În fiecare farfurie cu snitel, există mai mult decat o bucată de carne pane; există o istorie bogată, influente culturale si traditii culinare care au rădăcini adanci. Cand vorbim de snitel, primul lucru care ne vine in minte este, desigur, varianta vieneză, cunoscută sub numele de „Wiener Schnitzel”. Cu toate acestea, se presupune că predecesorul acestui fel de mancare este, de fapt, „cotoletta alla milanese”, o specialitate din Milano, Italia. Dar, rădăcinile sale pot fi chiar mai adanci, unii argumentand că provine din Spania sau chiar din ...
Pentru cunoscători, pe ambalajele de cafea sunt inscriptionate mesaje de tipul ,,100% arabica”, ,,cafea robusta” sau blend/amestec. Pe planetă există peste 100 de specii de plante de cafea. Arabica si Robusta sunt doar două dintre ele, cele mai cultivate, prin urmare si cele mai cunoscute. Diferentele dintre aceste cafele sunt destul de mari. Arborii de cafea arabica cresc la altitudini mari, intre 600 si 2000 m, fiind mai pretentiosi la conditii nefavorabile si factori dăunători si totodată mai greu de cultivat, in timp ce Robusta se cultivă la altitudine cuprinsă in ...
Cu multe rosii si ardei gras, aceasta salata este o placere. Iar cum orezul are un gust neutru, aportul sau va fi important mai ales ca sa te simti satul fara sa mananci paine. Ingrediente pentru salata de orez 1 ceasca de orez, 4 ardei grasi, 4 rosii mari, 4 cepe, 1 legatura de marar, sare, ulei, otet, piper, Orezul se alege, se spala si se fierbe in apa cu sare, dupa care se pune intr-o salatiera. Nu trebuie fiert pana cand bobul devine prea moale. In salate este bine sa fie ferm. Ajunge daca este fiert numai cu o ceasca de apa. El continua sa fiarba si dupa ce a fost luat de pe fo ...
Ai mancat vreodată tocănită de ceapă? Se prepară foarte usor si este delicioasă. Iată reteta... Ingrediente 1 kg de ceapă 50 g de unt sau ulei de măsline 2 linguri de ulei 2 cătei de usturoi (optional) 2 linguri de zahăr 2 linguri de făină 500 ml de supă de pui sau legume sare si piper, după gust 1 frunză de dafin (optional) 1/2 lingurită de boia de ardei dulce (optional) crutoane sau paine prăjită (optional) Cum se prepară tocănita de ceapă Începeti prin a curăta si tăia ceapa julienne. Încălziti untul sau uleiul de măsline impreună cu ul ...
Desi sunt scazute in calorii, semintele germinate sunt o sursa bogata de nutrienti esentiali. Desigur, continutul de vitamine si minerale difera in functie de soiul germenilor. Conform cercetarilor, semintele germinate contin un nivel mai mare de nutrienti decat plantele negerminate, printre care vitaminele A, C, K si D, proteine, magneziu, mangan, fosfor si folati. Ajuta la imbunatatirea digestiei. Germenii contin o cantitate impresionanta de enzime. Aceste enzime ajuta la stimularea proceselor metabolice si la imbunatatirea reactiilor chimice din organism, in special atunci cand ...
Caviarul este o delicatesă formată din ouă de peste sărate, provenind de la speciile de pesti din familia Acipenseridae. Icrele pot fi „proaspete” (nepasteurizate) sau pasteurizate, cu mentiunea că pasteurizarea reduce valoarea sa culinară si economică. Traditional, termenul de „caviar” se referă doar la icrele provenite de la sturioni sălbatici din Marea Caspică si Marea Neagră (caviar de Beluga, Ossetra si Sevruga). În functie de tară, poate fi folosit si pentru a descrie icrele altor specii de pesti, cum ar fi somonul, steelhead, păstrăvul, lumpfi ...
Cand spunem jumări de porc ne gandim la un aliment traditional romanesc. Acestea sunt apreciate mai cu seamă de către cei care consumă carne, datorită texturii lor crocante si gustului deosebit. Potrivit cercetărilor medicale recente, se dovedesc a fi si sănătoase, chiar dacă au un continut ridicat de grăsimi. Se stie de jumări doar de acum... 200 de ani Cu toate că multi romani consideră jumările de porc un preparat specific national, este interesant de stiut că originea lor se găseste in Marea Britanie, mai precis in West Midlands sau Tara Neagră, locul unde "s-a n ...
Un studiu realizat de cercetători italieni a stabilit că oamenii sunt mai fericiti atunci cand mănancă paste, anuntă Mediafax. Un studiu italian realizat de „Behavior & Brain Lab” de la Universitatea de Limbi si Comunicare IULM, in colaborare cu Unione Italiana Food, a explorat stiintific mecanismele emotionale si neurofiziologice care stau la baza bucuriei trăite in timpul consumului de paste, potrivit Malta Daily. Folosind metode neuro-stiintifice si de urmărire a creierului, similare cu cele folosite la detectoarele de minciuni, cercetătorii au examinat reactiile e ...
Cine nu iubeste cafeaua? Caldă, aromată, dulce ca mierea sau amară ca trădările ăn dragoste, cafeaua turcească se diferentiază ca mod de preparare. Boabele prăjite si apoi măcinate fin sunt fierte intr-o ibric, de obicei cu zahăr, si servite intr-o cească unde zatul se asază la fund. Această metodă de servire a cafelei este intalnită in Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Caucaz, Balcani si in diverse locuri din Europa de Est. O poveste din Yemen Cele mai vechi dovezi ale consumului de cafea provin din Yemenul secolului al XV-lea. Pană la sfarsitul secolului al XV-lea si ince ...
Pentru această seară specială, in lume, există o serie de traditii si superstitii, pe care multi le urmează cu sfintenie. De la banalul purtat de lenjerie rosie, la banii dositi prin buzunare, sărutatul sub vasc si dorinta de la miezul noptii, pană la unele traditii mai complicate, cum ar fi meniu pentru noroc si prosperitate. Megan Elias, scriitoare culinară si director al programului de gastronomie de la Universitatea din Boston si cu Linda Pelaccio, care găzduieste emisiunea radio culinară "A Taste of the Past", a dezvăluit, care sunt cele mai populare sup ...
Retete de cocktailuri delicioase pentru petrecerea de Revelion Cu siguranta fiecare dintre dumneavoastra ati testat macar o data in viata savoarea unui cocktail, alcoolic sau non-alcoolic. Pentru petrecerile din cluburi, cocktailul este un must have, alegerea acestuia fiind un fel de carte de vizita pentru persoana care il consuma. Daca doriti sa dati un pic de culoare petrecerii de revelion, alegeti din multitudinea de retete de cockatiluri pe cel care vi se pare cel mai potrivit gusturilor dumneavoastra. Cocktailuri alcoolice si non-alcoolice pe baza de suc de portocale Pentru a va ...
Grecii mănancă un preparat special, numit Vasilopita, in seara de Anul Nou. Vasilopita are legătură cu momentul in care poporului păstorit de Sfantul Vasile i s-a impus plătirea unei taxe impovărătoare. Familiile au fost nevoite să renunte la monede si obiectele de valoare. Sfantul Vasile a mers la impărat, apărand cauza poporului. La rugămintea sa, acesta a anulat taxa si i-a returnat averea oamenilor. Sfantul Vasile a decis să fie pregătită o prăjitură mare in care să fie puse toate obiectele, pe care a binecuvantat-o după Sfanta Liturghie. Fiecare om a primit cate o fe ...
Colacul are o semnificaţie aparte in tradiţia populară şi se intalneşte la romani pe toată perioada sărbătorilor de iarnă, dar şi la cele mai importante momente din viaţa creştinilor: botez, nuntă şi inmormantare. Astfel, la botezul unui copil, părinţii duc colaci naşului, iar majoritatea etapelor nunţii sunt insoţite de prezenţa unui colac. Şi in ritualurile de inmormantare apar colacii şi sunt impletiţi sub mai multe forme: fie sunt rotunzi, fie au formă de cruce ori de scară (pe care sufletul celui dispărut va urca către cer). Cuvantul „colac“ a ajuns, ...
Dacă te-ai săturat de aceeasi salată de boeuf in noaptea de Revelion, vă oferim cateva alternative delicioase si foarte aspectuoase de aperitive festive. Acestea nu trebuie să inlocuiască retetele clasice cu care probabil te-ai obisnuit, ci pot completa in mod armonios meniul. Salata de crudităti O faci super-rapid si e o alegere destul de sănătoasă ca si aperitiv pentru Revelion, totul stă insă in cantitatea si calitatea maionezei pe care o adaugi, deci iti recomand să nu abuzezi. Briose-sărate Dacă pană acum credeai că nu există decat dulci, ei bine acum ...
“PORC”-ării pentru un Crăciun traditional. Slăninută afumată, leber si caltabos-un trio obligatoriu in meniul de Sărbători. Ce au in comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe si părti mai putin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gusă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse in membrană naturală si fierte. Condimentele se pun după gust, insă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Din punct de vedere nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu contin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) si grăsimi (aprox 14%) si, dacă nu ...
Masa de Crăciun este un eveniment mult asteptat in toată lumea crestină, indiferent de zone. Un prilej pentru a fi alături de cei dragi si a savura mancăruri delicioase. Dar, „cate bordeie, atatea obiceiuri”, meniurile arată, firesc, total diferit de la tară la tară. Iată ce pun pe masă alte popoare, care nu sunt obisnuite cu sarmalele, ciorba, piftia, caltabosul sau cozonacul. În Polonia, pe masa de Crăciun se pun 12 feluri de mancare În Suedia, la fel ca si in celelalte tări scandinave, masa este plină de mancăruri traditionale, inclusiv hering murat ...
Cunoscută pentru deliciile sale, bucătăria evreioască este foarte apreciată, retetele sefarde fiind foarte căutate. Bucătăria sefardă se referă la alimentele consumate de un grup mare si divers de evrei care poartă pecetea unică a regiunilor lor de origine, care includ Spania, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Egipt si Turcia. În acest amestec sunt incluse si alimente italiene, indiene si alte alimente evreiesti non-europene. Există o logică pentru această grupare largă - aproape toate aceste pămanturi făceau parte din lumea Islamului. Cucerirea arabă din secolele VI ...
Carnatii de porc sunt printre preferatii romanilor cand vine vorba de masa de Crăciun. Iată cum se prepară aceste bunătăti. INGREDIENTE 1.5 kg carne de porc (pulpa din faţă) 500 g carne grasă de porc (fleică fără şorici) 700 g carne de vită sau amestec vită şi berbec 200 ml supă de carne 5-6 căţei de usturoi sare piper cimbru condimente de carnaţi maţe subţiri de porc sau de oaie MOD DE PREPARARE Carnati de porc. Toată carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se taie bucăţi. Se toacă şi se condimentează după preferinţe, cu sare, piper, us ...