An Aniversar „Verdi”: Opera Naţională Română Iaşi sărbătoreşte cu „Aida”
Dimensiune font:
* anul acesta se împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Giuseppe Verdi, un motiv în plus pentru ca publicul să redescopere capodoperele compozitorului italian * „Aida”, cea mai nouă producţie a Operei ieşene, în regia artistului invitat András Kürthy (Ungaria), va avea premiera mâine, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, sub bagheta dirijorului David Crescenzi
„Aida”, titlu reluat la Iaşi după 9 ani, este prezentat de această dată în viziunea regizorală a maestrului András Kürthy, din Ungaria, creator cu o activitate prodigioasă, membru în jurii internaţionale, fost director de programe la Opera de Stat din Budapesta, colaborator permanent al Operei Maghiare din Cluj- Napoca, dar şi al Rudas Theatrical Organization din California.
Pentru realizarea acestui spectacol, regizorul a lucrat cu o echipă de creatori consacraţi, decorul fiind realizat de Laszlo Szekely, costumele de Zsuzsanna Kiss, iar coregrafia de Adrian Mureşan, de la Opera Maghiară Cluj-Napoca. „Din acest staff minimal fac parte oameni cu care lucrez, în unele cazuri, de peste 20 de ani, şi am făcut foarte multe premiere împreună. Sper că imaginea de care veţi avea parte va dovedi, de pildă, că scenograful, care a semnat decoruri în producţii cu Pavarotti, Domingo şi Carreras, este foarte priceput. Mă bucur că am avut ocazia să lucrez, la Iaşi, cu o companie ieşită din comun, a fost o colaborare care mi-a făcut multă plăcere”, ne-a spus regizorul András Kürthy.
De asemenea, invitată în această perioadă, pentru a susţine un curs de măiestrie, este renumita soprană Marina Krilovici. Domnia sa se ocupă de instruirea vocală a soliştilor ieşeni distribuiţi în spectacolul „Aida”, precum şi de alţi artişti lirici.
„Efortul vocal a fost unul extraordinar în această perioadă, de aceea unii dintre solişti sunt în pauză de voce înainte de premiera care vine la foarte scurt timp după Sunetul Muzicii. Toată lumea a lucrat în timp record”, a precizat directorul Operei ieşene, Beatrice Rancea.
Printre elementele spectaculoase ale spectacolului se numără şi noile achiziţii ale Operei: „Vor fi şase trompete egiptene, folosite pentru prima dată în România. Se găsesc foarte greu şi trompete egiptene, şi suflători pentru ele, şi un dirijor care să aibă atât de multă răbdare. Imaginaţi-vă: întreaga orchestră, corul de 70 de persoane, care cântă pe rând, corul de copii, trei trompete la dreapta şi trei la stânga, care să sune în tonalităţi diferite...”, a dezvăluit dirijorul David Crescenzi, care s-a declarat a fi, de asemenea „în pauză de voce”, spre amuzamentul artiştilor implicaţi în spectacol.
Cu două distribuţii diferite, spectacolul va avea premiera mâine, 25 aprilie, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, însă tot o premieră va fi şi reprezentaţia programată pentru duminică, 28 aprilie. Din distribuţia spectacolului de mâine fac parte atât solişti invitaţi - Carmen Gurban (Opera din Cluj-Napoca), în rolul „Aida”, avându-l ca partener de scenă pe Daniel Magdal (Germania) – cât şi „solişti ai casei”. Reprezentaţia de pe 28 aprilie îi va avea ca protagonişti pe Simona Titieanu şi Cosmin Marcovici, ambii înregistrând acum un debut.
(Gina Popa)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
omdedoibani
Apr 24, 2013
va spun ce este... costume tipatoare, fara inspiratie etiopiana si egiptene! in rest, totul este bine. au tras de actori si ei au fost martirii macelului vizual. ma inclin frumos pentru salvarea adusa spectacolului de prestatia lor!!!este vulgara stralucirea costumelor! pentru actori:nota brava!
Adauga comentariul tau