Marile licitaţii se câştigă de pe locul doi
Dimensiune font:
* una dintre cele mai importante licitaţii organizate de CJ Iaşi în cadrul proiectului de management al deşeurilor a fost din nou blocată * CJ a atribuit contractul unei asocieri de firme clasate pe locul doi * CNSC a suspendat procedura
O firmă clasată pe locul doi a câştigat o importantă licitaţie la Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi. Un contract de peste 10 milioane euro a fost atribuit asocierii formate din companiile Geiger Transilvania - Conest, deşi aceasta a avut o ofertă cu aproape un milion euro mai mare decât prima clasată. Atribuirea s-a făcut încă de la sfârşitul lunii mai, dar CJ a ţinut „la secret” rezultatul procedurii de selecţie. Este vorba de o licitaţie privind lucrări de închidere a gropii de gunoi de la Tomeşti şi de extindere a depozitului ecologic de la Ţuţora.
10 milioane euro este valoarea contractului scos la licitaţie de Consiliul Judeţean
CNSC a suspendat atribuirea contractului
La selecţie au fost înaintate patru oferte, de către asocierile de firme Iasicon - Euriteh (33 milioane lei), urmată de Geiger Transilvania - Conest (37 milioane lei), Cyes Infrastructuras Valencia - Engineering Piatra Neamţ (39,2 milioane lei) şi Hidroconstructia - Iridex Voluntari - Argif Proiect Piteşti (43,8 milioane lei). Valoarea estimată de CJ pentru acest contract s-a ridicat la peste 46 milioane lei. Potrivit raportului de procedură comunicat participanţilor la data de 27 mai, oferta Iasicon a fost respinsă pe motiv că nu ar fi îndeplinit una din cerinţele de calificare.
„Comisia de evaluare a constatat că ofertantul nu a făcut dovada executării în ultimii cinci ani a unui contract similar care să aibă ca obiect atât proiectarea cât şi execuţia unui depozit conform de deşeuri, cu o capacitate de minim 382.000 mc, şi, în consecinţă, respinge oferta depusă de Asocierea SC Iasicon SA Iaşi - SC Euriteh SRL Oradea ca inacceptabilă”, se arată în comunicarea CJ către Iasicon, fragmentul fiind citat de către compania ieşeană într-o contestaţie depusă la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). Forul central a decis suspendarea procedurii de atribuire a licitaţiei până la soluţionarea pe fond a sesizării. Iasicon cere reevaluarea ofertei şi anularea atribuirii contractului către Conest.
Licitaţia a fost lansată încă din februarie 2013 şi a fost contestată în mai multe rânduri, iar CJ a avut câştig de cauză la forurile de resort şi a acuzat unele interese pecuniare din partea contestatarilor
Iasicon: „CJ a interpretat abuziv şi tendenţios documentele”
În contestaţie, Iasicon susţine că a făcut dovada execuţiei a două contracte similare. „Pentru a îndeplini criteriile de calificare privind capacitatea tehnică, asocierea a beneficiat de susţinerea unui terţ, şi anume, societatea de construcţii Geohidroterv KFT (firmă din Ungaria, n.r.), care a semnat în acest sens un angajament ferm de susţinere în formă autentică”, afirmă Titel Sinescu, directorul Iasicon, în actul citat. Potrivit acestuia, firma maghiară a prezentat două contracte similare executate anterior, însă comisia de la CJ a avut obiecţiuni la unul dintre acestea şi a concluzionat că respectivul contract nu a avut ca obiect şi proiectarea de lucrări, decizie catalogată de Iasicon drept „abuzivă”.
„(...)Autoritatea contractantă s-a limitat la interpretarea tendenţioasă a documentului prezentat şi a respins în mod nelegal oferta noastră că inacceptabilă”, se precizează în contestaţie. Între CJ şi Iasicon a existat o corespondenţă pentru clarificări privind detalii ale contractelor executate de firma maghiară, lămuriri în urma cărora comisia instituţiei judeţene a decis respingerea ofertei. (Alex Andrei)
O altă licitaţie la care câştig de cauză a avut firma plasată pe locul doi din punct de vedere al ofertei financiare a fost cea pentru construcţia pistei de 2.400 m de la Aeroport
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau