„Aderarea Republicii Moldova la UE este imposibilă”
Dimensiune font:
* declaraţia aparţine expertului american în securitate naţională, Matthew Rojansky, care a participat ieri la o dezbatere organizată de Biblioteca „Gh. Asachi” din Iaşi
Relaţiile tensionate din Statele Unite şi Rusia şi aderarea Republicii Moldova şi Ucrainei la Uniunea Europeană au constituit capul de afiş al unei dezbateri organizate ieri, la Iaşi, de departamentul „American Corner”, din cadrul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi”. Evenimentul l-a avut ca invitat special pe Matthew Rojansky, expert în securitate naţională a Statelor Unite şi a Rusiei, precum şi în politici privitoare la armele nucleare.
„Unirea Moldovei cu România este ceva de speriat”
Cu acest prilej, expertul american a subliniat că aderarea Republicii Moldova şi Ucrainei la UE este aproape imposibilă. Chiar dacă sunt două ţări independente, d-sa a motivat că există presiuni culturale şi economice puternice din partea Rusiei. „Şi acceptarea României a durat mult timp. Aderarea la NATO s-a făcut mai repede decât cea la Uniunea Europeană. Unirea Moldovei cu România este şi ea periculoasă şi de speriat. Două milioane de oameni în plus cu drept de vot, care nu au trăit şi nu sunt obişnuiţi cu România, ar schimba toată politica ţării. Acesta ar fi doar un aspect la care ar trebui să vă gândiţi”, a declarat Rojansky. În plus, el a explicat şi de ce Rusia refuză să adere la UE, chiar dacă vrea să fie considerată o ţară europeană. „Comunitatea Statelor Independente a împrumutat din structura Uniunii Europene pentru că, probabil, nu au experţi care să se ocupe de formarea unei structuri proprii, dar şi pentru că Rusia este de acord cu ce propune UE. Ea vrea să fie europeană, dar vrea să fie tratată ca un mare şef, ca o mare putere. Dar, având în vedere că Uniunea Europeană este cea mai mare putere economică din lume, aceasta se poate descurca şi fără Rusia”, a motivat Matthew Rojansky. El a amintit şi de intenţia americanilor de a construi un scut antirachetă în România, demers care a fost criticat de ruşi, care au pus la îndoială necesitatea lui. „Preşedintele Statelor Unite a spus că nu va permite Iranului să aibă arme nucleare. Atunci, Rusia se întreabă de ce este nevoie de un scut antirachetă în România. Acesta este primul argument împotriva acestui proiect. Dar, SUA nu au renunţat la ideea de a face un scut antirachetă”, a explicat Rojansky. (Adelina Raveica)
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
camelian propinatiu
May 25, 2013
ce nu vor imperialistii rusi sa vada e ca basarabia se uneste zi de zi prin ro cu raiul din ue. si se va uni si transnistria, ca doar tineretul rus nu e mai fraier! unirea politica e doar o formalitate si poate nici n-ar fi mare brânza de progres sa numeasca bucurestenii niste prefecti smecheri acolo. amuzanta este insa noutatea asta cu expertii americani conferentiari pentru rusia! ! scriitori, nescriitori, stiam cu totii ca america a cam saracit fata de progresele asiei, dar nu ca asa jalnic de mult!
dan
May 23, 2013
un cretin, mare expert..unde-i motivarea, unde-s calculele....la dat din gură toți sunt buni....a fost invitat la iași....haha...mai face și omul un ban pe naivitatea proștilor.
Adauga comentariul tau