Muzeu vivant inaugurat la Mănăstirea Agapia
Dimensiune font:
* duminică la Mănăstirea Agapia a fost inaugurat primul muzeu vivant din România* este vorba despre o casă monahală cu o vechime de 300 de ani, în care a fost amenajat un muzeu etnografic cu obiecte autentice şi totodată funcţionale * ineditul constă în faptul că respectivul spaţiu este locuit de măicuţe şi în acelaşi timp va putea fi vizitat de toţi cei dornici să vadă cum trăiau monahii în urmă cu două secole
Muzeul este rezultatul unui parteneriat realizat între Mănăstirea Agapia şi Complexul Muzeal Moldova. Spaţiul a fost inaugurat şi sfinţit duminică în prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Teofan şi a câteva sute de credincioşi care au dorit să asiste la slujbă şi să viziteze muzeul. „Nu este un muzeu oarecare pentru că este aşezat într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, pentru că atunci când intri în această mică incintă simţi atâta energie, atâta linişte şi pace încât crezi că eşti cu adevărat într-un colţ de Rai” a spus Lăcrămioara Stratulat, director Muzeul Naţional Moldova.
Brutărie, atelier de olărit şi de ţesut
În afară de casa monahală, muzeul cuprinde o brutărie, un atelier de olărit şi unul de ţesut. Şi aici accesul vizitatorilor este permis, inclusiv în timp ce măicuţele lucrează. „Aici putem vorbi despre un adevărat complex muzeal. Este o casă care a fost întemeiată în urmă cu peste 300 de ani, chiar dacă parterul arată ca de secol XX. Sub acest parter se află zidurile casei, care sunt contemporane cu mănăstirea. Până în 1803 aici au locuit călugări monahi”, a explicat Eva Giosan, muzeograf.
În timp ce IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a spus că: „Este foarte bine când se reuşeşte să se restaureze o mică biserică, sau să se sfinţească o fântână ca aceasta. Se creează astfel spaţii de libertate într-o lume devenită aproape în totalitate sclavă. Pentru că nu trebuie să dispară ultimele licăriri de normalitate care creează elemente de speranţă . Chiar neimportante la prima vedere, în esenţa lor acestea sunt coloane de rezistenţă într-o lume în derută”.
Muzeul inaugurat duminică nu este singura atracţie pentru pasionaţii de istorie, artă şi tradiţie. În mănăstire se găseşte o impresionantă colecţie muzeală de artă medievală şi religioasă, o bibliotecă în care se păstrează cărţi şi manuscrise foarte vechi, iar în apropierea bisericii, printre chiliile măicuţelor se află şi Casa Memorială „Alexandru Vlahuţă”.
Alina Ferenţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau