Angajaţii ieşeni, tot mai bolnavi
Dimensiune font:
* statisticile realizate de Casa Judeţeană de Pensii cu privire la cererile de retragere din activitate arată că numărul cauzelor de ordin psihic este alarmant de mare * în ultimii ani a crescut, de asemenea şi numărul accidentelor de muncă înregistrate în judeţ
Numărul accidentelor de muncă ajunse în atenţia comisiei specializate de expertiză din cadrul Casei Judeţene de Pensii a crescut constant în ultimii ani. Dacă în 2009 erau înregistrate 67 de astfel de incidente soldate cu pierderea capacităţii temporare de muncă a persoanelor implicate, în 2010 acestea au crescut la 71, în 2011 fiind înregistrate 63 iar anul trecut au intrat în evidenţele instituţiei un număr record de 83 de accidente de muncă. Mai mult, anul trecut patru persoane şi-au pierdut viaţa fie ca urmare a acestor accidente, fie a bolilor profesionale contactate în mediul în care lucrează.
Ceea ce este, însă, mai îngrijorător este numărul foarte mare de propuneri de pensionare pe caz de invaliditate. Dacă în 2011 Casa Judeţeană de Pensii a înregistrat 974 de astfel de cazuri, anul trecut numărul acestora a ajuns la peste 1.200. „În anul 2012 s-au înregistrat 1.214 cazuri noi de propuneri la pensie de invaliditate, din care 1.081 au fost încadrate în grade de invaliditate, iar 133 de cazuri respinse”, susţin reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii. Ceea ce este mai îngrijorător este faptul că majoritatea pensionărilor, anume 837, provin din rândul persoanelor care nu erau angajate atunci când şi-au depus dosarele.
Lipsa banilor agravează bolile
În ceea ce priveşte cauzele care îi determină pe ieşeni să-şi depună dosarul pentru pensionare, bolile psihice sunt cel mai des invocate, în aproape 30% dintre cazuri. 327 de cereri au avut anul trecut la bază acest motiv. Pe locul al doilea se află tumorile maligne, cu 208 cazuri, urmate de afecţiunile neurologice cu 103 cazuri şi de cele cardiovasculare, acestea fiind în număr de 89. „Analizând cazurile noi de invaliditate înscrise în anul 2012 se poate concluziona creşterea numărului de persoane faţă de anul 2011 cu 221 de cazuri, majoritatea pacienţilor provenind din afara activităţii, situaţie ce se explică prin lipsa resurselor financiare de a continua tratamentul de întreţinere, de a menţine un regim igieno-dietetic corespunzător, acestea ducând în final la apariţia sau agravarea îmbolnăvirilor”, spun reprezentanţii CJP Iaşi. (Dana Chiru)
„Lipsa resurselor financiare de a continua tratamentul de întreţinere, de a menţine un regim igieno-dietetic corespunzător, duc în final la apariţia sau agravarea îmbolnăvirilor” - Adriana Grecu, directorul Casei Judeţene de Pensii
Foto: Adriana Grecu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau