Romanul, capitală regională strategică

default

Dimensiune font:

| 01-07-2013 10:04

* şeful CJ Neamţ spune că ar fi necesare în jur de 5 miliarde euro pentru refacerea infrastructurii rutiere la nivelul fiecărei localităţi rurale din Moldova * primarul din Piatra Neamţ vrea comasarea comunelor şi desfiinţarea judeţelor

Liderii administraţiei publice nemţene şi-ar dori ca Romanul să fie capitală regională. Primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă afirmă că o astfel de decizie ar fi benefică din punct de vedere strategic şi geografic. "Dacă s-ar vrea o adevărată capitală a unei regiuni din punct de vedere al poziţionării geografice, al accesului cel mai liber, o astfel de capitală ar fi Roman, oraş care a avut în istorie rolul lui. Din alte puncte de vedere, nu poţi să neglijezi Iaşul", a spus Tărâţă. Declaraţiile acestuia sunt susţinute şi de fostul său aliat politic, Gheorghe Ştefan. "Dacă vorbim din punct de vedere strategic şi geografic, Romanul ar fi în centrul acestei regiuni şi la distanţe aproape egale de fiecare capitală de judeţ. Dar, capitala Moldovei este la Iaşi", a precizat Ştefan.


Autostrada Iaşi - Tg Mureş, proiect strategic pentru regiune
Cei doi şefi administrativi împărtăşesc aceeaşi opinie şi în privinţa proiectelor prioritare pentru regiune. "Primul proiect ar trebui să fie autostradă Iaşi - Tg Mureş, dar de ce nu şi Bacău - Iaşi?", a menţionat Tărâţă. La rândul lui, Ştefan a explicat că o astfel de legătură rutieră se justifică în condiţiile în care Iaşul este, în opinia acestuia, cel de-al doilea oraş al ţării. Potrivit lui Tărâţă, alte proiecte prioritare trebuie să fie reabilitarea infrastructurii rutiere, alimentarea cu apă şi înfiinţarea de sisteme de canalizare, investiţii în sectorul sanitar şi social. La această listă, primarul din Piatra Neamţ completează cu electrificarea tuturor localităţilor. "Cea mai mare problemă este crearea de locuri de muncă. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, sunt necesare, în medie, 10-12 milioane euro pe fiecare localitate", a spus şeful CJ Neamţ.

Foto: Culiţă Tărâţă


Cum ar trebui ales şeful regiunii
În contextul asigurării conducerii regiunii, cei doi susţin fiecare un alt tip de sistem electoral. În timp ce Tărâţă doreşte desemnarea preşedintelui de regiune prin vot indirect, Ştefan susţine votul uninominal. "Pentru mine e clar, şeful de regiune trebuie ales direct de către popor, la fel ca preşedintele ţării", a declarat Ştefan. În privinţa rolului pe care îl vor avea consiliile judeţene după regionalizare, Tărâţă a afirmat că nu contează neapărat ce atribuţii vor exista, ci mai mult ca acestea să fie funcţionale. "Eu nu ţin ca un consiliu să aibă mai multe sau mai puţine competenţe, important ca ceea ce se doreşte să se facă să fie mai fiabil, mai aproape de cetăţean şi mai aducător de beneficii", a explicat şeful CJ Neamţ.

Tărâţă exclude aprobarea rapidă a regionalizării
Şeful CJ Neamţ susţine că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul regionalizării nu este oportună. "Dacă se va proceda prin hotărâre de Guvern sau prin angajarea răspunderii, nu este o soluţie. Oricât ne-am grăbi, această procedură trebuie bine analizată", a spus Tărâţă. Potrivit acestuia, regionalizarea nu trebuie făcută din punct de vedere al interesului de grup sau de partid. "Trebuie ţinut cont de toţi factorii implicaţi, de specificul fiecărei regiuni, de specificul fiecărui judeţ", a completat liderul nemţean. Tărâţă a mai precizat că reorganizarea administrativ-teritorială trebuie să aibă în vedere măsuri şi investiţii până la "ultimul cătun" din România. "Vă dau un exemplu. Una dintre cele mai mari probleme este crearea de locuri de muncă. Noi mai putem beneficia 10-15 ani de forţa de muncă pregătită înainte de '89. În funcţie de asta, se va şti specificul zonei vis-a-vis de pregătire", a explicat şeful CJ Neamţ. Acesta a adăugat că trebuie făcută o analiză şi a produselor tradiţionale care pot fi competitive pe piaţa externă.

Foto: Gheorghe Ştefan

„Pinalty” vrea comasarea comunelor şi desfiinţarea judeţelor
Primarul din Piatra Neamţ a susţinut că regionalizarea trebuie să ducă la asocierea comunelor cu un număr mic de locuitori pentru a crea unităţi administrative mai puternice, idee vehiculată şi de către ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea. Acesta din urmă aprecia că, de exemplu, cinci comune ar putea forma o singura entitate administrativă cu un singur primar şi patru viceprimari. "Comasarea de localităţi ar trebui făcută tot acum, dar nu cred că vor avea curaj din punct de vedere politic. Eu aş lăsa comune cu cel puţin 5.000 locuitori. Acum, sunt multe comune fărămiţate, chiar şi de 1.000 locuitori, iar unele nu reuşesc nici să acopere salariile la primărie", a explicat primarul din Piatra Neamţ. Potrivit acestuia, o altă măsură drastică care ar trebui luată în calcul constă în desfiinţarea judeţelor, o idee lansată de partidul din care Ştefan face parte (PDL) încă de acum trei ani. "Consiliile judeţene ar trebui să dispară, să rămână un simplu oficiu, un intermediar de predare-primire, iar, la alegerile următoare, nici să nu mai existe", a mai spus Ştefan.

Ce instituţii regionale ar trebui să fie în Neamţ
În ciuda faptului că nu susţine o repartizare la nivelul tuturor judeţelor a instituţiilor regionale, Culiţă Tărâţă vrea ca în Piatra Neamţ să rămână sediul Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE). "Nu începi acum să muţi 200 de oameni în altă parte", a justificat şeful CJ Neamţ. De cealaltă parte, primarul Gheorghe Ştefan a precizat că unele direcţii ar putea avea sediul în Roman. "Mă gândesc la Garda Financiară, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, dar mai sunt şi altele", a declarat Ştefan. Despre specificul local, Tărâţă a precizat faptul că Neamţul are tradiţie în industria metalurgică, în cea de maşini-unelte sau petrochimie. "Mă îndoiesc că ar fi o treabă benefică pentru o anumită regiune ca instituţiile să fie împărţite. O regionalizare trebuie să ţină cont de existenţa unui loc central care să duduie, să plece precum razele de soare de acolo", a conchis Tărâţă.

SCURT INTERVIU
- Faceţi trei propuneri pentru procesul de regionalizare pe care ar trebui să le aibă în vedere Ministerul Dezvoltării în elaborarea iniţiativei legislative
Gheorghe Ştefan: Cred că ar trebui să fie clară problema sarcinilor regiunilor din punct de vedere juridic. În al doilea rând, ar trebui făcută o descentralizare cât se poate de mare, în sensul ca primăriile să aibă o autonomie locală cât mai mare şi, trei, patrimoniul existent la judeţe să treacă pe plan local la primării.
Culiţă Tărâţă: Acum nu, mai târziu da.

- Care credeţi că va fi principalul avantaj pentru Suceava în contextul reorganizării administrativ-teritoriale?
Gheorghe Ştefan: Beneficiul pentru Piatra Neamţ este atragerea de fonduri europene.
Culiţă Tărâţă: Să spun drept? Dacă e accesul mai rapid la fonduri europene, beneficiul este mare şi pentru Piatra Neamţ şi pentru toate judeţele. Dacă preluarea conducerii unei regiuni se face într-un mod democratic, om care să nu fie măcinat de lupte politice, de mizerii dintre acestea şi să fie pusă problema economică în prim plan, sunt beneficii. Dar, eu nu am cerut niciodată perfecţiunea întruchipată. Nu ştiu în ce măsură la noi se poate realiza aşa ceva

- Ce calităţi ar trebui să aibă viitorul conducător al regiunii ? Faceţi un scurt „portret robot” al preşedintelui de regiune ideal.
Gheorghe Ştefan: Cred că ar trebui să fie un om cu experienţă în administraţia publică şi, în al doilea rând, să fie un bun organizator şi să aibă o gândire raţională şi să nu fie neapărat un politruc. Adică, să lase politica deoparte şi să gândească în favoarea celor care l-au ales.
Culiţă Tărâţă: Să fie om serios, să vină din economia reală. Ne trebuiesc oameni cu experienţă care au dovedit că au făcut şi fac ceva pentru urbea lor.

- Dacă ar fi să alegeţi pentru această funcţie între Gheorghe Nichita (PSD), Cristian Adomniţei (PNL), Romeo Stavarache (PNL) şi Gheorghe Flutur (PDL) pentru cine aţi opta?
Gheorghe Ştefan: Dacă ar fi după mine, cred că domnul Nichita ar fi cel mai potrivit.
Culiţă Tărâţă: E coadă mare, dar părerea mea este că primarul Iaşului ar face faţă cu brio.


„Cu referendum de două zile şi comune în care votează 114%, atunci poate fi aprobată şi noua Constituţie” - Gheorghe Ştefan, primarul Piatra Neamţ

„Cine afirmă că se vor reduce decalajale între judeţele unei regiuni ori nu-i conştient, ori vorbeşte în necunoştinţă de cauză. O asemenea afirmaţie o poţi face după ce ai fonduri să realizezi nişte investiţii” - Culiţă Tărâţă, şeful CJ Neamţ

„Toate proiectele se derulează prin ministere, dacă se face descentralizare trebuie şi autonomie locală. Dacă ar fi proiecte direct de la regiune cu externul, ar fi un proces mai puţin birocratic” - Gheorghe Ştefan, primar Piatra Neamţ

Şeful judeţului Neamţ consideră că Bucovina trebuie să facă parte din Moldova, Culiţă Tărâţă subliniind însă că, de-a lungul istoriei, „românii au rezistat ca un tot unitar constituiţi în judeţe”

„Toţi vorbesc de descentralizare, de autonomie, toţi sunt conştienţi că sunt necesare aceste lucruri, dar, când ajung să le facă, intervin interesele şi apoi se blochează iniţiativele” - Gheorghe Ştefan, primar Piatra Neamţ

„Mare lucru ca nişte etnii să nu ceară câte ceva şi nu trebuie uitat că au un lobby în afară care te face zob” - Culiţă Tărâţă, şef CJ Neamţ

PAGINĂ REALIZATĂ DE ALEX ANDREI
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

george

Jul 09, 2013

multi se lasa sedusi de centralitatea romanului in actuala geometrie para-administrativa a regiunii de ne. centrul geometric nu spune nimic! exista un baricentru mai subtil si mai util - baricentrul ponderat (un centru de greutate al unui teritoriu, calculat tinand cont de masa asezarilor (populatie, enumite sectoare economice, nr. de studenti, nr. de medici, capitalul social, stocul de birouri clasa a ... etc). pentru cele mai multe servicii centrul de greutate ponderat al regiunii de ne se afla in proximitatea tg. frumos. iasii este cel mai important in aceasta ecuatie. pe de alta parte, putem sa ne intrebam, ce e mai eficient sa punem pe drumuri pe toti cei ce au nevoie de aporobari de la resedinta regionala sau sa fixezi aceasta resedinta acolo unde ai cele mai multe persoane care au nevoie de aprobari.de asemenea nu e eficient sa inventam noi teritorii si sa construim noi centralitati. nu suntem in vesttul indepartat al ineputului de secol al xix-lea si nici pe marte sa recurgem la terraformare!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei