Afacerile coloşilor din Moldova listaţi la Bursă
Dimensiune font:
* între primele 20 cele mai importante companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, trei sunt din regiunea de nord-est a ţării * din acestea doar una a raportat un profit mai mare, în prima jumătate a acestui an, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut
În topul celor mai mari firme listate la BVB se înscriu doar trei companii din Moldova. Dintre acestea, cel mai mare profit a fost raportat SIF Moldova, în primele şase luni din acest an. Astfel, societatea de investiţii financiare a înregistrat un profit de 83 de milioane de lei, în scădere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
O scădere a fost raportată şi de Antibiotice Iaşi. Profitul s-a redus de la 25,7 la 16,1 milioane de lei, în prima jumătate a acestui an. Şi valoarea afacerilor s-a redus de la 148,6 la 142,3 milioane de lei. Cu toate acestea, conducerea companiei a subliniat faptul că vânzările au crescut gradual. „Anul 2013 a debutat pentru societatea Antibiotice cu un trimestru I în forţă din punctul de vedere al vânzărilor în piaţă, pentru ca în trimestrul al doilea să fie adoptate politici comerciale şi un plan de măsuri focusat pe produsele şi clasele terapeutice de interes pentru companie. Astfel, s-a reuşit creşterea graduală a vânzărilor”, se arată în raportul semnat de directorul general Ioan Nani.
Credit colosal pentru cea mai cunoscută companie ieşeană
Potrivit estimărilor iniţiale pentru acest an, cifra de afaceri a companiei ar trebui să ajungă anul acesta la 315 milioane de lei. Veniturile totale ar putea fi de 339 de milioane, cheltuielile nu ar trebui să depăşească 304,4 milioane de lei, iar profitul final net ar trebui să se situeze în jurul valorii de 28,5 milioane de lei la finalul lui 2013.
Profit în creştere la Aerostar
Pe de altă parte, singura societate din top care a reuşit să înregistreze creştere a afacerilor este Aerostar din Bacău. Astfel, profitul, la jumătate de an, a ajuns la 7,1 milioane de lei, cu 6,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, cifra de afaceri a depăşit 104 milioane de lei, cu 19% mai mult decât în prima parte a lui 2012.
Creşte valoarea acţiunilor Aerostar Bacău
La nivel naţional, Petrom a fost cea mai profitabilă companie listată, cu un câştig net de 2,39 miliarde lei, cu 17,8% mai mare decât în primul semestru din 2012. Urmează Fondul Proprietatea, cu puţin peste jumătate de miliard de lei, şi Banca Transilvania, cu un profit net de puţin peste 180 milioane lei.
Nu toate SIF-urile au reuşit să închidă prima jumătate a anului cu profituri în creştere. SIF Oltenia şi SIF Transilvania sunt singurele societăţi cu un profit mai mare în primul semestru din acest an, comparativ cu aceeaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau