Profesori de 2 şi 3, cu vechime de 20 de ani
Dimensiune font:
* rezultatele de la titularizare au scos la iveală adevăruri negre ale sistemului de învăţământ ieşean * notele sub 5 aparţin, în mare parte, profesorilor de la ţară, dar şi celor cu vechime în municipiu
Rezultatele examenului de titularizare au situat Iaşul pe primul loc, la nivel naţional, cu cel mai mare procent al notelor peste 7 – 58,3%. În ciuda contextului fericit, nu putem neglija, totuşi, notele sub 5. Sunt 172, din 1.238 de lucrări corectate. Par puţine, însă nu sunt deloc de neglijat, mai ales dacă ne uităm la detalii.
Cadre didactice cu vechime – de la doi până la 20 şi chiar 30 de ani – abia au reuşit să mai scrie ceva, ca să obţină mai mult decât punctul din oficiu. Explicaţiile sunt multiple. „În primul rând, aş pune rezultatul pe seama emoţiilor, în cazul unui examen de un astfel de calibru, care pot da lipsă de concentrare şi chiar blocaj. Putem vorbi, apoi, de lipsa pregătirii, căreia îi găsim mai greu justificare. Este vorba de o autoevaluare reală, care trebuie să fie o constantă în activitatea personală şi profesională a cadrelor didactice. Dacă ţii la imaginea ta şi a şcolii, în momentul în care nu eşti pregătit, te gândeşti bine înainte de a intra la un examen, pentru că o astfel de notă te poate urmări pe parcursul întregii cariere”, a subliniat Bogdan Neculau, responsabil de relaţiile cu presa în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi. Mulţi au părut să nu ţină însă cont de niciun sfat. Aşa cum nu ţin cont de felul în care se prezintă în faţa elevilor, în viaţa se zi cu zi.
În satele uitate de lume sunt preferaţi dascălii cu note foarte mici, dar cu studii de specialitate, în locul necalificaţilor
Vechime invers proporţională cu nota de la examen
Aşa se face că, la fizică, de exemplu, un candidat cu 16 ani vechime a luat 4.50, iar altul, cu zece ani vechime, 4.30. Nota 3.80 a luat un profesor de geografie, care a predat nouă ani, iar 2.30 – un cadru didactic de informatică, de 20 de ani în domeniu. 2.35 a luat şi un profesor de engleză, cu 12 ani vechime şi 1.70 – unul de istorie, „vechi” de 13 ani. „Este strigător la cer ceea ce se întâmplă. Oamenii aceştia nu s-au prostit acum. N-au ştiut prea bine niciodată! Totuşi, ei formează tineretul de mâine! Ce poate învăţa un elev de la un profesor de nota 2?”, se întreabă, pe bună dreptate, un cadru didactic de valoare al Iaşului, cu zeci de olimpici naţionali şi internaţionali ieşiţi din mâinile lui.
Este adevărat că, în ultimii ani, structura subiectelor s-a modificat. Nu se mai pune accent numai pe specialitate, ci şi pe partea de didactică şi pedagogie. Însă, acest fapt vine în detrimentul celor fără vechime, nu a celor care au deja suficientă şcoală... a vieţii. „Dacă un cadru didactic a lucrat cu elevi de nivel mediu, pentru care şcoala nu reprezintă neapărat o prioritate, atunci eventualul progres obţinut capătă alte conotaţii. Dacă la aceasta se mai adaugă şi neparticiparea la cursuri de formare continuă, rezultatul este previzibil. Pledăm pentru performanţă în învăţământ, de aceea, personal, consider că note mici şi foarte mici, obţinute la un astfel de examen nu echivalează cu prezenţa la catedră”, a atenţionat Bogdan Neculau, inspector. Însă, de la teorie până la practică, ne mândrim cu profesori de limba română care au luat nota 2.90, cu 30 de ani vechime, dar şi 1.75 şi 1.70 – cu 11, respectiv 20 de ani vechime. La fel, lista educatorilor şi a învăţătorilor abundă cu astfel de performanţe negative. În ciuda rezultatelor, unii dintre ei vor continua să fie la catedră. În sate uitate de lume, în care nimeni nu acceptă post, în locul unui necalificat se va prefera un calificat prost pregătit. (Anda Pintilie)
Note de învăţători/ani vechime: 2.15 (20 ani), 2.25 (16 ani), 3.25 (12 ani), 4.25 (20 ani), 4.65 (12 ani), 4.70 (18 ani)
Note de educatori/ani vechime: 1.15 (18 ani), 2.25 (20 ani), 2.3 (19 ani), 2.4 (24 ani), 3.35 (13 ani), 3.95 (14 ani), 4.20 (15 ani)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau