Poezia n-a iertat nici în acest an candidaţii la Bacalaureat
Dimensiune font:
* prima probă scrisă a examenului de maturitate a început cu... testul ajungerii, prin apă sau pe uscat, în centrele de evaluare * subiectul al III-lea la limba română a fost cel mai dificil şi a readus pe foile candidaţilor fragmente din opera lui Bacovia sau a lui Arghezi, Blaga ori Barbu
Pe ploaie, prin apă sau pe uscat, 5.153 de tineri s-au prezentat ieri la prima probă scrisă a Bacalaureatului. În funcţia de cartierul în care locuiau şi de unitatea de învăţământ la care au avut examinarea, candidaţii erau mai mult sau mai puţin uzi şi zgribuliţi. Căci, printre blocuri şi pe străduţele lăturalnice, canalelor înfundate nu le păsa de examen.„Unii am ajuns cu barca, alţii înot! Sunt udă toată la picioare”, a povestit o elevă de la Liceul Teoretic „Miron Costin”. Aici, strada de la intrarea principală a fost complet inundată, iar elevii au avut de trecut câteva obstacole până la celelalte intrări, ceva mai uscate.
La această probă au existat două tipuri de subiecte. Unul a fost pentru elevii de la filiera teoretică – profil real, filiera tehnologică şi filiera vocaţională – toate profilurile, cu excepţia profilului pedagogic. Celălalt s-a adresat tinerilor de la filiera teoretică – profil umanist şi filiera vocaţională – profil pedagogic.
Opusul aşteptărilor
La limba şi literatura română a fost extrasă varianta cu numărul 7. Subiectele au diferit, în funcţie de filieră, dar s-au bazat pe aceeaşi structură şi pe acelaşi punctaj. De departe, cel mai serios punct din lucrare a fost al treilea. Subiectul a constat într-un eseu, care a vizat creaţia unui reprezentant al simbolismului – pentru elevii de la profilul umanist şi prezentarea temei şi a viziunii despre lume într-un text poetic studiat, aparţinând lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu – pentru ceilalţi candidaţi. „La primul subiect ne aşteptam la o poezie, dar a fost un text epic. La fel, la subiectul al treilea, ne aşteptam la un roman, dar am avut de scris despre simbolism şi poezia lui Bacovia. Am învăţat destul de mult şi am scris dar, pentru cei care nu au învăţat, nu a fost foarte uşor”, consideră Olesia, elevă la „Miron Costin”.
418 tineri înscrişi au lipsit. Niciun candidat, dintre cei prezenţi, nu a fost eliminat din examen.
Pregătire superficială, note pe măsură
Cadrele didactice de specialitate susţin spusele fetei. „Cunoscând faptul că opera lirică presupune anumite dificultăţi de înţelegere şi de interpretare, considerăm că abordarea acestui subiect a fost mai dificilă pentru unii candidaţi, care s-au pregătit superficial. În schimb, candidaţii care au fost preocupaţi de susţinerea acestei probe, participând şi la simulările organizate la nivel judeţean, pot dovedi, în lucrările lor, că au capacitatea de a sintetiza şi de a interpreta creaţii lirice emblematice pentru anumite perioade sau direcţii literare”, a declarat Mihaela Apetroae, inspector de limba română. Tinerii puteau alege între opere precum „Testament”, de Tudor Arghezi, „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, de Lucian Blaga, „Din ceas, dedus”, de Ion Barbu, respectiv „Lacustră” sau „Plumb”, de George Bacovia. „Estimăm că elevii cu un nivel mediu de pregătire pot obţine nota 6, iar cei foarte buni – note mari, care să reflecte lecturile, deschiderile culturale, capacitatea de interpretare critică, în contextul unui examen important, riguros, de maturitate”, a completat inspectorul de specialitate. Bacalaureatul continuă mâine, cu proba obligatorie a profilului. (Anda Pintilie)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau