Depozit de lemne, în mijlocul drumului
Dimensiune font:
* cu acordul Primăriei, un sătean şi-a ridicat o magazie drept în mijlocul unei căi de acces * situaţia a stârnit mare tărăboi între vecini * deşi proprietarul are autorizaţie, viceprimarul i-a cerut să dărâme construcţia
Scandalul s-a iscat în luna aprilie, când un localnic a început să construiască o vilă pe o parcelă de teren cumpărat-o la o licitaţie organizată în anul 2009 de Primăria Dărmăneşti. Proprietarul a construit inclusiv pe drumul care fusese (în perioada 1976-2013) cale de acces spre celelalte gospodării din zonă. Cum a fost posibil lucrul acesta?
S-a pierdut un drum
În documentele oficiale, calea de acces nu există. „Era un teren din domeniul privat al localităţii. Licitaţia de atribuire a avut loc în 2009”, a explicat viceprimarul George Voroniuc. Ca să le permită vecinilor accesul în propriile curţi, Primăria le-a proiectat o altă cale, cu mult mai îngustă decât vechiul drum. Localnicii se tem că în caz de incendiu, maşinile pompierilor nu vor putea să ajungă la gospodăriile lor, ca să stingă flăcările. „Oameni buni, eu am casă veche de 100 de ani. Dacă, Doamne-fereşte, se întâmplă să ia foc, cum ajung la mine maşinile pompierilor? Pe care drum întorc? Este îngust, nu încap. Trebuia să aibă şase metri. Nu are nici cinci”, a spus Constantin Maţepiuc.
Inundaţii în 2010, acelaşi pericol şi în 2013
Mai mult decât atât, noul drum este prea îngust pentru amenajarea unor şanţuri de scurgere a apei. Aspectul provoacă spaimă în rândul localnicilor din zonă care spun că în 2010 apa le-a intrat în case. „Am avut apă în casă până la genunchi. Primăria Dărmăneşti trebuie să sape şanţuri şi noi să le întreţinem. Ei nu au loc să sape, că dacă sapă, dispare drumul. Apoi, dacă eu vreau să sap şi să betonez şanţurile, pe mine nu mă autorizează, pentru că nu au în baza a ce să facă asta. Nici noul drum nu figurează în hârtiile oficiale”, a completat Maţepiuc.
Drumul care nu duce nicăieri
Ca şi cum nu ar fi suficient, noua cale de acces spre locuinţele oamenilor nu duce nicăieri pentru că unul dintre vecini a construit în mijlocul drumului un depozit de lemne. Conducerea Primăriei recunoaşte că proprietarul anexei are autorizaţie şi că mai întâi a fost proiectat depozitul şi apoi drumul. Chiar şi aşa, viceprimarul comunei Dărmăneşti susţine că i-a cerut proprietarului să dărâme construcţia. „Magazia este din 2007. Are autorizaţie, dar noi le-am dat termen până astăzi (miercuri – n.r.), la ora 19.00, ca să o dărâme. Dacă nu o dărâmă, intervenim noi, închiriem utilaje şi rezolvăm problema”, a spus Gheorghe Voroniuc. Cel mai probabil, proprietarul nu va pune buldozerele pe depozit pentru că nu a construit nimic ilegal. (Oana Şlemco)
„Le facem şi şanţurile. Facem tot ce trebuie ca oamenii să fie mulţumiţi” - Gheorghe Voroniuc, viceprimarul din Dărmăneşti
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau