atrage cumpărătorii. Una dintre acestea este amplasarea produselor de panificatie la intrarea in magazin. Putini sunt insă cei care stiu cum ii poate influenta acest truc pe clienti. Majoritatea romanilor se aprovizionează din marile supermarketuri. Alegerile clientilor sunt influentate in primul rand de preturile oferite ...

Pâine cu usturoi
14/03/2024 19:13

Preparatul ideal pentru persoanele care iubesc aromele tari, painea cu usturoi este o delicatesă. Pentru o versiune de lux, căutati usturoiul rosu Nubia sau usturoiul rosu Voghiera, acestea sunt foarte delicate. Ingrediente pentru paine cu branză cu usturoi ( 4 portii) 1 bucată de paine tăiată in două 1 căpătană de usturoi (sau 2 mici) 1 lingură de ulei 1 legătură de pătrunjel Sare, piper si un varf de cutit de ardei iute 75 g unt moale 125 g mozzarella pentru pizza sau provola dulce tăiată in fasii julienne Tăiati căpătana de usturoi in jumătate si puneti-o in ...

 Ce este „arta de a trăi” și cine a inventat-o
14/03/2024 18:41

  Masa gastronomică a francezilor sau arta de „a manca şi de a bea bine” a fost inscrisă in anul 2010 pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Reuniţi la 16 noiembrie 2010, la Nairobi, in capitala Kenyei, experţii UNESCO au considerat că masa gastronomică franceză, cu ritualurile şi prezentarea ei, indeplineşte condiţiile pentru a fi inscrisă pe „lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”. Conform UNESCO, gastronomia franceză ţine de o „practică socială destinată să sărbătorească ...

Cele mai delicioase salate de vinete. Patru rețete care îți vor lăsa gura apă
14/03/2024 17:58

Foarte apreciată in orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv gustos si delicios. Salata poate fi preparată atat cu vinete copate, cat si cu vinete proaspete. Salata de vinete romaneasca Ingrediente: * doua vinete mari * ½ ceapa alba sau rosie * 60-70 ml ulei de floarea-soarelui * zeama de lamaie proaspata * sare si piper, dupa gust Dupa ce ai copt vinetele, le-ai curatat, scurs si tocat marunt, poti incepe sa incorporezi uleiul, amestecand cu lingura de lemn, ca la maioneza. Adauga sare, piper, putina zeama de lamaie si ceapa tocata marunt si lasa vinetele sa se ...

Dulceață de piersici
14/03/2024 17:41

Dulceata de piersici făcută in casă este atat de bună incat o să vrei să o savurezi in fiecare dimineată. Cu ajutorul acestei retete simple te poti bucura de gustul dulce si aroma imbietoare a piersicilor pentru tot restul anului. INGREDIENTE 1 kg piersici (coapte) 600 g zahăr 2 linguri suc de lămaie 100 ml apă. MOD de PREPARARE 1. Primul pas pentru dulceata de piersici este să spălăm piersicile, se curătă de coajă si se indepărtează samburii. Se taie in cuburi potrivite. 2. Într-o cratită incăpătoare se adaugă piersicile. Se toarnă apa peste si se las ...

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Varză murată cu ciolan afumat
14/03/2024 16:56

Varza murată cu ciolan afumat este una dintre mancărurile preferate ale romanilor. Pentru a o prepara aveam nevoie de:  - o varza murata; - 400 g ciolan afumat; - o lingura pasta de tomate; - o lingura untura de porc; - o cana supa de legume(apa); - o frunza de dafin; - cimbru; - piper; - boia iute; - vegeta(optional); - o legatura de marar.   Mod de preparare: - lasa varza la desarat in apa rece, vreme de trei ore; - pune untura intr-un tuci si cand se incinge adauga ciolanul taiat bucati potrivite( partea cu mai multa grasime a ciolanului); lasa ciolanul sa se ru ...

FOTO - Ciorba cu ciuperci pleurotus
14/03/2024 16:38

Iti place ciorba de burta, dar nu si carnea din ea? Trebuie neaparat sa incerci varianta mai simpla si mult mai rapida: ciorba de burta falsa, facuta cu ciuperci pleurotus, ce imita tare bine fasiutele de carne. In 40 de minute, ciorba de burta falsa e gata de servit! INGREDIENTE PENTRU CIORBA 1/2 kg ciuperci pleurotus 2 morcovi un ardei 100 g afumatura 500 ml bors 3 linguri ulei sare INGREDIENTE PENTRU DRES CIORBA 200 g smantana grasa 3 galbenusuri 3 catei usturoi INGREDIENTE PENTRU SERVIT ardei iute 1 lingura otet gogosari murati MOD DE PREPARARE: 1. Toaca ceapa, ardeii si ...

Este mâncarea de post mai sănătoasă?
14/03/2024 15:22

Mancarea de post nu este pe gustul tuturor si foarte multi oameni consideră că nu este foarte sănătoasă pentru organismul uman, insă dacă sunt alese alimentele care trebuie corpul poate beneficia de o detoxifiere si de o revitalizare după atatea preparate grele din punct de vedere digestiv. Preparatele din comert pentru post sunt ultraprocesate si nu tocmai sănătoase, dar specialistii in nutritie consideră că oamenii pot alege alimente care fac bine organismului uman. În timpul anului, credinciosii crestini, fie ei catolici sau ortodocsi, tin mai multe posturi, in care nu au ...

Mâncare de ardei întregi
14/03/2024 15:20

Pe timpul verii, mancarea de legume este mereu o alternativă delicioasă, mai ales cele care au multi ardei copti. O tocană de ardei copti este mereu o optiune gustoasă pentru pranz. Ingrediente  * 1 kg ardei grasi * 5-6 cepe potrivite  * 1 kg rosii coapte bine * 2 lg pasta tomate * sare,piper foi dafin & 1 lingurita boia dulce, 1/4 lingurita fulgi de ardei iute verdeata tocata 2-3 linguri ulei pentru prajit * o lingură de smantană Mod de preparare Se spală si se usucă ardeii, apoi se coc. Se lasă la răcit intr-un castron acoperit, după care se pot curăta ...

 Călătoriile iaurtului, de la păstori la supermarket
14/03/2024 09:29

Prezent pe rafturile magazinelor, pe mesele noastre de dimineată sau drept gustare de la pranz, iaurtul a devenit un aliment indispensabil vietii moderne. Dar cum a ajuns această delicatesă fermentată in viata noastră si ce se ascunde in spatele acestei povesti vechi de milenii? De-a lungul istoriei sale, acest produs a fost nu doar o mancare, ci si un leac, o traditie si, astăzi, un simbol al unei industrii infloritoare. Despre originile exacte ale iaurtului nu se stie nimic cu certitudine, dar se presupune căa apărut in regiunile Asiei Centrale, acum mii de ani. Se crede că l ...

O poveste crocantă. Călătoria cartofilor prăjiți
13/03/2024 15:44

În inima unei bucătării luminate slab, printre miresmele amestecate de condimente si sunetele ritmice ale bucătarilor, se naste o poveste simplă, dar profund emotionantă. Este povestea cartofilor prăjiti, un fel de mancare modest, dar iubit universal, care isi are originile in trecutul indepărtat si care a călătorit prin istorie si culturi, devenind un simbol al confortului si al bucuriei simple. Rădăcini in Lumea Nouă Povestea incepe in văile fertile ale Americii de Sud, unde cartofii au fost cultivati pentru prima dată de populatii indigene acum mii de ani. Acesti stră ...

 Povestea celor mai cunoscute deserturi din lume
13/03/2024 09:27

Baclava, răsfătul din Orientul Mijlociu Dacă ajungi intr-o cafenea din Istanbul sau Beirut, nu poti să treci pe langă baclava fără să te bucuri de aroma ei bogată si textura crocantă. Această minunată prăjitură a fost savurată pentru prima dată cu peste 4.000 de ani in urmă si continuă să fie un desert emblematic in intreg Orientul Mijlociu. Cu straturi subtiri de foi de plăcintă, nuci măcinate si sirop de miere, baclavaua este o explozie de dulce si aromat, cu influente grecesti, turcesti si arabe. T ...

FOTO - Sarmale de post cu ciuperci si smantana vegetala
12/03/2024 11:40

  Sarmalele de post cu ciuperci sunt exact ceea ce iti trebuie pentru mesele tale fara carne! Ingrediente reteta 250 g orez (1 cana) 150 g ciuperci (1-2 cani) 2 linguri soia granule (daca vrei sa nu folosesti soia, dubleaza cantitatea de ciuperci) 3 cepe taiate marunt 1 morcov razuiti fin 3 linguri pasta de rosii 1 lingurita cimbru 1 lingurita marar verde 1 lingurita amestec de legume uscate 1 lingura fulgi de drojdie inactiva 4-5 linguri de ulei sare dupa gust 1 varza murata Mod de preparare  Granulele de soia se pun la inmuiat 10 minute in apa calda, apoi se scurg ...

Gusturile Ramadanului, o călătorie culinară printre cele mai întâlnite mâncăruri
11/03/2024 17:54

  În fiecare an, musulmanii din intreaga lume se adună pentru a sărbători Ramadanul, unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul islamic. Însă, in afară de rugăciuni si reflectie spirituală, Ramadanul este, de asemenea, o perioadă in care bucătăriile devin pline de viată, iar mesele se transformă in adevărate festinuri culinare. Un moment crucial al fiecărei zile de Ramadan este Iftar-ul, momentul in care postul este intrerupt si credinciosii isi pot hrăni corpul si sufletul. Iftar-ul este adesea inceput cu apă, in conformitate cu traditia Pr ...

FOTO - Brioșe cu zmeură și ciocolată albă
08/03/2024 16:45

Aceste briose sunt niste adevărate premiante ale aromelor. Sunt minunate pentru a de oferi drept gustare copiilor, sau pentru a vă răsfăta cu ele, la cafea sau ceai.  Conform retetei vor rezulta 10 – 12 briose. Ingrediente pentru briose cu zmeură si ciocolată albă -1/3 cană de margarină light ( 80g) -2 ouă -3/4 cană de indulcitor natural (cum ar fi stevie sau Xylitol – 140g) -210 g de făină cu factor de crestere -40 g de ciocolată albă / pudră proteică cu aceeasi aromă -1/2 cană de lapte de migdale -100-150 g zmeură congelată Topping -50g f ...

VIDEO - Tort de mere
08/03/2024 14:52

  200 g zahar 6 mere 5 oua separate 5 linguri faina 5 linguri zahar 5 linguri ulei 1 esenta de vanilie 1 lingurita praf de copt cateva nuci Reteta de tort de mere este una foarte iubita, una din retetele copilariei noastre. Gustoasa, usor de preparat si savurata de toti musafirii.  

Fascinația bucătăriei japoneze
07/03/2024 14:30

Orice reţetă de mancare japoneză este ocazia unei călătorii imaginare pe un tăram exotic al aromelor, formelor şi texturilor. Ţara Soarelui Răsare are o cultură culinară bogată desăvarşită in mii de ani şi care a cucerit incet, incet intreaga lume. Bucătăria japoneză pune pe primul loc orezul, ingredientul preferat al acestui popor de peste 2000 de ani. Orezul este atat de improtant pentru japonezi incat la un moment dat in istorie era folosit drept monedă de schimb, iar cuvantul care denumeşte orezul gătit in limba japoneză mai inseamna şi „mancare” &ndash ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei