(GALERIE FOTO) Gala UNITER, spectacolul teatrului românesc la Iaşi
Dimensiune font:
* două dintre Trofeele UNITER au rămas la Iaşi, fiind cucerite de scenografa Axenti Marfa şi criticul şi istoricul de teatru Constantin Paiu, care au fost răsplătiţi pentru întreaga activitate
În calitate de gazde ale celei de-a XXI ediţii a Galei Premiilor UNITER, desfăşurată pe 13 mai, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, ieşenii au fost vedete la capitolul „prezentarea premiilor”.
Numeroase personalităţi au urcat pe scenă pentru a susţine Laudatio sau pentru a dezvălui câştigătorii râvnitelor premii acordate, de 21 de ani, de către Uniunea Teatrală din România. Printre aceştia s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Cristian Adomniţei, primarul Iaşului - Gheorghe Nichita, managerul Operei Naţionale Române Iaşi – Beatrice Rancea, managerul Teatrului Naţional Iaşi – Cristian Hadji-Culea, actorii Mihaela Arsenescu Werner şi Petru Ciubotaru, regizorul Ovidiu Lazăr sau criticul şi istoricul de teatru Ştefan Oprea.
Nominalizările au fost făcute de un juriu de selecţie alcătuit din criticii de teatru Maria Zărnescu, Mircea Morariu, Ion Parhon, iar juriul final, care a decis câştigătorii dintre cei trei nominalizaţi pentru fiecare categorie, a fost alcătuit din: Adi Carauleanu – actor, Florica Ichim – critic de teatru, Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru, Sanda Manu – regizor, Viorica Petrovici – scenograf.
La secţiunea „Critică de teatru”, unde Iaşul a avut singurul reprezentant nominalizat la Premiile UNITER din acest an - Oltiţa Cîntec, juriul l-a desemnat câştigător pe Octavian Saiu, care a lipsit de la Gală, aflându-se în Japonia.
„Sunt fericită să mă aflu pe bătrâna scenă a Teatrului Naţional din Iaşi. Mă gândesc cât de apăsător era să te plimbi prin acest teatru închis. Am auzit că s-a deschis şi acum l-am văzut: nu s-a redeschis numai un teatru, s-a deschis o bucăţică din Iaşi, din România, din noi. Când se deschide un teatru, se naşte o magie”, a spus actriţa Leni Pinţea-Homeag, de la Teatrul Naţional Craiova, premiată de Senatul UNITER pentru întreaga activitate. Actriţa a făcut istorie cu rolul din spectacolul „Phaedra”, care a avut 100 de reprezentaţii peste hotare şi despre care teatrologul Oltiţa Cîntec a scris un volum invocat acum de specialiştii în domeniu.
Două dintre Trofeele UNITER au rămas însă la Iaşi, fiind cucerite de scenografa Axenti Marfa şi criticul şi istoricul de teatru Constantin Paiu, care au fost răsplătiţi pentru întreaga activitate.
Între momentele artistice ale Galei s-a înscris şi prezenţa pe scenă a poetului Emil Brumaru, care a fost „surprins”cu Premiul Preşedintelui, Ion Caramitru acordându-i distincţia în prezenţa a nu mai puţin de 15 tinere... superbe.
(Gina Popa)
Câştigătorii Premiilor UNITER 2013 (răsplătiţi pentru performanţele anului 2012):
Debut: Silvia Török (Teatrul German de Stat Timişoara)
Cea mai bună scenografie: Helmut Stürmer („Două loturi” la Teatrul Naţional Bucureşti)
Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „Suzana”, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune
Cel mai bun actor în rol secundar: András Hatházi (Teatrul Maghiar de Stat Cluj)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Enikő Györgyjakab (Teatrul Maghiar de Stat Cluj)
Cel mai bun actor în rol principal: George Costin (Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti)
Cea mai bună actriţă în rol principal: Imola Kézdi (Teatrul Maghiar de Stat Cluj)
Cea mai bună regie: Alexandru Dabija („Două loturi”, Teatrul Naţional Bucureşti)
Cel mai bun spectacol: „Călătoriile lui Gulliver”, exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau