De ce fug femeile de naşterea naturală

default

Dimensiune font:

| 31-07-2013 06:28

* teama de durere, dar şi starea în care se află maternităţile de stat din România le împing pe tot mai multe gravide să fugă de naşterea naturală şi să opteze pentru cezariană * la Iaşi, jumătate din naşterile înregistrate la cele două maternităţi sunt prin cezariană * medicii admit că pentru această situaţie există un deficit de comunicare între gravidă şi medicul specialist * la rândul lor, femeile invocă teama de eventualele complicaţii ce decurg din naşterea naturală

Naşterea prin cezariană a devenit un fenomen în expansiune în ultimii ani, aducerea unui prunc pe lume pe cale naturală tinzând să devină în ce în ce mai rară în spitalele din România. Deşi acest moment ar trebui să fie un motiv de bucurie pentru fiecare viitoare mamă, statisticile din maternităţi contrazic acest lucru. La Iaşi, procentul operaţiilor de cezariană înregistrat în cele două maternităţi de stat existente se apropie de jumătate din totalul naşterilor. Numai anul trecut, 46 la sută din naşterile înregistrate la Spitalul „Cuza Vodă” au fost prin operaţie de cezariană. Şi la Spitalul „Elena Doamna” procentul naşterilor prin cezariană este de 43 la sută. Medicii recunosc acest fenomen, însă cifrele sunt discutabile, în condiţiile în care majoritatea cazurilor complexe din zona Moldovei ajung să fie tratate la Iaşi. „Pentru Maternitatea Cuza Vodă, de nivelul III, procentul de 46 la sută de naşteri prin cezariană este unul bun, în condiţiile în care primim patologia cea mai dificilă din zona Moldovei. Cezariana se efectuează atunci când este nevoie şi consider că în Maternitatea Cuza Vodă nu se sare calul. Însă, chiar şi aşa, naşterea nu este o boală; este un proces fiziologic şi nu ar trebui să se încheie cu intervenţii invazive”, a opinat prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Spitalului „Cuza Vodă” Iaşi.

Abuzurile din sistem sperie gravidele

Un rol important în deciziile viitoarelor mame cu privire la modul în care îşi vor aduce pruncii pe lume îl joacă şi abuzurile ori complicaţiile intens mediatizate, petrecute în unele spitale din ţară. „Foarte multe femei aud aceste poveşti şi aleg cezariana, de frica naşterii naturale. Dacă ne gândim, încă din mediul familial, de mici copii, femeile asociază naşterea cu o traumă. Am observat că este o reacţie generalizată în ce priveşte naşterea naturală, femeile sunt foarte speriate şi au senzaţia că li se pot întâmpla tot felul de nenorociri când ajung în spital să nască. Eu cred că şi mentalitatea îşi spune cuvântul. Nu a fost promovată niciodată naşterea naturală ca un lucru pozitiv. În schimb, am avut multe paciente din străinătate care au născut cu zâmbetul pe buze”, a precizat dr. Vlad Gheorghiţă, medic primar la Spitalul „Elena Doamna” din Iaşi.

Avantajele naşterii naturale

Medicii precizează că, spre deosebire de cezariană, în urma cărora femeile îşi revin în aproximativ o săptămână, naşterea naturală le permite acestora să îşi revină chiar din prima zi de viaţă a bebeluşului. Printre principalele argumente se menţionează durata redusă a spitalizării, dar şi acomodarea copilului la mediul exterior mult mai uşor decât în urma unei cezariene. „La naşterea naturală, plămânii copilului sunt comprimaţi şi se golesc imediat de lichid, iar când iese respiră singur mult mai bine. Aceasta spre deosebire de cezariană, unde plămânii copilului sunt şi aspiraţi de către medic, iar primele respiraţii sunt mai dificile”, explică dr. Vlad Gheorghiţă.

Teama de durere şi complicaţiile din timpul naşterii

La rândul lor, psihologii susţin că teama de durere şi complicaţiile care pot surveni în timpul naşterii sunt principalii factori care influenţează opţiunea femeilor pentru cezariană. „Gradul de toleranţă la durere este diferit de la persoană la alta şi din acest motiv nu putem generaliza că o naştere naturală poate fi dureroasă pentru fiecare femeie. În plus, în acest moment sunt mijloace moderne de anestezie, care pot ajuta ca durerile să fie depăşite”, a precizat dna Aurelia Bran, psiholog în cadrul Spitalului „Cuza Vodă”.

Viciu de comunicare între gravidă şi medic

Alte voci invocă însă şi un oarecare deficit de comunicare între gravidă şi medicul specialist. „Nu vor să suporte durerea, probabil şi din cauză că nu există o comunicare prea bună, iar medicul nu are timp să stea de vorbă cu gravida, să o informeze ce înseamnă, de fapt, naşterea. Viitoarele mame trebuie să ştie că durerea poate fi contracarată prin analgezice, prin anestezie peridurală. Naşterea fiziologică ar trebui să fie naturală, nemedicalizată”, a subliniat prof. dr. Maria Stamatin.

* * *
Naşterea naturală versus cezariană

Opţiunea fiecărei mame asupra modului cum aduce pe lume copilul este influenţat de gradul de informare al acesteia. În cele mai multe situaţii, gravida pune mai presus binele copilului. „Deşi doctoriţa care mi-a urmărit sarcina căuta tot felul de pretexte pentru a-mi face cezariană, am luptat pentru dreptul copilului de a se naşte când doreşte el. Totul era bine, fără complicaţii, iar ameninţarea că naşterea naturală doare nu a reuşit să mă îngrozească. Dumnezeu mi-a ajutat şi, deşi mă aflam la primul copil, am născut în numai câteva ore de la internare, aproape fără să simt durerea. Peste alte câteva ore, alăptam stând picior peste picior, stârnind uimirea celor din jur. Este un moment de care îmi amintesc cu drag”, povesteşte Elena, mama unei fetiţe de trei ani. Există însă şi viitoare mame care înţeleg beneficiile naşterii naturale, dar aleg cezariana. „Fiind la primul copil, trebuie să am curaj să nasc natural. Optez pentru cezariană şi din cauza unor probleme medicale, însă îmi este teamă de complicaţiile care pot surveni pe parcurs”, a declarat Nadina Sofian. Medicii susţin însă că dacă o gravidă are o sarcină normală şi este sănătoasă, ar trebui să se gândească foarte bine la beneficiile pentru copil conferite de naşterea naturală. „Copilul care se naşte natural se va adapta mai repede la viaţa extrauterină, faţă de copilul născut prin cezariană, care poate prezenta tulburări de adaptare şi deficienţe de respiraţie. Consider că a sta trei zile în spital după ce copilul a fost născut natural este mai bine decât să suferi mai mulţi ani de pe urma unei cicatrice dureroase, în urma operaţiei de cezariană”, a precizat prof. dr. Stamatin.

* * *
Moaşa un rol important în naşterea naturală

Deşi moaşa ar trebui să joace un rol important în promovarea naşterii naturale, din păcate, în spitalele din România, rolul acesteia nu este bine definit. Mai mult, din acest an, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” s-a desfiinţat Facultatea de Moaşe. „Din păcate, factorii de decizie din Sănătate nu au înţeles că moaşa este un pion foarte important într-o maternitate. Pe de altă parte însă, nici moaşa nu a înţeles care este rolul său într-o naştere. Moaşa ar trebui să fie partea integrată într-o echipă de naştere, însă, din păcate, unele se comportă ca şi vechile asistente medicale. Îmi aduc aminte că femeile năşteau cu o moaşă din sat, care calma şi vorbea frumos cu gravida. Este extraordinar modul în care comunici cu femeia aflată în travaliu, să încerci să-i alini acea suferinţă. Din păcate, această comunicare nu mai există în spitalele din România”, susţine directorul medical de la „Cuza Vodă”. Lipsa de comunicare între echipa care participă la naştere face ca moaşa să nu îndeplinească rolul său. „Din punctul meu de vedere moaşa ar trebui integrată mai bine în echipa de naştere, însă, lipsa de comunicare între medicul rezident, obstetrician, neonatolog şi moaşă face ca acest lucru să nu se întâmple”, a subliniat prof. dr. Stamatin. Specialiştii susţin că viitoarele mămici ar trebui să se gândească foarte bine ce reprezintă această etapă în viaţa lor şi să aleagă în cunoştinţă de cauză. Important este rezultatul: mama sănătoasă şi copil sănătos. (Cristina Mihăilă)

„Femeile sunt foarte speriate şi au senzaţia că li se pot întâmpla tot felul de nenorociri când ajung în spital să nască”- dr. Vlad Gheorghiţă, medic primar la Spitalul „Elena Doamna”

* * *
În România, procentul operaţiilor de cezariană este mai ridicat în oraşele mari – aproximativ 70%. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un procent de maxim 10-15%

* * *
La Spitalul „Cuza Vodă” din Iaşi, aproape 3.000 de femei au născut prin operaţie de cezariană în 2012, dintr-un total de 6.500 de naşteri

* * *
„Majoritatea femeilor asociază naşterea cu o traumă” – dr. Vlad Gheorghiţă, medic primar la Spitalul „Elena Doamna”

„În general, gravidele se tem de durerile naşterii şi recurg la cezariană”- Aurelia Bran, psiholog Spitalul „Cuza Vodă”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

any

Aug 01, 2013

dupa o nastere naturala organismul se reface mult mai repede decit la cezariana. depinde de comunicarea intre viitoarea mamica si medic. eu am 4 nasteri dintre care primii 3 copii i-am nascut natural doar cu moasa. la al 4-lea m-a asistat medicul dar tot moasa a stat linga mine. ar trebui incurajate viitoarele mamici sa nasca natural.

gabi

Jul 31, 2013

din pacate se trece printr-o experienta traumatizanta.eu personal am fost urcata pe masa pt control, masa fiind plina de sangele celei ce a nascut inaintea mea.daca am spus ca nu ma urc pe masa plina de sange si lichid galbui mi s-a spus pe un ton imperativ sa urc odata daca nu vreau sa nasc pe jos.nici nu vreau sa-mi mai amintesc.....

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei