Intră cine vrea, iese cine poate
Dimensiune font:
* cu nota 10, dar şi cu nota 6 – ambiţia unui tânăr de a deveni student la buget se poate concretiza la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” * aici, unele facultăţi îşi aşteaptă şi la toamnă „bobocii”
La unele a fost concurenţă. În cazul altora, conducerea s-a rugat ca măcar să adune un număr decent de candidaţi. La toate cele 11 facultăţi din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” s-au încheiat înscrierile, iar ieri – misterul a fost spulberat. Fiecare tânăr care a dorit să ocupe un loc la Politehnică a aflat dacă a fost admis sau nu şi dacă a păşit de pragul ameninţătoarelor taxe. La Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuziono” a trecut deja o săptămână de când s-a ales grâul de neghină. A fost şi singura facultate în care, cei 192 de candidaţi înscrişi au trebuit să susţină o probă eliminatorie la desen tehnic şi liber, care a contat în proporţie de 80% la stabilirea mediei finale. Aici, notele celor 90 de viitori studenţi la buget au fost între 9.54 şi 7.54. La Facultatea de Automatică şi Calculatoare, nu mai puţin de 600 de candidaţi au sperat la unul dintre cele 252 de locuri de la buget, ori măcar la cele 46 de la taxă. Locurile la buget au fost ocupate în intervalul 9.98 şi 7.06.
Pentru cele 2.954 de locuri la buget şi pentru cele 555 la taxă s-au depus, în total, 3.538 de dosare.
Note de la 10 la 6
La Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei au intrat la buget tineri cu note cuprinse între 9.96 şi 6.30. Şi la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului pentru un loc finanţat de stat, mediile au oscilat între 9.96 şi 6.
La Construcţii de Maşini şi Management Industrial, nu mai puţin de 54 de candidaţi – dintre care trei s-au retras – au intrat cu notă maximă. Pe cele aproximativ 250 de locuri de la buget mediile au coborât, însă, până sub 6, iar la Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată – de la 9.75 la 6. „Nu-mi convine prea mult să fiu coleg cu unii care habar n-au matematică sau ce implică meseria de inginer. Sper să nu mă tragă în jos”, şi-a exprimat nemulţumirea un „boboc” eminent.
Locurile libere îşi vor aştepta candidaţii în sesiunea din toamnă, între 9 şi 20 septembrie
De acum urmează greul
Un 10 curat s-a luat şi la Facultatea de Mecanică, dar emoţii n-a avut niciun candidat, până la aceeaşi notă magică – 6. La Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului, mediile la buget au variat între 9.76 şi 6.56. „La noi se merge pe principiul – intră cine vrea, rămâne cine poate. Tânărul student trebuie să facă faţă sesiunilor şi examenelor serioase pe care le promovăm. Aşa că... bucuria să nu-i fie prea mare, astfel încât să se lase pe tânjală”, avertizează un profesor universitar.
Şi la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii s-a mers, lejer, de la 9.90 până la 6. Aici, s-au înscris doar 403 candidaţi pe 494 de locuri bugetate. Niciun stres n-au avut, oricare le-ar fi fost media, nici alţi tineri. Pentru că, doar 138 de candidaţi s-au înscris pe 183 de locuri la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi 230 – pe 321 de locuri – la Textile-Pielărie şi Management Industrial. „Prin tradiţie, noi ne ocupăm toate locurile în toamnă”, a declarat, optimist, Neculai Seghedin, prorector al Universităţii Tehnice. Înscrierea din toamnă va avea loc în intervalul 9-20 septembrie. (Anda Pintilie)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau