Economia pe scurt
Dimensiune font:
Cele mai importante ştiri economice ale zilei, prezentate pe scurt de cotidianul Evenimentul - Regional al Moldovei.
Trezoreria împrumută un miliard de la bănci
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) organizează luni o licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, în valoare de un miliard de lei. MFP a programat în luna septembrie împrumuturi de 3,87 miliarde lei de la băncile comerciale, din care 3,7 miliarde lei prin cinci licitaţii de titluri de stat şi 170 milioane lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, potrivit prospectelor de emisiune publicate în Monitorul Oficial. Au fost programate patru licitaţii de obligaţiuni, cu scadenţe de trei, cinci, şapte şi 10 ani, şi o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an. Două emisiuni de obligaţiuni au fost prevăzute şi cu sesiuni suplimentare de oferte necompetitive. Ultima din licitaţiile din această lună este pe 26 septembrie, pentru o emisiune de obligaţiuni pe 10 ani, în valoare de 500 milioane lei. În august, programul de împrumuturi al Trezoreriei a fost de 1,98 miliarde lei, iar de la începutul anului MFP a împrumutat de la băncile locale peste 32 miliarde lei. (Dana Chiru)
Creşte rulajul pe Bursă
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a cifrat în ultima săptămână la 100,95 milioane lei, în creştere cu 27,61 % faţă de săptămâna precedentă, potrivit casei de brokeraj Intercapital Invest. Cele mai importante transferuri de acţiuni au fost cu titlurile Fondul Proprietatea - 53,64 milioane lei, Banca Transilvania - 9.04 milioane lei, SIF1 Banat Crişana - 6,91 milioane lei, BRD - 4,95 milioane lei şi SIF3 Transilvania - 3,93 milioane lei. Potrivit brokerilor de la Intercapital, creşterea lichidităţii pieţei şi aprecierea cotaţiilor din ultima săptămână se datorează revenirii în piaţă a investitorilor după primele trei zile ale ofertei publice Nuclearelectrica, aceştia profitând de corecţiile anterioare, făcând noi achiziţii de acţiuni la preţuri mai reduse. Cel mai mult au crescut în ultima săptămână acţiunile SIF Banat Crişana - 11,87%, iar cel mai sever au scăzut acţiunile Stirom - 10,38%. (Alina Stan)
Acces mai uşor la joburi pentru români
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a finalizat, împreună cu serviciul public de ocupare francez pentru regiunea Rhone-Alpes (Pole Emploi), un proiect cofinanţat din fonduri europene de eficientizare a serviciilor ANOFM oferite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate. „În cadrul proiectului Green, cu un buget iniţial de circa 11 milioane de lei a fost implementat în toate agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă un sistem informatic integrat pentru gestionarea eficientă a resurselor în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor oferite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate”, a spus Irina Perşa, managerul proiectului Green. (Dana Chiru)
Impozit forfetar pentru hoteluri, baruri şi service-uri
Hotelurile, barurile şi service-urile auto ar putea plăti un impozit forfetar începând 1 ianuarie 2014, în locul impozitului pe profit sau al impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit unui Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal publicat de Ministerul Finanţelor. Pentru a intra în categoria plătitorilor de impozit forfetar companiile trebuie să fi realizat o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane de euro, echivalent în lei, să deţină active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane de euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate, să aibă o pondere de peste 70% a veniturilor obţinute din desfăşurarea activităţilor corespunzătoare codurilor CAEN menţionate, în total venituri, şi un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250. De asemenea, companiile nu trebuie să se afle în dizolvare, potrivit legii. (Alina Stan)
Peste 7.000 de apicultori în Programul Naţional Apicol
Mai mult de 7.000 de apicultori au beneficiat de Programul Naţional Apicol, în acest an, plafonul alocat pentru 2013 fiind de aproape şapte milioane euro, a declarat, vineri, Cristina Şurlea, consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în conferinţa de deschidere a celei de-a noua ediţii a Târgului Naţional al Mierii de la Bucureşti. „Un număr de 7.076 de apicultori au beneficiat de Programul Naţional Apicol, în acest an. Aceştia deţin un număr aproximativ de 550.000 de familii de albine. Plafonul alocat pentru acest an în acest program a fost de aproape şapte milioane de euro, din care 3.446.343 de euro alocate de la Comisia Europeană şi restul bani naţionali. Aceşti peste 7.000 de apicultori sunt organizaţi în 147 de forme asociative, la nivel naţional. Am plecat cu 65 de forme asociative, în 2008, primul an de derulare a programului, apoi a crescut la 90, la 110”, a menţionat Şurlea. La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, a precizat că alocarea viitoare pe Programul Naţional Apicol (2014-2016) se va situa în jurul valorii de 6,6 milioane de euro. (Dana Chiru)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau