Cuvantul „Fika“ a fost folosit pentru prima oară in secolul XIX ca un cuvant invers pentru „kaffi” (cafea). În această perioadă, cafeaua a fost interzisă in Suedia, dar unii oameni au continuat să utilizeze produsul. Ei au inversat numele pentru a evita autoritătile si au luat in cea mai mare parte cafea in grupuri departe de locurile publice. Fika a devenit pe scară largă si a fost asociată cu consumul de cafea intr-un grup, chiar si după ce interdictia a fost ridicată. O Fika traditională a constat din cafea si aproximativ sapte prăjituri de casă, ...
Se curăţă urzicile cu mare atenţie să nu se strecoare şi codiţe printre ele şi se spală bine in mai multe ape pană ce ultima apă rămane limpede. Retete cu urzici Există numeroase modalităti de a ne bucura de multitudinea de vitamine si minerale pe care urzicile le contin. Mancare de urzici scăzute Ingrediente: 500-600 de grame de urzici o lingură făină 3 cătei usturoi o ceapă mare Mod de preparare: Urzicile spălate bine opăreste-le intr-un vas cu apă care a dat in clocot cu sare. Lasă urzicile la fiert pentru cinci minute. Toacă bine ceapa si căteii de usturoi in t ...
In zilele friguroase ne dorim mese calde si delicioase, iar aceasta reteta de chili vegan cu fasole este alegerea perfecta pentru un rasfat culinar de toamna. Pe langa condimente clasice pentru chili, asa cum sunt chimionul si pudra de chili, include si alte ingrediente ce ii ofera un plus de savoare, precum cacao, ghimbir si harissa – pasta marocana de ardei iute. Aceste ingrediente bonus adauga si mai multe beneficii pentru sanatate – ghimbirul si cacaoa, la fel ca si ardeiul iute, ajuta la reducerea inflamatiei din organism. De asemenea, este un preparat bogat in fibre si pro ...
Denumită si tăramul celor o mie de mic dejunuri, Italia nu are un standard national definitivat pentru această masă. Fiecare regiune adaugă anumite elemente la cea mai importantă masă a zilei, personalizand-o cu propriile traditii. Micul dejun italienesc are incorporat un capucino sau o cafea espresso, alături de un croasant, un produs din foietaj sau felii de paine prăjită uscată (numite fette biscotatte) si gem sau nutella. Astfel, in sicilienii obisnuiesc să mănance un fel de chifle, pe care ei le numesc briose, care pot fi consumate goale cu cafea, sub formă de sandvis sau, ...
Una dintre caracteristicile definitorii ale bucătăriei chinezesti este diversitatea sa regională. China, cu dimensiunile sale continentale si varietatea sa de climă si teren, găzduieste o gamă vastă de stiluri culinare. Cele opt bucătării majore – Shandong, Guangdong (Canton), Sichuan, Hunan, Jiangsu, Zhejiang, Fujian si Anhui – fiecare reflectă ingredientele, traditiile si preferintele culinare ale regiunii sale. Bucătăria Shandong, cunoscută si sub numele de „Lu cuisine”, este una dintre cele mai vechi si respectate stiluri. Aceasta pune accent pe supele ...
Mircea Badea si-a relatat impresia in urma vizionării unei dezbateri despre veganism. „Într-adevăr, am văzut si eu o dezbatere interesantă, o stiti si voi, aceea că vaca se beseste. Iar cand vaca se beseste, adică flatulează, emite gaze, iar apoi stiti care e treaba că dacă mancăm mai putină carne de vită, noi, pe planeta Pămant, salvăm planeta. Bill Gates spunea să mancăm carne artificială, că vaca e rea pentru natură. Si am văzut o dezbatere foarte interesantă, in care unul care era antivegan discuta cu un vegan, iar ăla (veganul) voia să-l responsabilizez ...
În zilele toride de vară, cand soarele isi varsă razele peste pămant, putine lucruri sunt la fel de satisfăcătoare ca o portie rece de inghetată. Dincolo de aroma dulce ce te imbie din vitrinele gelateriilor, inghetata are o istorie bogată, inrădăcinată adanc in timp si impletită cu povestile oamenilor si cu progresul tehnologic. Cand te delectezi cu o cupă de inghetată, de fapt, savurezi secole de inovatie, pasiune si dedicatie. Înghetata modernă este văzută ca o inventie europeană sau americană, insă povestea ei poate fi urmărită mult inapoi in timp, ...
Migas este una dintre cele mai vechi mancăruri ţărăneşti din Spania, fiind inventată de păstori, care prăjeau painea mai veche in grăsime de oaie, pregatindu-şi astfel un mic dejun delicios. Ca şi in cazul altor mancăruri naţionale, există versiuni diferite de la o regiune la alta. Totuşi migas are la bază acelaşi ingredient: painea mai tare, veche de vreo patru zile. Se taie cuburi şi se inmoaie cu puţină apă sărată, după care se prăjeşte in ulei de măsline sau in untură pană se rumeneşte şi este crocantă. In Extremadura, ai cărei locuitori sunt mari amator ...
În inima iernii, cand frigul se intinde peste orase si sate, o băutură străveche isi face simtită prezenta in casele oamenilor si pe străzile impodobite festiv: vinul fiert. Acest elixir, imbogătit cu arome de scortisoară, portocale si alte condimente, nu este doar o băutură; este o traditie, o poveste care traversează secole si culturi, incălzind suflete si aducand oamenii impreună. O retetă din Antichitate Istoria vinului fiert isi are rădăcinile in Antichitate. Romanii, cunoscuti pentru aprecierea lor profundă fată de vin, au fost printre primii care au expe ...
Bucătăria mexicană este una dintre cele mai apreciate din lume, fiind cunoscută pentru aromele intense, combinatiile de ingrediente si diversitatea preparatelor. Aceasta este rezultatul unei combinatii de influente pre-hispanice, spaniole si a altor culturi indigene. Ingredientele cele mai importante sunt: Chili este esential in bucătăria mexicană si este folosit in diverse forme, cum ar fi chili proaspăt, chili uscat sau chili prăjit. Ele adaugă o notă de picanterie specifică si se găsesc in majoritatea preparatelor mexicane. Fasolea este o sursă importantă de proteine si es ...
Nimic nu e mai bun decat o friptură delicioasă, cu un gust fabulos. De multe ori, incercăm să schimbăm gustul natural al fripturii, prin tot felul de amestecuri in care punem bucătile de carne o zi intreagă, in speranta să aibă un gust bun si apreciat. Dar friptura e bună naturală, fără influente din alte ingrediente. Tot ce trebuie să stim sunt cateva trucuri pe care le aplică toti marii bucătari. Iată ce trebuie să faci pentru a prepara cea mai gustoasă friptură: - să scoti carnea din frigider cu 30 de minute inainte de preparare. - o speli cu apă rece si o lasi la ...
Avand o denumire care in traducere inseamna "sare-n gura", reteta de saltimbocca pare tentanta inca din start. Iar daca numele nu ne convinge, ar trebui s-o faca modul de preparare si ingredientele folosite: saltimbocca inseamna o felie de carne de vitel acoperita cu o felie de prosciutto si cateva frunze de salvie, totul tavalit prin faina si prajit initial in unt iar la sfarsit marinat in untul ramas in tigaie, vin si putina zeama de lamaie (eu am folosit piept de pui la reteta, pentru a arata ca se poate improviza fara grija). Saltimbocca friptura cu salvie preparare reteta - c ...
Clătitele cu ciuperci si carne sunt delicioase. Pot fi servite si reci, ca aperitic, si calde, ca fel principal. Ingrediente Pentru 7 - 8 clatite de 25 cm 175 g faina 250 ml lapte rece 125 ml apa minerala 2 oua 50 g ulei un praf de sare Umplutura 400 g carne tocata de porc sau amestec cu vita etc o ceapa medie sau 2 mici 400 g ciuperci proaspete (champignon albe sau brune) sare, piper 2 linguri de smantana acrisoara + 1 lingura rasa de faina + 50 ml lapte rece patrunjel verde tocat 50 g cascaval ras In plus: 50 g unt pt uns forma 70 g cascaval ras 2-3 linguri de smanta ...
Salata de ouă este un preparat delicios, care poate fi oricand o alternativă la gustare. Ingrediente: 10 ouă 4 linguri maioneză 3 linguri de iaurt 1 legătura de ceapă (doar partea verde) pătrunjel sare, piper Mod de preparare Se fierb ouăle in apă, se decojesc, apoi se toacă mărunt, la fel si ceapa si pătrunjelul. Se amestecă, se adugă maionezaă si iaurtul, se condimentează si se lasă la frigider. Se serveste pe paine prăjită.
Un desert foarte delicios, prăjitura poloneză cu mere este foarte apreciată, iar toamna este o surpriză culinară foarte apreciată. Pentru preparare, avem nevoie de urm[toarele ingrediente: Pentru aluat: - 350 g făină - 10 g praf de copt - 2 g sare - 30 g zahar vanilinat - 100 g zahar pudra - 200 g unt topit Pentru budinca de vanilie: -750 ml lapte - 25 ml extract de vanilie - 3 oua - 80 g zahar pudra - 60 g amidon de porumb - 75 g unt Pentru umplutura: - 1 kg de mere (tăiate in felii subtiri) - 50 g zahăr - 5 g scortisoara macinata. ...
Prăjitura magică este un desert spectaculos usor de preparat, fiind formată din trei straturi de consistente diferite. Este un preparat perfect pentru ocazii speciale sau pentru zilele in care ai musafiri la masă. Reteta a devenit foarte populară datorită aspectului deosebit atunci cand este tăiată. Laptele, untul, ouăle, zahărul si făina se adaugă la aluat intr-o succesiune precisă si la anumite temperaturi. Rezultatul este o prăjitură cu aromă de vanilie care vă va surprinde la fiecare imbucătură. Primul strat, cel de bază, are o textură solidă si este usor mai inchis ...
Sub mantia albă a iernii, in adancul serilor lungi, oamenii din intreaga lume isi găsesc refugiul in căldura bucătăriilor lor, unde aromele traditionale se impletesc cu amintirile si povestile lor. O călătorie a simturilor si a emotiilor, cu explorarea mancărurilor si băuturilor care incălzesc sufletele in diferite colturi ale lumii, este recomandarea oricărei zile de iarnă. Romania. Sarmale si vin fiert În bucătăria cochetă a casei din Podenii Barladului, acolo unde a copilărit si Victor Ion Popa, tanti Doina,o bunicută desprinsă din po ...
Nu există carte de bucate in care să nu se regăsească si o poveste desprinsă din minaretelor dedicată unei comori culinare care a incantat sufletele si papilele gustative de-a lungul secolelor - rahatul turcesc. Această delicatesă, cunoscută sub numele de „lokum” in limba turcă, este mult mai mult decat un simplu desert; este o reprezentare a bogatei istorii si culturii Turciei, imbinand savoare si traditie intr-un mod unic si irezistibil. În timp ce astăzi ne bucurăm de acest desert rafinat, putini sunt cei care cunosc că acesta are rădăcini adanci ...