Brutarii ţin ridicat preţul la pâine
Dimensiune font:
* chiar dacă producţia de grâu s-a dublat faţă de 2012, pâinea nu se ieftineşte * în timp ce cumpărătorii se plâng că dumicatu-i scump, întreprinzătorii spun că aşa le-au ieşit calculele şi că nu pot face reduceri
Dumnezeu a dat, producătorii au luat. Aşa s-ar putea spune despre producţia de grâu din acest an. Chiar dacă hambarele dau pe dinafară, preţul pâinii a rămas la fel de mare ca în anii anteriori.
Câştig dublu
Fermierii se aşteaptă ca la finalul campaniei de recoltare producţiile obţinute să fie duble faţă de anul trecut. „Secerişul este finalizat în proporţie de 82%. S-au obţinut producţii de 3.800 kg/ha, faţă de producţia 2.100 kg/ha anul trecut, şi aşteptăm. Cred că atunci când vom trage linie, la final, vom vorbi de producţii duble faţă de anul trecut, când seceta a făcut ravagii”, a spus Ionuţ Bunea, şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Vaslui.
Nici vorbă de ieftiniri
Cu toate acestea, brutarii nici nu se gândesc să mai reducă din preţ. Ei pun totul pe pierderi, pe utilităţile care se tot scumpesc. Vasluienii mai speră că se va întâmpla şi o astfel de minune dacă tot s-au umplut hambarele cu grâu. „Poate acum, că s-a făcut atâta grâu, vor ieftini pâinea. Anul trecut au scumpit-o pe motiv că seceta a tăiat din grâne. Acum cine-i mai înţelege şi pe oameni ăştia?”, a spus Radu Sava, un vasluian a cărui părere o împărtăşesc mulţi.
În ciuda producţiilor, nicio fabrica de panificaţie nu şi-a anunţat intenţia de a micşora preţul produselor comercializate. Dimpotrivă, ar putea creşte din cauza liberalizării preţului la gaz şi majorării tarifelor la energie electrică.
Simona Pop
La Vaslui, cel mai ieftin produs de panificaţie este covrigul – 0,8 lei, urmat de franzela de 300 de grame, care costă 1,5 lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
yoyo
Jul 31, 2013
vrajeala. pretul actual al painii este sub cel de productie. brutariile merg pe pierdere cu painea si isi scot profitul doar din specialitati.
Adauga comentariul tau