Cine va conduce Direcţia Regională a Finanţelor Publice
Dimensiune font:
* un director general şi alţi cinci executivi vor coordona activitatea Finanţelor la nivelul Moldovei * două funcţii au fost deja ocupate în urma unor numiri parafate la nivel central * noul şef general este Ioan Grigoriu, iar unul din posturile de executivi este ocupat, de ieri, de Ionel Damian, fost şef al Fiscului ieşean * celelalte posturi vor fi ocupate în următoarele zile * toate numirile sunt provizorii, funcţiile urmând a fi scoase la concurs
Schimbări importante au loc în această perioadă în ceea ce priveşte coordonarea activităţii fiscale. În baza unei hotărâri de Guvern au fost înfiinţate 8 Direcţii Generale Regionale a Finanţelor Publice, cea din Moldova având sediul la Iaşi. Acest for va gestiona activitatea fostelor direcţii judeţene de finanţe din cele şase judeţe ale Regiunii Nord-Est: Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Neamţ şi Vaslui, care devin „administraţii fiscale judeţene“.
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice este condusă oficial, de ieri, de Ioan Grigoriu, ce va ocupa fotoliul de director general. Acesta a fost numit prin ordin de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar anterior deţinea funcţia de director adjunct al Fiscului ieşean.
Regionala capătă personalitate juridică
Acesta va avea în subordine cinci directori executivi, cu diverse atribuţii. Unul din aceste fotolii a fost ocupat ieri. Ionel Damian, fostul şef al Direcţiei Judeţene de Finanţe Publice Iaşi, este noul director executiv cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale. „Numirile au fost făcute de la Bucureşti, de ANAF. Vor fi ocupate, în perioada următoare, şi celelalte patru funcţii de director executiv. Toate aceste numiri sunt provizorii. Posturile se vor ocupa definitiv prin concurs“, a explicat Grigoriu.
Noul şef al Regionalei de Finanţe a mai menţionat că deocamdată nu ştie cum va arăta întreaga organigramă a instituţiei, câţi salariaţi va avea în total şi dacă reorganizarea presupune disponibilizări în fostele direcţii judeţene. „O modificare adusă de reorganizarea ANAF vizează că direcţiile judeţene nu mai au personalitate juridică. Direcţia Regională a căpătat personalitate juridică şi a devenit ordonator de credite“, a mai afirmat Grigoriu.
Ce presupune hotărârea de reorganizare a ANAF
Potrivit oficialilor de la nivel central, în redefinirea structurii organizatorice a ANAF s-a urmărit: „fuziunea prin absorbţie şi preluarea Autorităţii Naţionale a Vămilor, preluarea activităţii Gărzii Financiare şi desfiinţarea acesteia, înfiinţarea unei structuri de antifraudă fiscală în cadrul ANAF, cu atribuţii sporite şi înfiinţarea direcţiilor regionale ale finanţelor publice“.
Finanţiştii tremură de frica disponibilizărilor
Astfel, în ţară au fost înfiinţate 8 direcţii generale regionale la Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Bucureşti. „Propunerile au fost în favoarea municipiilor cu pondere economică semnificativă şi în care nivelul realizat al veniturilor bugetare şi numărul de contribuabili sunt ridicate, cu luarea în considerare şi a criteriului geografic“, au explicat oficialii de la nivel central. De asemenea, sediile structurilor regionale antifraudă au fost stabilite în localităţi din zone care prezintă riscuri ridicate de evaziune fiscala sau în zone limitrofe frontierelor după cum urmează: Suceava, Constanţa, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu, Bucureşti. (Alina Stan)
UPDATE
În Moldova au fost trimise pe 6 august preavize de concediere către 617 salariaţi. „Raportat la fiecare Administraţie Judeţeană de Finanţe Publice din regiune, au fost trimise 119 preavize la Vaslui, 99 la Iaşi, 87 la Neamţ, 86 la Bacău, 78 la Suceava, 74 la Botoşani şi 74 la nivelul Direcţiei Regionale Vamale”, a declarat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al DGRFP. În termen de şapte zile de la trimiterea preavizelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va trebui să publice pe site lista posturilor vacante pe site, aceeaşi atribuţie revenindu-le şi administraţiilor judeţene.
Totodată, au mai fost numiţi Paul Ciobanu, la Administraţie, Niculina Mistreanu, la Colectare Contribuabili Mici, Mihaela Mihai, la Inspecţie Fiscală Contribuabili Mici, Daniela Cojocaru, la Inspecţie Fiscală Contribuabili Mijlocii, Laura Gavril, la Colectare Contribuabili Mijlocii, şi Carmen Ionescu ca trezorier şef.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
mitrea
Aug 08, 2013
n-am vazut asa ceva. grigoriu e cel mai corupt finantist din iasi. de 10 ani apare prin presa. cum dreak tocmai el este seful directiei regionale?
Adauga comentariul tau