Nouă candidaturi pentru funcția de primar al Iașului au fost admise de biroul electoral

primaria iasi

Dimensiune font:

| 02-05-2024 11:25

 Nouă candidaturi pentru funcția de primar al Iașului au fost admise de biroul electoral. Dosarele altor trei candidați au fost respinse din cauza problemelor legate de listele de semnături de susținere. La Consiliul Local (CL) candidează reprezentanți din partea a 11 partide.

 
 

Cei cărora le-a fost respinsă candidatura se pot adresa instanței, dar judecata se face pe dosarul existent la biroul electoral, fără posibilitatea de a fi aduse completări. Ultima candidatura la alegerile pentru Primărie a fost depusă cu doar o oră înainte de expirarea termenului.

 

Cine sunt cei nouă candidați admiși și cine sunt respinșii

Prima candidatura admisă a Biroului Electoral Municipal (BEM) a fost cea depusă de Mihail Pintilei. Fost consilier local din partea PSD, Pintilei candidează cu sprijinul PUSL, partidul lui Dan Voiculescu. Ceilalți opt candidați admiși, în ordinea în care au fost emise hotărârile BEM, sunt: Bogdan Balanișcu (PSD), Mihai Chirica (PNL), Viorel Blăjuț (Partidul Societății Ieșene – PSI), Marius Bodea (Alianța Dreapta Unită – ADU), Cosette Chichirău (România ECO), Ioan Sebastian Buduroi (LEU – Lege Educație Unitate), Tudor Ciuhodaru (AUR) și Cătălin Abălașei (Pro România).

Cele trei candidaturi respinse au fost: Andrei Ciuhodaru (REPER) Dragomir Tomașeschi (Partidul SOS)   și Ovidiu Moldovanu (independent). Toți au avut probleme cu listele de semnături în susținerea candidaturii: biroul electoral a invalidat mai multe liste, iar cei trei candidați nu au mai îndeplinit pragul minim pentru acceptarea candidaturii (3.237 de semnături).

 
 

 

Potrivit biroului electoral, pe numeroase liste nu a fost trecută localitatea de domiciliu a semnatarului, astfel că BEM nu a putut verifica dacă este respectată o condiție legală: un susținător trebuie să aibă domiciliul sau reședința în localitatea în care candidează candidatul susținut. O altă problemă a fost că pe liste apăreau susținători cu domiciliul în altă localitate, fiind vorba în special de sate din imediata apropiere a orașului.

„Întrucât, după înlăturarea listelor considerate nevalide, numărul de susținători reținut ca fiind conform dispozițiilor legale este de 2.690, sub limita minimă de 3.237, propunerea nu mai întrunește condițiile legii”, se arată în decizia BEM în privința candidatului REPER Andrei Ciuhodaru.

În cazul lui Tomașeschi (SOS), BEM a validat 2.960 de semnături. Candidații pentru Consiliul Local ai REPER și SOS au fost respinși din aceleași considerente. Candidatura lui Moldovanu a fost invalidată tot din cauza listelor de susținere, fără ca BEM să mai precizeze în decizie numărul de semnături cu probleme.

Noul primar își va prelua atribuțiile în toamnă

Chiar dacă alegerile locale se desfășoară pe 9 iunie, noul primar își va prelua atribuțiile după 27 septembrie, când expiră mandatul actual. Mihai Chirica se află la al doilea mandat în fruntea Iașului, în condițiile în care a ocupat și interimar această funcție pentru un an, respectiv în perioada mai 2015 – iunie 2016. Chirica lucrează în administrație din anul 2001, a fost director tehnic până în 2012, iar, trei ani, a îndeplinit funcția de viceprimar. În 2016, a câștigat Primăria cu 46.000 de voturi din partea PSD, iar, în 2020, și-a reconfirmat mandatul cu 36.000 de voturi, fiind susținut de PNL.

Principalul contracandidat al lui Chirica este, conform sondajelor făcute de partide, Marius Bodea (ADU). În 2016, Bodea era membru PNL și a pierdut alegerile pentru funcția de primar în fața lui Chirica, iar, în 2020, a candidat, fără succes, la șefia Consiliului Județean din partea USR. Bodea a fost șef la Protecția Consumatorului, prefect și director al Aeroportului Iași. Din 2016 este parlamentar: fostul mandat a fost de deputat, iar actualul este de senator.

Bogdan Balanișcu este secretar de stat la Ministerul Mediului și, de doi ani, ocupă funcția de președinte al organizației municipale a PSD Iași. Anterior, Balanișcu a fost consilier al ministrului Transporturilor și, respectiv, consilier local. În 2016, a colaborat îndeaproape cu Chirica: Balanișcu i-a fost șef de campanie, dar, în același an, post-alegeri, relația dintre cei doi s-a răcit.

Cosette Chichirău a candidat în 2020, din partea USR, la funcția de primar și a fost învinsă de Chirica, în ciuda valului de popularitate pentru USR de la acea vreme. Chichirău este deputat din anul 2016. La finalul anului trecut, ea a demisionat din USR, în condițiile în care filiala a decis să-l susțină pe Bodea pentru candidatura la Primărie. Inițial, ea a anunțat că va candida din partea unui partid numit CURAJ, dar nu au fost finalizate demersurile de înregistrare, astfel că candidatura ei este din partea partidului intitulat România – Echitate, Comunitate, Onestitate.

În ceea ce privește ceilalți candidați, Blăjuț (PSI) este fost deputat și cunoscut pentru afacerile private (sănătate și prevenirea și stingerea incendiilor), iar Tudor Ciuhodaru (AUR) este europarlamentar. Acesta din urmă a schimbat, în ultimii 10 ani, numeroase partide, iar, până de curând, era în PSD. Cătălin Abălașei (Pro România) este fost fotbalist la Politehnica Iași și actual lector universitar, Buduroi (LEU) este politolog, iar Pintilei (PUSL) a fost consilier local în mandatul trecut din partea PSD.

Aproape 300 de candidați la Consiliul Local

Pentru viitorul deliberativ local, BEM a validat candidaturile depuse de 11 organizații politice. Liste complete (27 candidați și 7 supleanți) au depus cinci partide: PNL, PSD, AUR, PSI și Pro România. Alianța Dreapta Unită care, la CL, înseamnă USR-PMP, a înaintat un dosar cu 31 de candidați, în timp ce România ECO a venit cu 24 de propuneri. Au mai depus liste următoarele partide: PUSL (23 de candidați), Partidul Verde (10), Forța Dreptei (8) și LEU (7) – un număr mai mic de candidați față de limita maximă nu este un motiv pentru excluderea unei candidaturi.

După eventuale contestații în instanță, candidaturile definitive vor fi publicate pe 8 mai, cu o zi înainte de începerea campaniei electorale.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei