Vasluiencele se grăbesc să devină mame
Dimensiune font:
* au adus pe lume copii când nici ele nu au erau ieşite din copilărie * lipsa educaţiei, a supravegherii părinţilor, a făcut ca numărul minorelor care au devenit mame să crească în mod alarmant * multe nu au reuşit nici să termine opt clase, dar şi-au luat responsabilitatea creşterii unui copil
Situaţie alarmantă în judeţul Vaslui. Numărul minorelor care devin mame la vârste foarte fragede este în creştere. Dacă în prima jumătate a anului trecut doar trei tinere au devenit mame, în perioada similară a acestui an sunt 71! Lipsa educaţiei şi dezinteresul părinţilor sunt principalele motive. Cele mai multe situaţii de acest gen, ne-a spus Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt la DSP Vaslui sunt în mediul rural. „Din cele 1651 de gravide intrate în evidenţele medicilor de familie în primele 6 luni ale acestui an, 276 au vârste cuprinse între 15-19 ani. Deşi numărul total de gravide este în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, se remarcă o creştere a numărului de gravide cu vârsta mai mică de 15 ani”, a spus Mihaela Topliceanu.
Singura măsură pe care o pot lua autorităţile este de informare, fiindcă este important ca toate copilele să ştie ce implică o sarcină, apoi creşterea unui copil. Cu toate acestea, cazurile mamelor minore sunt în creştere. „Faţă de primele 6 luni ale anului trecut, când s-au înregistrat 3 gravide cu vârsta mai mică de 15 ani, în primul semestru al acestui an au intrat în evidenţă 71 de adolescente gravide. Cele mai multe cazuri sunt în mediul rural”, a mai spus Mihaela Topliceanu.
Părinţii, principalii vinovaţi
Nu au primit o educaţie solidă, părinţii au fost dezinteresaţi, spun cei mai mulţi vasluieni atunci când vine vorba de mămicile minore. Ei spun că acestea şi-au distrus viitorul şi nu vor avea prea multe de oferit copiilor. „Părinţii poartă toată vina. Unde erau, nu au văzut ce se întâmplă? O mamă atentă, indiferent cât este de ocupată, vede schimbările la copii, dacă este interesată, fireşte. Ce viitor le aşteaptă pe fetele astea care la 14 ani leagănă copii? Nu au carte, nu se vor putea angaja. Vor trăi din ajutorul social?”, a spus vasluianca Nicoleta Manole, profesor pensionar. (Simona Pop)
Potrivit datelor statistice , cele mai puţine mămici sunt la grupa de vârstă 40 -44 de ani. Este vorba de 19 femei . Recordul este deţinut de grupa de vârstă 20 -24 cu 500 de mămici.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau