Funcţionarii de la Primăria Vatra Dornei trebuie să plătească o amendă de 80.000 de lei
Dimensiune font:
* ei au de achitat o amendă aplicată anul trecut de ANRMAP * sancţiunea a fost dată Primăriei pentru că a atribuit lucrări de patru milioane de euro unei firme de buzunar înfiinţată cu câteva zile înainte de licitaţie * este vorba despre lucrări de proiectare, modernizare, reparare şi întreţinere a drumurilor şi străzilor
Cinci funcţionari din Primăria Vatra Dornei vor avea de plătit 80.000 de lei. Decizia a fost luată de actualul primar, Ilie Boncheş, după ce Curtea de Conturi i-a cerut să stabilească persoanele care se fac răspunzătoare pentru amenda aplicată anul trecut de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Sancţiunea a fost aplicată Primăriei din Vatra Dornei pentru că a atribuit lucrări de patru milioane de euro, inclusiv TVA, pentru proiectarea, modernizarea, repararea şi întreţinerea drumurilor şi străzilor fără respectarea tuturor cerinţelor legale. Este vorba de acea licitaţie cu cântec din 10 februarie 2011 şi care a fost câştigată de SC Asfalt Super SRL Prahova, o firmă de buzunar controlată de omul de afaceri Gheorghe Şulţ şi care fusese înfiinţată cu doar câteva zile înainte de licitaţie. Persoanele care sunt bune de plată au făcut parte din comisia de licitaţie din 2011. Vor avea de plătit suma de 80.000 de lei preşedinta comisiei de licitaţie, Cristina Lostun, care lucrează la compartimentul de urbanism, directorul economic în Primăria Vatra Dornei la acea vreme, Saveta Ciocan, actual director CEC, Mirela Simionescu, de la compartimentul achiziţii publice, Marcel Nacu, de la compartimentul urbanism şi juristul Primăriei Vatra Dornei,Petronela Vlasa.
Neregulile descoperite de ANRMAP
Reprezentanţii de la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) au concluzionat că atribuirea unor lucrări de patru milioane de euro, inclusiv TVA, pentru proiectarea, modernizarea, repararea şi întreţinerea drumurilor şi străzilor s-a făcut fără respectarea tuturor cerinţelor legale. „Întrucât ofertantul SC Asfalt Super SRL nu a îndeplinit criteriile de calificare referitoare la standardele de asigurare a calităţii şi standardelor de protecţie a mediului (ISO 9001/2001, ISO 14001), oferta depusă de acesta era inacceptabilă”, se arată în raportul de control întocmit de reprezentanţii ANRMAP.
Ca urmare a acestei încălcări, declararea drept câştigătoare a firmei SC Asfalt Super SRL s-a făcut în mod incorect. Pentru această încălcare a legii, „autoritatea contractantă a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 80.000 de lei”.
Reprezentanţii ANRMAP au mai descoperit şi o altă neregulă. Mai exact, Primăria Vatra Dornei a publicat anunţul de atribuire după expirarea termenului de 48 de ore de la finalizarea procedurii, aspect pentru care s-a considerat că suficient este un avertisment. Mai trebuie spus că licitaţia a fost organizată cu încălcarea prevederilor Legii 215/2001 a Administraţiei Publice Locale. La secţiunea lucrări publice, această lege prevede următorul aspect: „Lucrările de construcţie şi reparaţii de interes public finanţate din bugetele comunelor, oraşelor sau judeţelor, se execută doar pe baza unor documentaţii tehnico-economice, avizate sau aprobate de Consiliul Local”. Ori, în acest caz nu s-a întâmplat acest lucru.
Un alt act normativ încălcat este Legea 273/2006 a Finanţelor Publice, referitor la aprobarea proiectelor de investiţii locale. Conform acestui act normativ, pot fi cuprinse în programul de investiţii publice numai obiectivele pentru care sunt asigurate integral surse de finanţare. Ori, în şedinţa de Consiliu Local din 24 februarie 2011, când s-a votat bugetul pe anul respectiv, nu s-a făcut referire la sumele necesare pentru lucrările de reparaţii stradale. Mai mult, licitaţia se desfăşurase deja de două săptămâni, pe 10 februarie 2011.
Andrei Călătoru
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau