E ziua Bujorului, floarea națională a României!
Dimensiune font:
Jumătatea lunii mai e zi de sărbatoare pentru iubitorii de bujori. Florile viu colorate și foarte parfumate sunt vedete, de doi ani, pe 15 mai, când este sărbătorită ziua Bujorului, floarea națională a României.
Roz, albi, vișinii, ori chiar galbeni, cu un parfum intens, ușor trandafiriu, bujorii fură toate privirile și trezesc toate simțurile iubitorilor de plante.
Suntem în plin sezon de înflorire a acestora, așa că nu e de mirare că ziua de 15 mai este ziua în care îi sărbătorim, în România. Mai ales că, de doi ani, bujorul este florea națională a României. „Cred ca bujorul este cel mai iubit, acesta și motivul pentru care, în sfârșit, în luna octombrie din anul 2022 bujorul a devenit oficial planta simbol
național. Sunt cinci specii care se găsesc și cresc spontan în România, în Banat, Dobrogea, Muntenia și Moldova, specii care preferă zonele deschise și impresionează cu florile deosebite, culori, dimensiune, dar și mirosul incredibil. Sunt și mai multe soiuri horticole cultivate intensiv în special în scop ornamental, dar sunt și specii cu specific medical. Cred că e una din speciile de plante care impresionează cel mai mult prin flori”, spune Cristiana Petrea, biolog la Grădina Botanică din Iași.
Bujorii, florile preferate ale ieșencelor
Fie că le cumpără, le culeg din grădinile bunicilor sau le primesc cadou, femeile adoră aceste flori. „Sunt frumoși și miros foarte frumos. Sunt mai frumoși și mai colorați decât alte flori. Eu i-am primit cadou, dar mai și cumpăr. Al trebui să îi avem tot anul. Eu cred că i se potrivește României”, explică o tânără cu un buchet de bujori în brațe.
„Am luat pentru fetele din casă, soția și fiica. Ele sunt iubitoare de bujori, le fac cei roșii, dar sunt frumoși și roz, miros frumos. Am auzit ca e ziua națională a bujorilor. Se potrivește bujorul. E un brand pentru noi. Am crescut cu ei, la bunici erau, nu știam noi atunci ce e cu ei, apoi am auzit ce au cu bujorii. La jumătatea lunii florilor și începutul verii se potrivește ziua”, spune un bărbat care cumpără bujori pentru femeile dragi din viața lui.
Comercianții confirmă: se vând… ca pâinea caldă
În Piața Alexandru, o femeie vinde bujori deja de cinci decenii. Cei albi sunt cei mai căutați, spune ea. „Încă se caută bujorii. Am albi și roz. Ăia albi se caută mai mult. Vând de la 20 de ani bujori în piață. De 50 de ani. Le aduc de acasă, din grădină. Le dau cu 3-4 lei firul. Punem toamna rădăcini și primăvară ei ies. Sunt frumoși și ne plac”, explică florăreasa.
Ideea unei flori naționale s-a conturat încă din timpul domniei Regelui Carol I, fiind făcute mai multe propuneri de-a lungul timpului: măceșul, floarea de colț, bujorul românesc.
Demersul de a desemna bujorul ca floare națională a început în 2013 și s-a concretizat abia 10 ani mai târziu. Ziua națională a bujorului a fost sărbătorită prima dată pe 15 mai, anul trecut. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau