Şcoala va începe în clase murdare
Dimensiune font:
* multe instituţii de învăţământ din zona de nord-est aşteaptă noul an fără apă curentă, toalete sau chiar săli de clasă corespunzătoare * în zeci de şcoli s-a lucrat pe bucăţi fiindcă nu au fost bani pentru intervenţii de calitate * cele mai multe probleme sunt la sate * multe unităţi şcolare vor funcţiona fără autorizaţie
În şcolile din Moldova, pregătirea noului an de studii arată bine doar pe hârtie fiindcă în majoritatea unităţilor de învăţământ nu s-au făcut renovări, ci doar mici cârpeli şi igienizări cât şi cum s-a putut. În aceste condiţii, sute de şcoli nu vor avea autorizaţie sanitară de funcţionare nici în noul an de învăţământ. Cele mai multe probleme sunt în mediul rural, unde nu există apă curentă, nici grupuri sanitare corespunzătoare şi nici bani pentru reparaţii.
Şcoli neautorizate
Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ, în această perioadă se execută lucrări de reparaţii şi igienizări în multe şcoli. „Nu avem semnale de la directorii unităţilor de învăţământ că nu ar fi primit fonduri de la primării pentru igienizare. În schimb, mai avem probleme cu unele clădiri care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare”, a precizat Elena Laiu, inspector şcolar general adjunct al ISJ. Astfel de cazuri se întâlnesc, în principal la şcolile din mediul rural. „Din cele 405 clădiri ale şcolilor din judeţ 281 sunt autorizate, 124 de imobile nu au aviz sanitar de funcţionare, iar 29 sunt în curs de autorizare”, a precizat Nicoleta Bălţătescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Principalele probleme cu care se confruntă unităţile fără autorizaţie sunt lipsa apei curente, grupuri sanitare în curte sau săli de clasă care funcţionează în clădiri improprii.
Nevoie urgentă de bani
În municipiul Suceava, cele 7,8 milioane de lei alocate de Guvern pentru reparaţiile şi investiţiile la unităţile de învăţământ întârzie pentru că 60% din sumă este prinsă în bugetul aferent ultimului trimestru al anului. „Primăria a făcut deja cheltuieli pentru reparaţiile şcolilor, ca să nu mai spun că au crescut şi preţurile la utilităţi pe care le-am plătit din banii noştri, deşi o parte din fonduri trebuiau să vină de la Ministerul Educaţiei”, a declarat primarul Ion Lungu. Administraţia a făcut demersuri la Ministerul de Finanţe pentru a transfera din fila bugetară aferentă ultimului trimestru sumele cheltuite în această perioadă. „Este vorba despre 2,6 milioane de lei pe care deja i-am cheltuit. Nouă banii ne sunt necesari în această perioadă”, a declarat primarul.
Curăţenie, spre final
În municipiul Vaslui, autorităţile locale spun că sunt pe final cu igienizarea unităţilor de învăţământ. Au fost alocate suficiente sume pentru toate şcolile, iar unele unităţi au primit bani în plus pentru reparaţii capitale. Primarul Vasile Pavăl a precizat că pe 16 septembrie, toţi elevii din municipiu şi suburbii vor avea condiţii de studiu decente. Şi în mediul rural, spun edilii, au fost alocaţi banii necesari igienizării şcolilor, dar concluzia o vor trage inspectorii sanitari, când va veni vorba de acordarea avizelor.
În curând, reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare şi ai Direcţiilor de Sănătate Publică vor începe să controleze unităţile de învăţământ. Ei vor verifica existenţa autorizaţiilor sanitare, stadiul lucrărilor de igienizare şi dezinfecţie, al reparaţiilor, starea grupurilor sanitare, a sălilor de clasă şi a cantinelor.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau