(GALERIE FOTO) Gala UNITER, spectacolul teatrului românesc la Iaşi

default

Dimensiune font:

| 15-05-2013 09:35

* două dintre Trofeele UNITER au rămas la Iaşi, fiind cucerite de scenografa Axenti Marfa şi criticul şi istoricul de teatru Constantin Paiu, care au fost răsplătiţi pentru întreaga activitate

În calitate de gazde ale celei de-a XXI ediţii a Galei Premiilor UNITER, desfăşurată pe 13 mai, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, ieşenii au fost vedete la capitolul „prezentarea premiilor”.
Numeroase personalităţi au urcat pe scenă pentru a susţine Laudatio sau pentru a dezvălui câştigătorii râvnitelor premii acordate, de 21 de ani, de către Uniunea Teatrală din România. Printre aceştia s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Cristian Adomniţei, primarul Iaşului - Gheorghe Nichita, managerul Operei Naţionale Române Iaşi – Beatrice Rancea, managerul Teatrului Naţional Iaşi – Cristian Hadji-Culea, actorii Mihaela Arsenescu Werner şi Petru Ciubotaru, regizorul Ovidiu Lazăr sau criticul şi istoricul de teatru Ştefan Oprea.
Nominalizările au fost făcute de un juriu de selecţie alcătuit din criticii de teatru Maria Zărnescu, Mircea Morariu, Ion Parhon, iar juriul final, care a decis câştigătorii dintre cei trei nominalizaţi pentru fiecare categorie, a fost alcătuit din: Adi Carauleanu – actor, Florica Ichim – critic de teatru, Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru, Sanda Manu – regizor, Viorica Petrovici – scenograf.
La secţiunea „Critică de teatru”, unde Iaşul a avut singurul reprezentant nominalizat la Premiile UNITER din acest an - Oltiţa Cîntec, juriul l-a desemnat câştigător pe Octavian Saiu, care a lipsit de la Gală, aflându-se în Japonia.
„Sunt fericită să mă aflu pe bătrâna scenă a Teatrului Naţional din Iaşi. Mă gândesc cât de apăsător era să te plimbi prin acest teatru închis. Am auzit că s-a deschis şi acum l-am văzut: nu s-a redeschis numai un teatru, s-a deschis o bucăţică din Iaşi, din România, din noi. Când se deschide un teatru, se naşte o magie”, a spus actriţa Leni Pinţea-Homeag, de la Teatrul Naţional Craiova, premiată de Senatul UNITER pentru întreaga activitate. Actriţa a făcut istorie cu rolul din spectacolul „Phaedra”, care a avut 100 de reprezentaţii peste hotare şi despre care teatrologul Oltiţa Cîntec a scris un volum invocat acum de specialiştii în domeniu.
Două dintre Trofeele UNITER au rămas însă la Iaşi, fiind cucerite de scenografa Axenti Marfa şi criticul şi istoricul de teatru Constantin Paiu, care au fost răsplătiţi pentru întreaga activitate.
Între momentele artistice ale Galei s-a înscris şi prezenţa pe scenă a poetului Emil Brumaru, care a fost „surprins”cu Premiul Preşedintelui, Ion Caramitru acordându-i distincţia în prezenţa a nu mai puţin de 15 tinere... superbe.
(Gina Popa)

Câştigătorii Premiilor UNITER 2013 (răsplătiţi pentru performanţele anului 2012):
Debut: Silvia Török (Teatrul German de Stat Timişoara)
Cea mai bună scenografie: Helmut Stürmer („Două loturi” la Teatrul Naţional Bucureşti)
Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „Suzana”, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune
Cel mai bun actor în rol secundar: András Hatházi (Teatrul Maghiar de Stat Cluj)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Enikő Györgyjakab (Teatrul Maghiar de Stat Cluj)
Cel mai bun actor în rol principal: George Costin (Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti)
Cea mai bună actriţă în rol principal: Imola Kézdi (Teatrul Maghiar de Stat Cluj)
Cea mai bună regie: Alexandru Dabija („Două loturi”, Teatrul Naţional Bucureşti)
Cel mai bun spectacol: „Călătoriile lui Gulliver”, exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei